2015. április 20., hétfő

Az ABBA lemezei II.

Az ABBA lemezei II.



Az Arrival 1976-ban világszerte nagy siker volt. Talán innen számolhatjuk az "Abba-mánia" kezdetét. Mindenütt őket akarták látni, hallani. Sűrű, mozgalmas évek következtek: koncertek, TV-s interjúk, riportok, fotózások, díjátadók. 1977. januárjában a Knowing Me, Knowing You videó forgatása után megkezdődött a turné Norvégiában. A show körülbelül 100 perces volt.
Az oslo-i koncert után az ABBA találkozott a norvég királyi családdal és egy szánkóútra is elvitték őket. A következő négy napon Svédországban, majd Dániában adtak koncerteket. Február 2-án megérkeztek Németországba, ahol 5 koncertet adtak, mivel itt már kezdettől fogva nagy volt irántuk az érdeklődés. Két németországi koncert között felléptek még Belgiumban és Hollandiában is. Az utolsó európai helyszín Nagy-Britannia volt, a szerencsés városok pedig Birmingham, Glasgow, Manchester és természetesen London, ahol az utolsó két koncertet tartották a Royal Albert Hall-ban. A jegyek az angliai koncertekre már hónapokkal az együttes érkezése előtt mind elfogytak és Európa többi részén is teltházak előtt játszottak. Ez azonban még semmi nem volt ahhoz képest, ami Ausztráliában várt rájuk.

Február 27-én érkeztek meg Sydney-be és ettől kezdve filmezték őket az ABBA - The Movie számára. Lasse Hallström azt a feladatot kapta, hogy készítsen egy filmet az ABBA ausztráliai tartózkodásáról. Így sikerült megörökíteni azt a rendkívüli rajongást és hisztériát, amit ott tapasztaltak az ABBA tagjai. Érkezésük másnapján tartották a sajtókonferenciát, ahonnan a film első jelentei származnak. Március első két napján további interjúk és fotózások következtek, miközben egy hatalmas színpadot állítottak fel a harmadikai és negyedikei előadásokra. Az első koncertet zuhogó esőben tartották. Egy ideig tanácstalanok voltak, hogy vajon folytassák-e a show-t, de mivel az esõ ellenére több mint 20000 néző gyűlt össze, hogy láthassák őket, nem akartak csalódást okozni a közönségnek, így a folytatás mellet döntöttek. Az ausztrál lapok az ABBA-val voltak tele, mindenhol szenzáció volt az ottlétük. Március 5- én repültek Melbourne-be, ahol megérkezésüket szintén filmezték, és a jelenetet használták a Movie-ban. Már a repülőtéren több ezren gyűltek össze, hogy köszöntsék az együttest, majd amikor a Melbourne-i városháza épületéhez érkeztek 14000 rajongó várta őket. Agnetha, Björn, Benny és Frida alig jutottak szóhoz a fogadtatás, az óriási tömeg láttán és a hatalmas ováció hallatán, ami az erkélyen való megjelenésüket követte.


Ausztrália ABBA-lázban égett. Melbourne-ben 3 koncertet adtak, majd kis pihenést követően továbbutaztak Adelaide-be, ahol egy napig maradtak. Az ottani show-ra körülbelül 30000-en voltak kíváncsiak! 9-én Perth következett, a '77-es turné utolsó állomása. Három nap és négy koncert után azonban eljött a búcsú ideje: a hihetetlenül sikeres turnét befejezve az ABBA 13-án visszautazott Londonba, majd 15-én Stockholmba. Március második felét és az áprilist visszavonultan, jól megérdemelt pihenéssel töltötték, de Björn és Benny ezalatt már a soron következő ABBA album megjelenésén dolgoztak, ami 1977. december 12-én jelent meg.

Erről  a Take A Chance On Me című dal, a Thank you for the Music és az Eagle jelentős sikereket ért el.
   Agnetha és Björn időközben második
gyermeküket Christiant várták, aki a film bemutatója előtt két héttel, 1977. december 4-én megszületett.  December 15-én pedig bemutatták a Movie-t Ausztráliában. Az ezekhez kapcsolodó promócióban eleinte csak Benny, Björn és Frida vettek részt, mivel Agnetha otthon volt a kisbabával. Kivétel volt a Movie stockholmi premierje 26-án, ahol mind a négy tag megjelent. Mozgalmas évet zártak, a pihenés következett: 1978-ban nem jelent meg Abba sorlemez csak ősszel jelentkeztek új dallal: a Summer Night City című dal csupán kislemezen jelent meg a későbbi nagylemezről sajnos lemaradt.  A rengeteg munka közepette Frida és Benny 8 évnyi jegyesség után, 1978. októberében összeházasodtak.
 

Újabb sorlemezre 1979. áprilisig kellett várni, akkor jött a hatodik lemezük a Voulez-vous. Ennek címadó dalát és két másikat Miamiban vették fel. Előbb azonban még januárban a Chiquitita című dalukat mutatták be a New York-i UNICEF gálán. A dal 10 országban első helyezést ért el a toplistákon.
Ez az album készült leghosszabb ideig, eredetileg még 1978 karácsonyára szerették volna boltokban tudni a Voulez-Vous. A késésnek több oka is volt. Az 1979. év elején Agnetha és Björn elváltak, ez rányomja a bélyegét a készülő lemez hangulatára.  A sok utazás és koncertek megtépázták a kapcsolatukat. Agnetha otthon akart maradni a gyerekekkel. A repüléstől is tartott, egy járműben sem utaztak Björn-nel, annyira félt. A lemez egészét nézve rendkívül sokrétű, folkos hatású daltól a slágeresen át a diszkó/funkyig minden megtalálható.
A lemez négy hétig vezette a brit slágerlistát, de összesen 43 hétig tanyázott rajta, míg az USA-ban is bekerült a legjobb 20-ba. Érdekesség, hogy csak a Voulez-Vous-hoz készült videó, pedig az Angeleyes volt népszerűbb a rádiósok körében.






Az 1979-es év volt amikor látszólag még egyben volt a zenekar, de a feszültségek nőttek a válás ellenére is. A júliust pihenéssel töltötték, Björn új barátnőjével, Lena-val nyaralt, Agnetha a gyerekeivel, Frida és Benny pedig hajókáztak. Augusztusban tovább folytatódtak a próbák az őszi turnéra.  1979 őszén jelent meg a Gimme! Gimme! Gimme!, egy nagyszabású kanadai, amerikai és európai turnéval egybekötve. Greatest Hits Vol.2  is ekkor látott napvilágot. Szeptember 10-én Agnetha, Björn és a stáb elindult Vancouver-be Londonon keresztül.  Az első koncertet Edmonton-ban tartották. A következő állomások: Vancouver, Seattle, Portland, San Francisco, Los Angeles, San Diego, Tempe, Las Vegas, Omaha, Minneapolis/St. Paul, Milwaukee, Chicago, New York, Boston. Bostonba menet történt, hogy a kisgép, amivel Agnetha repült, komoly viharba került. Angetha, aki amúgy is fél a repüléstől, nagyon rosszul lett, de a koncertet a rossz időjárási viszonyok miatt két órás késéssel még tartotta magát. A következő nap azonban szervezete felmondta a szolgálatot. A washingtoni koncertet le kellett mondani, de Montreal-ban, bár még gyenge volt, Agnetha ismét fel akart lépni, Toronto-ban pedig már minden zökkenőmentesen ment. Azonban Agnethának végképp elege lett, ami érthető. Az 1980-as Japán turnéra csupán azért utazott el, mert már le voltak kötve a koncertfellépések ideje és helyszínei. Ez lett az ABBA utolsó koncertturnéja, de erről majd később.


Az amerikai turné után az ősz is mozgalmas volt.
Miután az együttes visszarepült Svédországba, kis pihenőt tartottak, és elkezdték a felkészülést turnéjuk európai szakaszára. Két svédországi koncert után Koppenhágába, majd Párizsba mentek. Rotterdam után két németországi koncert következett, Dortmundban és Münchenben, majd Zürich és Bécs volt a következő két állomás. Stuttgart, Bréma, Frankfurt és Brüsszel után az együttes Londonba utazott. Itt is filmezte őket az Abba  Concert című tévéműsor stábja. Megkapták a platinalemezeket az október végén kiadott Greatest Hits Vol. 2. albumért. Londonban hat koncertet adtak, utána repültek Stafford-ba (két koncert), majd Glasgow-ba. A turné november 15.-én zárult a dublini fellépéssel.

A Super Trouper az ABBA együttes hetedik albuma. A lemez 1980. november 3-án jelent meg. A Super Trouper 1980-ban a legkelendőbb lemez lett az Egyesült Királyságban, és bőbb európai országban is az eladási listák élére került. Rendkívül vegyes stílusvilágú album, talán nem véletlenül tartják az egyik legjobb ABBA-lemeznek: a diszkóvonalat a Lay All Your Love On Me, a rockot az On And On And On, a balladát a The Winner Takes It All, a népzenei motívumot a The Way Old Friends Do, az egzotikumot latin-amerikai hangzásvilágával a The Piper képviseli. 

                                                    
Az album címe tulajdonképpen egy spot fényforrást jelent, amit színpadok megvilágítására használják a mai napig. Az LP borítóján szereplő fotó az Europa Film Studios egyik helyiségében készült Stockholmban. Két helyi cirkusz artistáit hívták meg rá, ők veszik körbe az ABBA-tagokat. Az új nagylemez alapvetően követi az akkori diszkóstílus trendjeit, akár a címadó dal, akár az On And On And On, akár a Lay All Your Love On Me. Ami a dalok szövegét illeti, az összes ABBA-szerzemény közül kilóg a The Piper, hiszen korábban nem foglalkoztak politikai-hatalmi kérdésekkel. A Happy New Year című dal egy tervezett musicalt foglalt volna keretbe, amely végül nem készült el.

  A klip, amelyet pár nappal a nagylemez megjelenése után forgattak le a rendező, Lasse Hallström lakásában az idők folyamán olyan örökzöld ABBA-slágerré vált. amely megkerülhetetlen az újévi partikon. Az együttest alkotó egyik házaspár, Björn és Agnetha 1979-es válása inspirálta a The Winner Takes It All című számot.Ez a dal az egyik, ha nem a legszebb örökzöld ABBA dal.  1981-ben Benny és Frida is elváltak. A nézeteltérések miatt nehezen tudtak együtt dolgozni, plusz a '80-as évek elején kezdődő új hatások és hullámok sem érintették jól az éppen diszkóban és popban mozgó zenekart. Ez a dolog az ABBA végét is jelenthette volna, de megegyezek, hogy a magánéleti szétválás ellenére tovább folytatják a munkát. Gőzerővel dolgoztak, aminek eredménye a Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), a Super Trouper, a The Winner Takes It All című sikerszámok. A lemezt Magyarországon a Pepita adta ki 1981-ben.

   


Az 1981-es The Visitors az ABBA nyolcadik, egyben utolsó nagylemeze. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.
Az ABBA zenekar pályaképe a nyolcvanas évek elejétől váratlan fordulatot vett; az ekkor született dalok sokkal személyesebbé váltak, mint a 70-es években megjelentek, az új hullám zenei megoldásai, a szintetizátor, mint hangszer előretörései, az elektronikus hangszeri megoldások termékenyítették meg az új szerzeményeket. A Super Trouper 1980-as megjelenése és sikere után a csapat két férfitagja, Benny és Björn már az év elejétől kezdve dolgozik az új lemezen, mely majd az együttes legizgalmasabb anyaga lesz; Két és fél évvel az esküvő után Benny és Frida is elválik, a tagok másfelé is kacsintgatnak; Frida a szólólemezét tervezi, Agnetha a lányával, Lindával karácsonyi lemezt vesz fel, illetve a két szerző musicalírást tervezget.  

Az első három dal, amelyet rögzítenek, a When all is said and done, melyet Frida és Benny válása ihletett meg, az akusztikus gitárok mellett, mely a ,,klasszikus ABBA" sajátosságait hordozza magában , jól kimunkált basszusgitár-játék és szintetizátorfutamok is hallhatóak csipetnyi elektronikával fűszerezve; Frida talán legjobb felvétele ez a dal a Fernando mellett. A Slipping through my fingers a zenekar talán legszebb balladája, Agnetha énekli, az elvesztegetett időről, a szülő-gyermek kapcsolatáról szól.


A zenekar új hatásai főleg a címadó The Visitors-ban jelennek meg, amely szinte teljesen a szintetizátorra és a torzított vokálra épül, a dal témája az akkori Szovjetunió disszidensei, a szocializmustól való félelem.
A Soldiers hasonló hangszerelése, markáns gitárfutamokkal és Agnetha vokáljával talán a lemez legjobb dala, a hidegháborútól való félelemről szól. Csupa melankolikus, elgondolkodtató, komoly dalok. Nem a megszokott ABBA-hangzás. Az eredeti albumot a hangulatos Like an angel passing through my room zárja, melyben Frida hangján, metronómon és szintetizátoron kívül más nem szól, evvel a dallal kísérleteztek hónapokat, mígnem eljutottak ehhez a csupasz, hideg hangszereléshez, mely az album borítóját is megihlette.
A lemez egy érett csapatot mutat be, komoly, elgondolkodtató szövegekkel, emberi és társadalmi kérdésekre keresi a megoldást. A zenekar legjobb lemezeként tartják számon.

1982 volt az ABBA utolsó éve. Kiadták az addigi 10 évet átfogó dupla albumukat: The Singles - The First Ten Years címmel. Az ABBA tíz évvel a megalakulás után abbahagyta a zenélést, így vége lett a '70-es évek legsikeresebb popcsapatának. Bár még készült néhány dal, de komoly sikert nem értek el. Egyedül a Day be for you Came remek sláger közelíti meg az előző évek sikereit. Csupán kislemezen jelent meg.
Az eltelt években mind a négyen szólópályán igyekeztek érvényesülni. Agnetha és Frida szólóalbummal próbálkoztak, Björn és Benny pedig egy rég dédelgetett álmukat válthatták valóra, a musical írást. Björn jelenleg a Mamma Mia! musical dolgaival foglalkozik.

































Forrás: wikipédia, Magyar Abba- oldal és a Mamma Mia! könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése