2018. október 20., szombat

Coco Chanel és a szerelem illata

Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata







                                                                           



„Nincs jövője annak a nőnek, aki nem visel parfümöt.”

Coco Chanel



Coco Chanel a divatvilág nagyasszonya, neve és az általa teremtett stílus a mai napig fogalom. A róla elnevezett parfüm szintén időtállónak bizonyult. Coco Chanel életének története nem mindennapi. Kreativitása és kemény munkája meghozta számára az elismerést, a tartós sikert. Úgy testesítette meg a modern és független, sikeres dolgozó nőt, hogy azt még nem is igazán találták ki, mint fogalmat.

A prológusból megismerhetjük egy közép-franciaországi kislány volt, aki árvaházban nevelkedett a nővérével, és minden vasárnap várva-várta, hogy érte jöjjön az apukája. Hiába.

Később egy törékeny, alacsony varrónő volt  (18 éves korától varrónőnek tanult), aki egy vidéki szabó hátsó műhelyében szegte fel a ruhákat, majd akinek segítő menedéket barátja és védelmezője, Etienne Balsan nyújtott. Az ő támogatásával indult el a siker útján, nyitott kalapüzletet Párizsban, ami már akkoriban is a divat fővárosa volt.


Innen indul a regényes, olvasmányos történet, a gyerekkor az álmokból, visszaemlékezésekből kerekedik ki. Az a fiatal nő, akit Gabrielle Bonheur Chanelnek hívtak, még mielőtt ő lett Coco Chanel, a divat nagyasszonya. Egy szerelmes asszonyt látunk, aki rémálmokat látva ébred a szörnyű hírre. Élete szerelmét várja, ám hajnalban a közeli barát, Etienne érkezik meg a Coco sorsát is befolyásoló tragikus baleset hírével. Arthur "Boy" Capel autóbalesetben elhunyt.



Megismerve Coco temperamentumát nem meglepő a kijelentése: sosem lesz senki felesége, ha már Boy Capelé, a férfié, aki imádta őt, nem lehet. Coco életének nagy szerelme Boy volt. Ehhez kétség nem fért, soha senki sem is vitatta. Érdekesség, hogy Coco a későbbiekben soha nem volt hajlandó a férfiról és kapcsolatukról beszélni. A gyász letargiájából barátnője, Misia és annak férje José Sert segítik ki.

Coco kivételes egyénisége és élete azonban a későbbiekben kivételes férfiakkal hozta össze. A média már akkoriban is kapott a sztárok szeretőiről, szerelmi életéről szóló hírek után. Intrikák, pletykák teszi még elevenebbé a regény képeit. Érezhető az alapos és pontos kép érdekében végzett kutatómunka, a szeretettel megírt sorokból. Gondosan megrajzolt portrét kapunk.

Coco alakjában egy céltudatos, különleges és lázadó nő jelenik meg, akit a kora társadalmi elvárásai béklyóba zárnak. Természetesen az ő élete is összeomlik, de fiatal még és az életösztön tovább viszi. Megzabolázhatatlan egyénisége inspiráló lehet a jelen kor fiataljai számára is.



Életében több közismert és karizmatikus férfi bukkant fel. Hosszú ideig társa volt Igor Stravinsky orosz zeneszerző. Ővele az 1920-as években találkozott először, az oroszországi forradalom elől menekülő művészt, annak feleségét és családját Coco kilenc hónapra befogadta. A zeneszerző és Coco között a szerelem is fellángolt. Mély és igen intenzív kapcsolatuk volt. Ennek részleteit is megismerjük a visszaemlékezésből. Stravinksy, aki felesége előtt sem titkolta érzelmeit Coco iránt, nem csupán kiváló zeneszerző volt, de remek férfi és lelki társa is Coconak. Ez a szerelem mindkettőjük életére nagy hatással volt.


"Egy olyan mulandó érzésnek, mint a szerelem, nem kellene tönkretennie a barátságunkat."




Ekkor jött az egyedülálló ötlet, hogy legyen egy Chanel parfüm. A semmi máshoz nem fogható, a modern nő illata limitáld kiadású legyen ajándék a legjobb 100 vevőnek. Akkoriban a márkás parfümöket még virágokból készítették, így a felkért vegyész, a fiatal Coty olyan szintetikus anyagokkal kísérletezett, amik a természetes virágillatot utánozták. Így született meg a divatvilág első márkás illata, amit a későbbiekben mindenki követett. A parfüm sikere váratlan és elképesztő volt.


A Chanel N° 5 lett 1921-ben az első mesterségesen készített illat, aminek ikonikus üvegcséjét Coco akkori szeretője, az emigráns Dmitrij Pavlovics Romanov orosz nagyherceg tervezte, és a cári testőrség vodkásüvege ihlette. A flakon azóta többször formát váltott, de maga az illat örök.


Romanov nagyherceg csodálója, támasza és segítője volt Coconak. Erről a szerelemről is sokat megtudhatunk, a hangulatos és színes történetből. Párizs forgataga mellett a divat és művészvilág egyéb közismert alakjai is megjelennek az eseményekben. Fontos szerep jutott Picassonak vagy Jean Cocteaunak is. Ahogyan a későbbiekben megálmodott "kis fekete ruha", vagy a Coco védjegyévé vált gyöngysorok is. Még a többi neves divatcég vezetői is elismerték Coco nagyságát, újszerűen üde stílusát, jelentőségét.


"Fekete ruhája és fehér gyöngyei forradalmasították a nőt és a női öltözködést." 
(Christian Dior)





"Sokat dolgozott azért, hogy önálló legyen, hogy elismerjék. És ehhez a pénz volt a kulcs. Egy magafajta nő számára a pénz adja meg a szabadságot ahhoz, hogy megtehesse, amit akar, és az legyen, aki lenni akar."



A Chanel divatház alapítója, Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel Párizsban a Ritz lakosztályában hunyt el 1971. január 10.-én. 87 évet élt.



A kötet ITT megrendelhető!



A szerzőről:
Michelle Marly egy német író álnéven, aki a mozi és a zene világában nőtt fel. Sok éven át Párizsban élt, és ez motiválta a Coco Chanel Mademoiselle Coco regény valamint a Coco Chanel és a szerelem illata című könyv megírására, amely 2018-ban jelent meg. Ma férjével és kutyájával él Berlinben és Münchenben. Édesanyja révén, aki az 1950-es években híre manöken volt, korán megismerkedett a haute cuture-rel. Az illet és az illattörténelem vált a szenvedélyévé: az itáliai kolostorok illatszereit és a híres grasse-i parfümgyárat is tanulmányozta. Az írónő természetesen Chanel No5-öt visel.








Kossuth, Budapest, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993234 ; Fordította: Várnai Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése