2015. április 26., vasárnap

Szörényi 70!

Szörényi 70!







"Hej Barátom neked szólokKi megszoktad már a nevem
Azt is tudom honnan jöttél
S te is így vagy már velem
Csak annyit mondok messze van még
Az utolsó ítélet
S ha elszárad majd minden rózsa
együtt indulok veled"

(Hej Barátom)


                                                                                             








Április 26-án 70 éves SZÖRÉNYI LEVENTE beatzenész, énekes, gitáros, zeneszerző, az Illés együttes, majd a Fonográf frontembere. Több tucat sikeralbum és színpadi darab szerzője, előadója. A Kossuth-díjjal kitüntetett Levi szombaton a Millenárison dedikálta a frissen megjelent életrajzi könyvét. Nekem is.


Szörényi Levente (teljes nevén: Szörényi Levente Bálint,   Szörényi Gyula festőművész, grafikus, főiskolai tanár és Paul Veronika gyermekeként született Gmunden, Ausztria, 1945. április 26-án. Kossuth és Erkel-díjas zeneszerző, gitáros, énekes, szövegíró. Jelentős részt vállalt a magyar beatzene megteremtésében. Illés Lajossal és a Tolcsvay fivérek zenekarával együtt, nevéhez fűződik a Kárpát-medence népzenéjének és a modern beat-/rockzenének a házasítása. Ezáltal sokat köszönhet a munkásságának a népzene népszerűsítésének ügye.

1964-ben ismerkedett meg Illés Lajossal, aki később többször is hívta vendégszerepelni a bercsényis Illés bulikra. A koncertek sikere nyomán aztán Illés Lajos  felkérte, hogy csatlakozzon a frissen átalakult zenekarához. Levente aztán végül azzal a feltétellel, hogy bátyját, Szabolcsot is hozhatja, elvállalta a felkérést.

Így született meg a legendássá váló ILLÉS együttes. 
Az 1966-os Táncdalfesztiválon szerepeltek a Még fáj minden csók című dalukkal, amellyel második díjat nyertek. 1968-ban az Amikor én még kissrác voltam című dalukkal első helyen végeztek, a fődíjon kívül még 5 díjat kaptak.

A sikersorozat 1973-ban az együttes felbomlásával ért véget. Utolsó közös lemezük stílszerűen a Ne sírjatok lányok! címet kapta. Néhány legendás Illés-dal: Ne gondold, Eljöttél, Az utcán, Good-bye London, Little Richard, Légy jó kicsit hozzám, Keresem a szót, Miért hagytuk, hogy így legyen, Sárga rózsa.
Néhány népszerű Illés-sláger: Ne gondold, Még fáj minden csók, A utcán, Keresem a szót, Eljöttél, A szó veszélyes fegyver, Amikor én még kissrác voltam, Miért hagytuk, hogy így legyen, Good bye London, Légy jó kicsit hozzá, Little Richard.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
Néhány népszerű Illés-sláger: Ne gondold, Még fáj minden csók, A utcán, Keresem a szót, Eljöttél, A szó veszélyes fegyver, Amikor én még kissrác voltam, Miért hagytuk, hogy így legyen, Good bye London, Légy jó kicsit hozzá, Little Richard.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.







 Ekkor jelent meg Levente első szóló albuma az Az Utazás című lemez is. A  felvételeket a már alakulóban lévő FONOGRÁF együttes, és az Illés együttes tagjai, -Illés Lajos kivételével- készítették. A lemez stílusa eltér az Illés együttes stílusától, a country zene beépítési kísérlete a beatzenébe. A lemez sikerdalai a címadó dal mellett: Dal az ártatlanságról, A lány, akit szerettem, Az angolna, Életrajz. Ezen a lemezen jelent meg a Fonográf későbbi sikerdalának számító Vidéki kislány fal is. A lemez szerepel a Minden idők legjobb magyar lemezei listán. Ezzel a borítóval ismert:

A Fonográf alapító tagja, zeneszerzője és énekese volt, Bródy Jánossal és Tolcsvay Lászlóval.
1974-1984. között létezett az együttes. Zenéjük kapcsán egy hetvenes évek végi reklámkampány miatt a country-rock-ot szokták emlegetni, ám valójában a kor szinte minden zenei irányzata hatott rájuk. A Fonográf-stílus jellemzői: countryrock, hard rock és progresszív elemek, bonyolultabb dalok, nagyívű gitárszólók, tökéletes vokál és hangszeres játék. A zenekar hivatalosan soha nem oszlott fel, noha 1984-ben megtartották a búcsúkoncertjeiket. Ez  három telt házas sportcsarnok-beli koncertet takar. 5 sorlemezük jelent meg, 1978-ban az Útközben volt az utolsó Fonográf album, ami a már említett listán a 10. helyen áll. A Jelenkor című 1984-es albumot előbb betiltották, majd agyonhallgatták és eldugták az üzletekben....


Készítettek lemezeket Koncz Zsuzsának (hetet), dolgozott Kovács Kati, Halász Judit és Sebestyén Márta lemezein is. Több filmzenét is írt, többek közt: Eltávozott nap, Ezek a fiatalok, A Kenguru, A Trombitás zenéit is Ő jegyzi. 




1980–ban jelent meg a „Szörényi–Bródy Az első 15 év” című 360 oldalas könyv a Zeneműkiadó gondozásában Koltay Gábortól, amely a zenekar történetét foglalja össze.  A sok egyéb más munkák miatt a zenészek külön utat jártak, ami a Fonográf végét is jelentette. Ekkor került a boltokba második szólólemeze a Hazatérés is, ahogyan szerzőtársa Bródy János szóló lemeze is ekkor jelent meg.

Az Illés együttes újraéledésére 1981-ben került sor. A KONCERT címmel erről mozifilm is készült. Számtalan sikeres rockopera és színpadi mű szerzője:  1982-ben nagy sikerrel bemutatták a Kőműves Kelemen című rockballadát, amelyet több évig játszottak. A legsikeresebb, az István, a király amit 1983-ban mutattak be a városligeti Királydombon. A daraboz azóta is sikerrel játsszák mindenfelé, elkészültek a további részei is. Színpadi műveit élvonalbeli művészek adják elő. Sokak számára a Szörényi-művekben való szerep adta a kiugrási lehetőséget, az országos ismertséget, a későbbi karrier lehetőségét.(Varga Miklós, Vikidál Gyula).

A műveivel a klasszikus és a könnyűzenét elválasztó határvonalat rendre átlépő alkotó a magyar rockzene emblamatikus alakja., zenéi meghatározóak. 2003-as darabja: a Jankovics Marcell által készített animációs filmhez írott zenéből készült zenekari szvitet, valamint a Wass Albert szövegére komponált Elég volt, című kóruskantátát is kiemelném.

Munkássága elismeréseként 1983-ban Erkel Ferenc-díjat kapott, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1996-ban a Huszka Jenő Életműdíjat vehette át, 2000-ben megosztott Kossuth-díjat kapott az Illés együttes tagjaival. 2003-ban Prima díjat, 2012-ben Jubileumi Prima Primissima díjat kapott, 2010-ben Budapest díszpolgára lett.

Az életét összefoglaló, munkásságáról teljes képet adó frissen megjelent könyv sok érdekességet, háttérinformációkat is tartalmaz. Stumpf András jegyzi a Trubadúr Kiadónál jelent meg néhány napja.  Alcíme, mi más is lehetne? Rohan az idő. A könyvről itt bővebben! Katt. 

Isten éltesse jó egészségben Leventét!  








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése