2024. szeptember 1., vasárnap

Genf

 


Richard Armitage: Genf



                                                         







Armitage nevére rá kellett keressek, színészi munkái nem voltak ismertek előttem. Az biztos, hogy első könyvesként meglepően jól ír, a prózája jól felépített, még ha sok ismert panelt is használ. Jó a háttér, amolyan modern orvoskrimi ez, ami a téli tájjal, fagyos hangulattal is kerek olvasmányt ad. A kiemelkedőtől messze van, de megéri a ráfordított időt, hiszen gyorsan pörgő, mozgalmas képeivel megfogja az olvasót.

Sarah Colliernek szerencsés élete van: elismert, Nobel-díjas tudományos karrier áll mögötte, és a neurológus férje mindennél jobban szereti. Az első komoly árnyékot egy orvosi diagnózis jelenti életére, ezért visszavonul. A nő a korai Alzheimer-kór jeleit mutatja, ahogyan idős édesapja is ebben szenved. Sarah férjével, Daniellel Genfbe utazik, hogy részt vegyen a Schiller Intézet, egy jelentős biotechnológiai vállalat nyitókonferenciáján. Itt mutatnak be egy jelentős új felfedezést, amely megváltoztatja a világot, és Sarah-nak ezt támogatnia kell ezt. A Nurotech forradalmasíthatja a gyógyítást, amihez azonban támogatókra van szükség, azaz pénzre. A gyógyulás egyetlen reménye a Svájcban bemutatott, bár erősen vitatott új technológia lehet. Ha beteg vagy, bárhová elmennél, mindent megtennél, hogy segítséget kapj, ez világos mindenkinek. A nő tétovázása mégis meglepő volt. Bár kissé nehezen indul be a történet, rendkívül olvasmányos lesz. Egy érzelmi hullámvasútra visz a szerző, ami egy high-tech orvoskrimibe torkollik.



Genfben az események egyre zavarosabbá, veszélyessé válnak, és emlékezetkiesése is súlyosbodik. Sarah-nak el kell döntenie, kiben bízzon: a körülötte lévő emberekben – vagy a tünetei ellenére önmagában. A karakterek sematikusak: a rossz nagyon rossz, a jó naív és gyenge. A negatív hősnő szexi, elbájoló, negédes, akiből egy női Rambo-Terminátor lesz a végére. Néhol kiszámítható fordulatokat tartogat a cselekmény, amikor az orosz ügynök is színre lép, már kész voltam. Sablon-sablon hátán, de a beépített sztereotípiák mégis jól működnek. Időtöltésnek egészen jó és szórakoztató, de határozottan nem „szenzációs debütálás”. A tisztes iparos munka, a meglepő háttér és szokatlan thriller, elegendő ahhoz, hogy a sztori és az olvasói érzelmek lendületben maradjanak. A genfi/svájci jeges táj látványosan megfestett, és a cselekmény éppoly feszes tud maradni végig. A demencia ábrázolásai érzékletesen vannak megrajzolva, és különösen az Alzheimer-kór tünetei hitelesek. Ez a krimi magával a betegséggel kapcsolatos életkörülményekre koncentrál. Sarah és Daniel alakítása jó, váltott szemszögből bontakozik ki a történet. Végig érezhető, itt valami nagyon nem az, aminek látszani akar. Sem a konferencián, sem a Schiller Intézetben, sem Sarah és Daniel házasságában…

                
Sarah lassan eszmél, egy összeesküvés kellős közepén találja magát, miközben megpróbál megbirkózni saját problémáival. Ez elvezet bennünket a „ne bízz senkiben, még magadban sem” történetekhez. Kémek, kiszivárogtatások és hazugságok mellé a pénz hatalma a meghatározó.

Minden jó mellé olyan ez a krimi, mint a Schiller Intézet hideg-rideg, ultramodern, csillogó üvegpalotája. Ez nem fogja megterhelni egy tapasztalt thriller olvasó agyát. Személytelen, hiányzik az egyedi írói hang, pedig a téma jó. A demencia és az Alzheimer-kór jelenleg fontos téma, ahogyan a gyógyászat is. A Genf valóban egy gyors tempójú történet, ha nem is az év krimije. A párbeszédből időnként hiányoztak az érzelmek. Karakterei hihetőek, felbukkan egy mindenttudó, pletykaéhes internetes blogger is, amely segít fenntartani a tempót, a számos csavar, fordulat mellé. Az ellentmondásos blogger, Terri Landau jelentései törik meg a cselekményt, adnak apró mozaikokat a nyomozáshoz. A vége talán túlságosan drámai és egy kicsit kiszámítható is, de összességében szórakoztató olvasmány. Richard Armitage debütáló regénye hangulatával, orvosi, biotechnológiai hátterével hoz eredetit a krimi műfajába.


ITT rendelhető, már E-könyvben is!




                  

Richard Armitage színész, akinek színpadi, filmes és szinkronszínészi munkásságát több díjjal is elismerték. Leghíresebb alakításait Peter Jackson A hobbit-trilógiájában, az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló, az Alice Tükörországban és az Ocean's 8: Az évszázad átverése című filmekben nyújtotta. A Genf az első könyve.






General Press, Budapest, 2024
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528852 · Fordította: Szieberth Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése