2016. február 22., hétfő

Kétélű fegyver

Lee Child: Kétélű fegyver  
 Jack Reacher 7. 

 
                                                                          








 A sorozat egyik legjobb, legakciódúsabb története új köntösben ismét elérhető. A friss, csinos borító mögött egy kemény, pörgős és sötét krimi rejlik. A cím rendkívül találó ezúttal is. 






Jack Reacher ezen története rögtön a sűrűjébe csap. A szabadelvű, kissé öntörvényű Reacher egy
eldugott, amerikai kisváros egyetemén tanuló ifjút ment ki az emberrablók karmai közül. A hatalmas tűzpárbaj során a testőrök, és egy arra tévedt ártatlan rendőr esik áldozatul. A filmbe illő remek nyitány után visszarepülünk egy picit az időben. Lee Child ezúttal is a véletlenre helyezi az események indítását. Mint kiderül az olvasó számára, a történések valójában már a kezdő tűzpárbaj előtt elindultak. Egy véletlen találkozással.


A felbukkanó karakterek ezúttal is egyedire sikerültek, Jack mellett fegyver- és drogkereskedők, bérgyilkosok ellen küzdenek a titkos ügynökök. A feszültség a továbbiakban sem hagy alább, sőt fokozódik. Tanúi lehetünk, amint Reachernek orosz-rulettet kell játszania. Páratlan nyugalomról,
lelkierőről és tudásról tesz ismét bizonyságot. A megmentett egyetemista ugyanis egy szőnyegkereskedő fia. Természetesen a szőnyeg csupán a látszat, ez hamar kiderül, hogy fegyverek állnak a háttérben. Nem is akármilyenek!

A nagy hatalommal bíró és komoly pénzeket mozgató család mégis rettegésben él. Érdekes kontrasztot mutat a nagy hatalom és gátlástalanság mögött az emberi lelkek ábrázolása. Különösen az apa-fiú kapcsolat, de a feleség részéről is hatalmas, ragaszkodó szeretet mutatkozik meg. Reacher jól képzett, felkészült katonaember. Próbál segíteni, ám érezhetően valami nagyobb és sötétebb erő van a háttérben. Furcsa mód az is kiderül elég hamar, ki áll az események mögött. Kezdetét veszi a macska-egér játék.

Mindenkinek jó oka van elkapni az egykori katonai hírszerzőt, aki nagy hatalmú, maffiamódszerekkel dolgozó alvilági gonosz alak lett. Lee Child mesterien szövi bele az alaptörténetbe a régi, tíz évvel ezelőtti eseményeket. Amik kellemetlenül szomorú véget értek Reacher számára. A bosszúnak eljött az ideje.

Ezúttal Duffy a csinos ügynöknő az, aki segítségére lesz. Az előző, eltűnt kolléganőt is meg kell találniuk. Jól enyhíti a feszültségeket a közöttük kialakuló, finoman romantikus szál. Az események gyorsan és folyamatosan peregnek. Sokszor kegyetlenül véres akciók, leszámolások tanúi lehetünk. A lelki ábrázolása az, ami Reachert ismét közelebb hozza az olvasóhoz. Ő nem egy sírós, ő igazi kemény fiú. Most mégis erre kerül sor. A régi történések sorra megelevenednek, kapnak egyre nagyobb hangsúlyt és fonódnak össze a jelen üggyel. Ezek következménye lesz, ami felzaklatja Reacher lelkét és megmutatkozik érző szíve.

Mindezek közben a fegyverkereskedelem sötét módszereibe is bepillantást kapunk. Új technológiák, ipari kémkedés és kemény maffiózók adják a hátteret. A fegyverkereskedelem és a régi ügy eredeti módon nyer értelmet a címben.
A végső leszámolás izgalmai miatt a könyv letehetetlenné válik. Az eldugott tengerparti villa sötét titkokat rejt. Sőt, a tenger is fontos szerephez jut. Ez a történet is filmre illő.



A könyv jó kikapcsolódást nyújt, ajánlom azoknak, akik
a fordulatos és izgalmas krimiket szeretik, esetleg még nem olvastak Lee Child regényt. Eredeti, sallangoktól mentes, feszült légkört tud teremteni, Jack alakja, gondolkodása
pedig szimpatikus és eredeti. Magyarországon 1999-ben került először az olvasókhoz Lee Child regény. A General Press Kiadó azóta rendszeresen hozza nekünk az újabb krimiket. Eleinte a  "Világsiker" sorozatukban jelentek meg a regények, majd tavaly óta az író neve fémjelzi a sorozatot.


Lee Child 1997-ben adta ki az első könyvét, amiben szerepel Jack Reacher. Az  Elvarázsolt dollárok című történet a sorozat nyitó epizódja. 
A könyv rögtön elnyerte az Anthony-díj és a Barry-díj „a legjobb debütáló regénynek” járó kitüntetését. Igazán jó indítás volt. Lee Child ma az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Könyvei állandó sikerlistások, több, mint negyven nyelvre fordították le eddig. Számtalan díjat is nyert, legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját. Angliában született (Coventryben), de már jó ideje New Yorkban él feleségével.





Eredeti cím: Persuader
Eredeti megjelenés éve: 2003 


 General Press, Budapest, 2016. második kiadás
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636438586 ·  
Megjelenés időpontja: 2016. február 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése