2017. október 12., csütörtök

A róka völgyében

Charlotte Link: A róka völgyében 







                                                                           










A történet nagyon megfogott, jól indított, valóban időnként kilátástalannak éreztem hőseink helyzetét, minden szinten. Egy erdőszéli parkolóból nyom nélkül eltűnik egy nő, Vanessa, aki csupán a kutyájuk miatt állt meg a férjével. Természetesen a fő bűnös rögtön a férj, hiszen előtte veszekedtek a kocsiban...


Azonban a főhősünk, az olvasó pontosan tudja, ki az elkövető, egy aljas és pitiáner bűnöző, zsaroló. Itt lép be a "sors", mert Ryan Lee váratlanul előzetesbe kerül. Nem lenne krimi a történet, nem lenne ártatlan áldozat, ha lenne benne némi gerinc, tartás, de lapít mint az a bizonyos a fűben. Mindig más a hibás Ryan elrontott életében: a környezete, nevelőapja, a véletlen, vagy a nők.
Charlotte Link személyes sorokat fest fel, erős és határozott vonalakkal, kétséget nem hagyva Vanessa borzalmas sorsáról. Ryan szabadulása után felpörögnek az események. Egyre több váratlan és brutális esemény történik a férfi környezetében. Egykori barátnője, majd édesanyja is szenvedő alanyai lesznek ezeknek az eseményeknek. Nóra, a pártfogója egy elképesztő nő, hihetetlen, mennyire ragaszkodik Ryanhez, minden bűne ellenére megbocsájtó, már-már szentet, ártatlan áldozatot lát a férfiban. Naivan és nagy segítséget adva neki, a társadalomba való visszailleszkedésre. Ami bizony Ryant ismerve lila ábránd. Nóra pedig végre férfit, társat akar az életéhez. Ha már normális kapcsolatot nem tud felmutatni, megteszi egy börtönviselt pasi is... csak legyen!



Nem csak az elrabolt nő sorsa miatt van dráma a történetben. Alexia és férje Ken zűrös családi életét megismerve nem csoda, ha a látszat csal. Ám ez fokról fokra derül ki. Hiába igyekszenek az idilli, boldog család képét előadni, a repedések egyre erősebbek. Jenna, Alexia barátnője és kollégája mellett feltűnik a magányos férj. Matt még mindig eltűnt felségét keresi, nem tudja lezárni életének ezen szakaszát, hiába telt el lassan három év. Különösen, amikor egy csavarral felmerül a lehetőség: Vanessa életben van. Jennában új társra, segítőre talál.




A szereplők egyáltalán nem szuperhősök, mindenkinek van valamilyen emberi problémája, ami esendővé, szánalmassá vagy szerethetővé teszi őket. Összességében kifejezetten tetszett, egy percig sem éreztem unalmasnak, fordulatos és izgalmas krimi. Olyan jól kidolgozott, valós motivációkkal rendelkező karaktereket írt a szerzőnő, hogy ezek mindenkinek ismerősek lesznek. Igazából épp ezen akadtam meg, a túl aprólékos, precíz kidolgozáson. Mindenre rögtön érkezett magyarázat, mindent az olvasó szájába rágott, alátámasztva a történet súlyát. Nem kellett volna ennyire, kicsi gondolkodási szabadságot hagyhatott volna a kedves olvasó fantáziájának is. Számomra a negatív csúcs, amikor a volt és az új barátnő (két nagyon szőke nő) már mindent tudnak, és elmennek meggyőződni a szomorú igazságról. Miközben a jellemtelen, senkiházi főhőst mentegetik egymás előtt, "jajj, szegény nem, ő nem gyilkos tipus, nem, ő ilyet nem csinált..." Jajj! Értem én, anyai-női ösztön, meg a rosszfiúk vonzóbbak, pláne, ha sirva is fakadnak (no komment), és még akkor sem a rendőrségre futnak, nem. Agyrém, számomra, nem csak a két nő bénázása, de több más apró momentum, amivel elszúrta a katarzis élményét. Szóval legalább 100 oldalt kiszerkesztettem volna, és lett volna egy feszes, pörgős, jól követhető krimi.

Így döcög, körülményeskedik, teázgatnak, az egykori anyós temetése is elég hosszúra nyúlt. A megoldás is kissé suta lett a végén érzésem szerint, nem beszélve a végső tökéletesen elbénázott "menekülésről" Harry lakásából. Szóval dráma azért van bőven, izgalom is. Az érzelmek fő motiváció, minden karakternél. Az eseményeket Ryan Lee szemszögéből, majd Jenna Robinson és Nora Franklin nézőpontjából olvashatjuk. Sokrétű, összetett, néha kissé túlságosan is. Ennyi szerencsétlen sorsú embert rég tereltek össze egy történetbe. Van aki a családtól szenved, van akinek éppen az hiányzik. Bár nem túl életszerű, ha a férj munka nélkül marad, anyu ijedtében szül még két gyereket a már meglévő kettő mellé, és beleveti magát a munkába...aput kinevezve szuperanyuvá...Ami nem kicsit frusztrálja a pasit is.


Lehetett volna, minden adott volt egy erős és sötét krimihez, így csupán egy átlagtól jobb, de nem kimagasló alkotás született.Kissé "túlfőzte" az alapanyagokat Charlotte. Egy olvasást megér, ha a technikai hibákat figyelmen kívül hagyja az olvasó. Alapvetően ez egy nagyon jó ötlet. Izgalmasnak találtam a témát is, de sajnos a könyv a feszültségét egyáltalán nem tudta végig fenntartani. Kár érte, hogy a felépített feszültséget nem tudta igazán kibontani, nem lett sokkoló, ütős. És igen, bosszantott is a végén ez, hiszen A Hazug múlt után mást kaptam ezúttal. Az igazi bűnös nem nyerte el a méltó "jutalmát.", nem szenvedett, csak nyavajgott.


Ha szeretnéd megtudni mi történt A róka völgyében ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni!





Charlotte Link:
1963. október 5. (Frankfurt am Main, Németország)

Napjaink egyik legsikeresebb német írónője. Jogi tanulmányokat folytatott, majd történelmet és irodalmat tanult a müncheni egyetemen. Apja bíró, édesanyja szintén írónő. Pszichológiai thrillereket ír, amik közül több vezette a Der Spiegel bestseller listáját is. Egyik regényéből film is készült. Világszerte 20 milliós példányszámban keltek el könyvei. 2007-ben megkapta az Arany Toll díjat.








Eredeti mű: Charlotte Link: Im Tal des Fuchses

Eredeti megjelenés éve: 2012
General Press, Budapest, 2017
456 oldal · ISBN: 9789634520412 · Fordította: B. Szabó Károly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése