2015. április 5., vasárnap

Agnetha 65 - Respect!

 Agnetha 65 - Respect!
Az ABBA szőke énekesnője


                                                           



Agnetha Åse Fältskog 1950. április 5-én született Jönköping-ben.
Már 5 éves korától zongorázott és nem sokkal később dalokat is írt. 13 évesen megalakította első együttesét (The Cambers) két barátnőjével. A sulit 16 évesen befejezte és telefonosként kezdett dolgozni, mellette pedig egy helyi együttesben énekelt. Ekkoriban írta Jag Var Så Kär - Olyan szerelmes voltam című dalt, ami meghozta számára első szerződését a Cupol lemezcégnél. Még nem volt 18 éves, amikor a dal, vezette a svéd toplistákat. Nem sokkal később megjelent első albuma is Agnetha Fältskog címmel.



1969-ben találkozott Björn Ulvaeus-szal, aki akkoriban a Hootenanny Singers együttes tagja volt. A szerelemből  1971. júniusában házasság lett. Az esküvő rendkívüli média esemény volt, a templom előtt hatalmas tömeg köszöntötte az ifjú párt. Időközben még három szólóalbuma jelent meg, Agnetha Fältskog Vol. 2, Som Jag Är és När En Vacker Tanke Blir En Sång címmel, a Som Jag Är- nek már Björn volt a producere (1996-ban ez lett a címe Agnetha önéletrajzi könyvének is). 1972-ben Agnetha a Jézus Krisztus Szupersztár svéd változatában játszotta Mária Magdolna szerepét és emellett több új dala is nagy sikert aratott. Szintén  1972-tõl kezdtek komolyan együtt dolgozni négyesben és ezért egyre kevesebb ideje maradt szólókarrierjére. Az ABBA fénykora alatt egy szólólemeze jelent meg: Elva Kvinnor I Ett Hus (Tizenegy nő egy házban). Két gyermekük született Björnnel közösen, Linda 1973-ban és Christian 1977-ben, házasságuk 1979-ben  válással ért véget.  Agnetha próbált az ABBA őrült tempója mellett jó anya lenni, de sokszor gyötörte a lelkiismeret-furdalás. Alig 27 éves, sikeres, szexi nő, a világ a lábai előtt hever, míg ő inkább a két gyermekével szeretne lenni. A sok utazás, koncertezés egyre jobban nem vonzza. Megszámlálhatatlan ABBA sikerdal fűződik a nevéhez. Az ABBA volt az első popegyüttes, amely annak ellenére, hogy nem volt angolszász, valódi világsikert aratott. Minden albumuk aranylemez lett, s akkoriban a Volvo után ők voltak Svédország legkeresettebb exportcikkei.


Az ABBA után, 1983-ban megjelentette első angol nyelvű szólóalbumát, a Wrap Your Arms Around Me-t, aminek Mike Chapman volt a producere. Két további angol nyelvű lemezt készített, az Eyes Of A Woman-t (1985) és az I Stand Alone-t (1987), de egyik sem volt olyan sikeres, mint az első.
Lányával, Lindával 1980-ban felvett egy karácsonyi albumot, majd 7 évvel később a fiával Christiannal is készített egy gyerekdalokat tartalmazó lemezt. ABBA-szintű slágert ugyan nem énekel, de évtizedekig a köztudatban marad Agnetha neve.  Nem koncertezik, és egy '83-as angliai buszbaleset után még kevésbé akar utazni. 1990-ben újra férjhez ment, de 3 év után elváltak.
1988 óta visszavonultan él Ekerö szigetén, de nem magányosan. Vele él Linda, és annak gyermeke is.

 "Az újságok rendre visszavonult és rejtélyes nőnek állítanak be, pedig sokkal hétköznapibb vagyok, mint gondolnák" - mondta nemrég. "Normális életet élek, gyakran sétáltatom a kutyáimat és ilyenkor beszélgetek is a többi kutyatartóval. Járok vásárolni, és a barátaimmal éttermekbe. Sőt még autogramokat is adok, ha nem túl hosszú a sor" - oszlatta tovább a vele kapcsolatos tévhiteket a Daily Mailben, 2013-ban.


2004-ben egy új szóló lemezzel tért vissza, My Colouring Book címmel, amin régi kedvenc dalainak feldolgozását készítette el. Ezután újabb 9 év csönd következett. A rajongói örömére, Agnetha is feladni látszik választott magányát, egyre több társasági eseményen tűnik fel, sőt, 2008-ban a Mamma mia! svéd mozipremierjén 22 év után újra közös kép készül az ABBA-tagokról.






Talán nem lenne abban semmi rendkívüli, ha egy egykori popsztár hosszú hallgatás után új lemezt ad ki. Agnetha Fältskog azonban mégis különleges eset. A 65 éves énekesnőt leginkább visszavonult, rejtőzködő asszonyként jellemzik a sajtóban, aki a fóbiái miatt ritkán is utazik, interjút is ritkán ad, a magánélete minimum zűrös, és láthatóan ő heveri ki a legnehezebben az ABBA fennállása alatt és után történteket.
És itt nem is csak a férjétől és zenekari társától, Björn Ulvaeustől való, lényegében a nyilvánosság előtt zajló válásáról van szó, hanem arról, hogy az ABBA másik énekesnőjével, Anni-Frid (Frida) Lyngstaddal ellentétben, Fältskog kezdettől fogva nehezen viselte a népszerűséget és minden mást, ami azzal járt, hogy a világ egyik legsikeresebb együttesében énekelt.






Az "A" című legutóbbi albuma ismét nagy sikert hozott neki. Jörgen Elofsson, korunk egyik legsikeresebb svéd dalszerzője kopogtatott Agnethánál három új számmal, amit kimondottan neki írt. Az énekesnő végül igent mondott a felkérésre, és 2013 tavaszán a boltokba került az új lemeze.



Elofsson, aki Kelly Clarksonnak és Britney Spearsnek is írt slágereket, sikerült többnyire olyan érzelmes és melankolikus dalokat találni, amelyek jól illenek Agnetha egyéniségéhez. Az albumról 3 kislemez jelent meg: When You Really Loved Someone, The One Who Loves You Now, Dance Your Pain Away. Sok tévéműsorban vett részt Angliában, Norvégiában, Svédországban. Az ABBA 40 éves jubileumára sok interjút adott, újra megjelent a közönség előtt. Van a lemezen egy duett Gary Barlow-val (vele nem is találkoztak, az énekesnő épp nyaralt, amikor Barlow felénekelte a részét), ABBA tehát nem lesz újra, Agnetha Fältskog viszont minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nagyon is jól van.

Isten éltesse sokáig, még énekeljen nekünk, vagy hallgassuk újra a régi sikerdalokat! Happy Birthday, Respect Agnetha! Grattis på födelsedagen Agnetha 65 years! 
Bár egy nő életkorát nem illő firtatni, Agnetha az együttes legfiatalabb tagja.
Hamarosan Björn és Frida is kerek születésnapot ünnepelhetnek.














Csak jelzés-szerűen, néhány személyes kedvenc dal: S.O.S., Eagle,  As Good as New, Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), The winner takes it all, The day befor you came, Sliping Through My Fingers, Happy New Year, Thank You for the Music, If I Thought You'd Ever Change Your Mind,
When You Really Loved Someone.

























Forrás: Magyar ABBA oldal, Inkei Bence írása,
wikipédia,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése