2024. szeptember 8., vasárnap

Idegen ​tollak

 




N. Nagy Zoltán: Idegen ​tollak




                                                    






A sorozat záró kötete is elkapott, berántott, olvastatta magát. N. Nagy Zoltán már a Keselyűvel is bizonyította, hogy a hangulatteremtés az egyik fő erőssége. A profin megírt regény természetesen egy kegyetlen gyilkosság képeivel indul, ez rögtön megadja az alaphangulatot. Mondhatni, padlógázzal induluk. Ez a történet is végig képes fenntartani az olvasó kíváncsiságát, érdeklődését. Kellően sötét és szövevényes, ahogy az előző két résznél megszokhattuk. A trilógia most egyszerre is megjelent, új borítóval a GABO Kiadónál, ami remélhetően nagyobb figyelmet is hoz a szerzőnek és a sorozatnak. Krimirajongó olvasóként meghatározó élményt nyújt a sorozat, csak ajánlani tudom. Nem csak magyar viszonylatban brilliáns.


Ez a történet is összetett. Sok csavar, múltba nyúló szálak és alapos háttér jellemzi a krimit. Ügyes visszautalások rázzák fel az olvasót, egyedivé teszi a könyvet az irodalmi háttér és a rendőrségi munka bemutatása. A garantált meglepetés sem marad el a végén.
Kidolgozott, sok szereplőt mozgató, alaposan felépített történet, talán a szöveg is könnyedebb. A horoszkópos részek kimondottan tetszettek, eredeti háttér volt. Nem szeretnék spoilerezni, így nem mennék bele részletekbe. A két nyomozó magánélete zaklatott, romokban hever. Kevés sikerrel, de Lilla és Zalán is igyekszik valami módon rendbe tenni sorsukat. Kettejük kapcsolata elé különös volt, zilált és széteső, nincs stabil háttér. Lilla karaktere egyáltalán nem volt szimpatikus.
Az eset bár megoldódott, azért ügyesen egy függővéget kapunk a végére, ott lebeg a folytatás lehetősége. Amikor a Keselyű a kezembe került, azonnal magával ragadott, a Madárember is remek folytatás lett. Az Idegen tollak magához láncolt, berántott. Magasan kiemelkedik a hazai krimik kínálatából ez a halálos játszma.
Tetszett a történet felépítése, a váratlan fordulatok sora. Kellően komor, már-már a skandináv krimik borús és olykor kegyetlen hangulatát idézi.
Kifelyezetten jó a zenei háttér, az EDDA  A keselyű című dalának beépítése. Csak csendben jegyzem meg, apró baki, a történéseket nem befolyásolja, hogy a dal 1982-ben jelent meg lemezen, nem 1995-ben...(41. o.) Krimiolvasóként még egy apróságon akadtam meg: a fürdőszobában szerintem nincs csillár, meg a törülközővel való akasztás kissé bajos, túl vaskos az anyag... (306. o.)
Bár igyekeztem a mozaikokat rakosgatni, csak a vége felé lett egy sejtésem a tettesről. N. Nagy Zoltán tökéletes hangulatot teremtve írta meg Keselyű Richárd sorsát. Az eredendő bűn, a született gonoszság áll a középpontban. Az emberi lélek sötét oldalának tökéletes ábrázolását kapjuk. Hideglelős, félelmetes krimi. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a sötét, "agyas" nyomozást, az izgalmakat, a feszültséget. Az Idegen tollak találó cím, erőteljes alkotás.




ITT rendelhető kedvezménnyel a kiadótól!





       
N. Nagy Zoltán eredeti végzettsége szerint közgazdász, de már fiatalkora óta kutatja a magyar kriminalisztika rejtélyes ügyeit. A bűnügyi történetek mellett nagy rajongója a sakknak és az amerikai focinak. A korábban nyomozóként is dolgozó szerző írásaiban a rendőrség és a hatóságok munkájának valósághű ábrázolására törekszik. Jelenleg egy Pest megyei településen él családjával.







GABO, Budapest, 2024
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635667529

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése