2015. március 5., csütörtök

Hiba nélkül

Lee Child: Hiba nélkül
Jack Reacher 6.



                                                                       


Igazán örülök, hogy felfedeztem a General Press Kiadó könyveit, köztük pedig Lee Child krimijeit. Remek történeteket olvastam eddig, Jack Reacher pedig nagyszerű karakter.
Sok szimpatikus vonással, gondolkodásmódjával, határozott, erős és előrelátó.

Első olvasásom a 61 óra volt. Feszült és pörgős a történet.
Valóban árad a feszültség a lapokról, az idő ketyeg... Izgalmas volt, megfogott! Az Összeesküvés az összezártság okán ad remek helyzeteket. Négy különböző ember egy autóban, szinte egyvégtében olvastam el. Jack pedig csak jön-megy az államok útjain és időnként rendet tesz, kinyomoz és megold néhány bonyolultnak tűnő esetet. Remek megfigyelő, az ellenfél fejével próbál gondolkozni, így tud mindig egy lépéssel a rossz fiúk előtt járni.

Az újra megjelent, szép és csinos borítóba öltöztetett Hiba nélkül jelenleg a kedvenc történetem lett.
Nyugodtan mondhatom, utalva a címre: hibátlan történet! Kerek és kidolgozott, izgalmas, semmi felesleges. Miközben megismerhetjük Jack családi hátterét és múltját, a történet háromnegyedéig tényleg fogalmunk sincs ki és miért gonoszkodik...

Nézzük a sztorit:
Jack Reachert megkeresi egy Froelich nevű nő, aki az Egyesült Államok alelnökét védelmező csoportot irányítja. Nem kevesebbre kéri, mint ugyan próbálja már ki, meg tudná-e ölni az alelnököt!
Amiről persze, szigorúan csak ő tudna, amolyan gyakorlatképpen, tesztelve ezzel a biztonságiakat.
Erős indítás, remek alap, jó feladat ez a katonaviselt Reachernek.
Kis biztatás után kötélnek is áll. Ebben az is segíti, hogy a nő, bár a teljes nevét sem hajlandó elárulni, Jack meggyilkolt bátyjának egykori barátnője...
Társa, Neagley segítségével a feladatot gyorsan, hiba nélkül elvégzik. Itt kezdődik igazán az események sora: Froelich ugyanis bevallja, hogy Brook Armstrong alelnök nevére már több halálos fenyegetést tartalmazó levél érkezett... amiről az érintett semmit nem tud.
A leveleken csupán egyetlen hüvelykujjlenyomat van az aláírás helyén.

Nem leszek poéngyilkos, nem árulok el többet a történetből, érdemes végigolvasni. A szálak természetesen a messzi régmúltba vezetnek. Addig azonban van miért, és kiért izgulnunk!
Nekem (és Jack-nak), alig másfél napomba telt kideríteni, ki a hunyó, kié a titokzatos ujjlenyomat.
Az író alaposan utána járt a különböző helyszineknek, témáknak. Jól megírt, alaposan kidolgozott,
igazi nyomozós krimit olvashattam.
Hol a hegyek közt, hol a nagyvárosi dzsungelben, vagy épp egy eldugott, apró kisvárosban járunk.
A hangulat feszült, végig tartogat meglepetéseket. Pici szerelemmel fűszerezve, sok jó meglátással tanulhatunk előrelátást, megfigyelést Jack Reachertől.

A könyv végén egy bónusz ajándék novella olvasható. A James Penney új élete főhőse természetesen Jack Reacher. A volt katona miért lesz kénytelen menekülni, hogyan, kinek a segítségével kezd új életet?
Hatalmas csavar van a történet végén! Rövid, ütős, poénos. Olvassátok és izguljatok, nyomozzatok Jack Reacher-rel! Jöhet a legeslegújabb történet a Bosszúvágy!

5/5.

Lee Child: (1954.) az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Regényeit több, mint negyven nyelvre lefordították, több könyvét megfilmesítették, számtalan díjat nyert. Legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját. Lee Child Angliában született, de 1998 óta az USA-ban él feleségével.


Eredeti mű: Lee Child: Without Fail
Eredeti megjelenés éve: 2002
General Press, Budapest, 2015
448 oldal · ISBN: 9789636437466
  Fordította: Gieler Gyöngyi




3 megjegyzés:

  1. Egészen felkeltetted az érdeklődésem. Amúgy is szemezgettem ezzel a könyvvel, mert láttam nyereményjátékban is, de így sztem már fel is veszem a listámra. Egy jó krimi mindig jól jön. :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök! Az említett krimiket jó szívvel, bármelyiket merem ajánlani, jók! Az egész sorozat Jack karakterére épül, klassz olvasmány, jó kikapcsolódás a krimi és kalandszerető olvasóknak.

    VálaszTörlés
  3. Igazi "klasszikus" Reacher-történet, hozzá még egy kicsiny (de tényleg csak egészen kicsi) pszichologizálás - Reacher (miért hívnánk máshogy, ha az anyja is így nevezte?) bátyja volt élettársának megbízását vállalja. Az alelnök megvédése egy? ismeretlen? merénylőtől.. Lehetetlen küldetés? Igen és nem... Az adott körülmények között az, persze, ha minden információ rendelkezésre állna... A feszültséget a szerző végig, folyamatosan fenntartja, Reacher kemény, okos, taktikus, és segítségére van a legjobb őrmester (Neagley) akivel valaha is dolgozott katonakorában. Sikerül-e hiba nélkül?:

    VálaszTörlés