2017. október 17., kedd

Sűrűsödnek a fellegek

Viola Judit: Sűrűsödnek a fellegek 
Sasok a viharban II.




                                                                                       








"Gyalázat! Egy királyt megölni! És miért? Hát, atyám szerint minden a hatalomért történik."



A fenti idézet jól összefoglalja a regény fő történéseit. Valóban minden a hatalomért történik, még
a király élete sincs biztonságban. Ismét nagy érdeklődéssel vettem kézbe Viola Judit új regényét, ami a tavaly megjelent Sasok a viharban trilógia második része.


A cselekmény rögtön a sűrűjébe csap: V. István király meghalt, azaz: meggyilkolták. Ezt azonban csupán a bennfentesek tudják, maga az özvegy királyné sem sejt semmit, amíg biztos forrásból nem tájékoztatják. Fiuk, IV. (Kun) László még fiatalkorú, tíz éves gyerek, aki apja gyilkosát szeretné mihamarabb bűnhődni látni. Addig trónra sem óhajt lépni. Ez több problémához vezet: anya - fia közt komoly konfliktus alakul ki, de Erzsébet királynő erőszakos természete ellen azonban nem tud mit tenni László herceg sem. A Nyulak szigetén végső nyugalomra helyezik a halott királyt, de az ország sorsa nincs biztos kezekben. Vérzivataros, trónviszálytól terhelt esztendőkben kalandozunk, a XIII. század végi Magyarországon.


A trónra lépő László továbbra is ki van szolgáltatva az urak kényének-kedvének, mondhatni két tűz között áll. Fiatal, tapasztalatlan kölyök, aki nem tudja kiben is merjen bízni igazán. Barátai, hűséges emberei az Abák lesznek. A regény címe igen kifejező, jól illik az eseményekhez. Valóban sűrűsödnek a fellegek, ármány és hatalomvágy mozgatja a szereplőket. A három Aba fiú – Finta, Péter és Amadé áll még az események fő sodrában. A három fiú már felnőtt, erényeik és képességeik teljes birtokában vannak. "Kirepültek" a családi vár biztonságából.



A hatalom megtartása, annak megszilárdítása komoly kihívás Lászlónak. A környező országok sem nézik bizakodva a magyar történéseket. A politikai érdekből kötött házasság jellemző volt a középkorra. A francia királylányka, Izabella (akit Erzsébetnek hívtak itthon), házassága Lászlóval sok érdekességet tartogat. Amíg V. István kemény kézzel irányította az országot, fia László még tapasztalatlan ifjú, aki a vallást, a  kereszténységet sem gyakorolja.

Béla herceg brutális lemészárlása megfélemlíti Lászlót. Nem volt igazi ráhatása az események menetére. Kőszegi Nagy Henrik kezéhez több vér tapad. A Kőszegiek, és Csákok trónviszályos helyzetet teremtettek, amivel meg kellett birkóznia Lászlónak és híveinek.
Ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy felserdülve László szívesebben legyen „szeretett kunjaival”, mint a magyarok között. Szinte teljesen azonosult velük, életmódjukat, szokásaikat is átveszi a későbbiekben. Szerteágazó, mozgalmas cselekményt jól átláthatóan, követhetően írta meg az írónő. Nagyon érdekel a felnőtt László élete és halála, ami a záró részben várható. Nagyon pozitív az is, hogy a mellékszereplők is nagyon esendőek, emberiek, fontosak, jelentősek. Jól kidolgozottak. Egyik kedvencem Árnyék volt. Ez a korszak történelemórán Csák Máté nevével forrt össze. Viszonylag keveset tudunk róla. Nem volt mindenki lázadó, hiszen Aba Amadé az ország első embereként hűséges volt a királyhoz. A múlt pontos ismerete nélkül jelen sincs.




Olvasmányos, lendületes történetvezetés, logikus felépítés jellemzi ezúttal is a regényt. Alapos történelmi háttér kerül bemutatásra, szórakoztató humorral meghintve. A szerelem és a romantika is feltűnik. Kiváló karakterei, jellemábrázolása kiemelkedő. Részesei lehetünk a kialakult belháborúnak, dicső harcoknak, lovagi tornának vagy királyi vadászatnak. A bosszú is eléri, aki kiérdemelte. A királygyilkosság, összeesküvés, lázadás nem maradhat büntetlenül. Az ország sorsa mellett a főhőseink magánélete is terítékre kerül. A három Aba fiú három különböző pályát fut be. Kaland, izgalom akad bőven a végkifejletig. A borító most is telitalálat.
Viola Judit 1982-ben hittudományi főiskolát végzett, azóta lelkészként, kántorként, kórusvezetőként szolgált és szolgál.




A könyv megvásárolható 20% kedvezménnyel itt:


A könyv fülszövege:

V. Istvánt halála után a Nyulak szigetén helyezik végső nyugalomra. A gyászolók közt szörnyű hír terjed: a királyt talán meggyilkolták. A megüresedett trónra sokan vágynak, az Aba család nemes ifjai azonban mindössze egyvalamiben biztosak: figyelmeztetni kell a néhai uralkodó fiát, aki azonban merész tervet eszel ki, hogy kiderítse az igazságot, és már annak birtokában kerüljön fejére a korona. Ilyen helyzetben nem könnyű megmaradni igaz embernek…
A Sasok a viharban hősei előtt kalandokban bővelkedő, sorsdöntő idők állnak. Magánéleti konfliktusok és diplomáciai gondok nehezítik a család helyzetét. Ünnepek és hétköznapok, halál és születés váltja egymást, és egyikük életébe beköszönt a szerelem is.
Végleg megpecsételődhet az Aba család sorsa…












Athenaeum, Budapest, 2017
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632937175

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése