2024. szeptember 12., csütörtök

A ​porcelánlány

 



Mörk Leonóra: A ​porcelánlány





                                                     









Hangulatos, idillien romantikus történet rajzolódott ki a lapokon, amolyan mai lányregény. Ahogy haladtam az olvasással egyre jobban belefeledkeztem a két szálon futó mesébe. Csodálatos új borítóval jelent meg Mörk Leonóra A porcelánlány című 2018-as kötete.


Napjainkban indul a történet, Lili egy szállodában dolgozik, némileg a közösségi média rabja, amikor is az interneten felfigyel egy fényképre. A képen látható udvarház valamiért ismerősnek tűnik számára, később meglepetten fedezte fel, hogy egy réges-régi emlékkönyvben látta rajzon azt a házat. Az emlékkönyv a családi hagyatékát képezi, üknagymamája kedves öröksége, melyet szeretettel forgat , és érthetően, de csillapíthatatlan kíváncsiság ébred benne a ház iránt. Kutatása azonban sikertelen, amikor a sors közbeszól, és munkaügyben egy távoli északi-tengeri szigetre utazik. Vele utazunk mi is, és egyúttal az időben is utazva, egy édes-bús, szenvedélyes és drámai szerelem tanúi is lehetünk a múltban. Ez a múltba vezető szál izgalmas és eredeti, bájos hangulata elvarázsolja az olvasót. A két történet ügyesen kiegészíti egymást.

Lili régvolt nagyszülei történetét olvashatjuk, csodálatos szerelmi történet rajzolódik ki előttünk, korhű lenyomatot adva a történethez. Az első világháború árnyékában élnek hőseink, így ez komolyabb hangvételű része a regénynek. A háború lehetősége sajnos előrevetíti a drámai eseményeket is. Julika erős karakter, Miskolcon élt, amikor is egy német fiút lát vendégül családja, és menthetetlenül egymásba szeretnek. Szerelmük beteljesedik egy kisebb kirándulási balesetnek köszönhetően. Azonban a háború, mint sokak életébe, az övékébe is beleszól. Történetük napjainkig ível, Lili éli tovább a család nőtagjainak sorsát, melyben szerelem, szenvedély , boldogság jut osztályrészéül. Nyomozás veszi kezdetét a német szigeten, ahol meglepetések várják a lányt, amint egyre mélyebben ássa magát a múltba, amíg minden apró részlet a helyére kerül. Szerettem a történet hangulatát, finom humorát.


A jelenben Lili új nagy szerelme kezdte el felújítani a házat. Sok zenei részlet ad hátteret, Wagner volt a kedvence Lilinek is, és a múltban Julianna is szépen zongorázott. A fiú pedig kivételesen szépen és sokat rajzolt. A karakterek szerethetők, lehet azonosulni velük. Bájos, andalító a történet, jó kikapcsolódást ad. Olvasmányos történt két fiatal lányról, akik bár száz év különbséggel éltek, mégis mindkettejük életében meghatározó szerepet játszott a szerelem.

Azt hiszem mindig érdekes és kicsit furcsa abba belegondolni, hogy nagymamáink, üknagymamáink is voltak fiatalok és szerelmesek, bár mi kedves, idős nagymamának látjuk, ismerjük őket. Pedig voltak, ezzel együtt esendőek, fiatalok is, szenvedélyesen szerettek, hiszen így születhettünk meg mi is. Jó erről olvasni, ábrándozni, hiszen az ő örökségüket hordjuk sejtjeinkben, és a múlt meghatározhatja viselkedésünket, érzéseinket, még ha nem is vagyunk tudatában. Én is őrzöm nagymamám emlékkönyvét, amihez nem csak érzelmi szál köt.

Érdemes megismerni szüleink, dédszüleink életét, történetét, hiszen tanulhatunk is belőle, megismerhetjük gyökereinket, könnyebben értelmet kaphat jelenünk. Mörk Leonóra több regényét olvastam már, de A porcelánlány újra elvarázsolt könnyed stílusban megírt történetével.
Ajánlom a romantika kedvelőinek, minőségi szórakozást kaphatnak.




ITT rendelhető a regény kedvezménnyel!



     
MÖRK LEONÓRA író, újságíró, szerkesztő, műfordító, éveken át az Elle főszerkesztő-helyetteseként, illetve a Nők Lapja vezető szerkesztőjeként dolgozott. Regényeiben nem elégszik meg azzal, hogy elmesél egy magával ragadó történetet, hanem izgalmas kultúrtörténeti kalandozásra is hívja olvasóit. Jelenleg a Jaffa Kiadó kommunikációs munkatársa. Rendszeresen fordít német és angol nyelvből.
Regényei: A Hellinger-Madonna, a Holdfény szonáta, a Lány igazgyöngyökkel, a Ködkirálynő, és A porcelánlány, A papagájos ablak, Törött tulipánok , Asszonyom, édes úrnőm, Szentjánosfű.




Eredeti megjelenés éve: 2018
Jaffa, Budapest, 2024
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634759263

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése