2024. szeptember 2., hétfő

Az ​Atlasz-manőver

 



Steve Berry: Az ​Atlasz-manőver
(Cotton Malone 18.)






                                                    







Berry ismét lenyűgőzött és azonnal beszippantott az új történet! Mesteri, ahogyan Cotton Malone visszatért. Ez a könyv bizonyosan Berry egyik legjobbja, amely minden bizonnyal végig leköti az olvasót. A történelmi eseményeket és a mai technikát érintő történet bőséges akciót és infrmációt nyújt a fogékony olvasó számára.

A történet komplex, 1945-ben kezdődik a Fülöp-szigeteken, a második világháború végén, amikor a japánok eltemették a nagy mennyiségű ellopott aranyat. Ezután az idővonal átvált a jelenre, és a svájci banki és Bitcoin-problémákra koncentrálunk. Közben kis kitérőt teszünk Oroszországban, ahol egy fizetett bérgyilkos végzi el feladatát, nem másnak, mint a Bank of St. George számára. Végig nagyon jól megtervezett a sztori, minden fejezetben fordul a kocka, történik valami. Oda-vissza pattog a labda a különböző karakterek és helyszínek között. Mint Berry minden könyvénél, a történelemnek is nagy szerepe van a cselekményben. Ez az egyik, amiért szeretem Berry könyveit, mert mítoszokban, legendákban és történelmi furcsaságokban gazdag hátteret adnak az akció mellé. A végső irói magyarázatot is érdemes elolvasni, ahol Berry elmagyarázza, a leírtakból mi a tény, mi a fikció.

     
                  
A történet annyira jó és szórakoztató, végig akciódús. Rég olvastam ennyire lendületes, alaposan felépített Malone-sztorit. A tempó valóban feszes, szupergyors. Kémek, ügynökök, bankemberek és nagyhatalmak harca ez. Mindenki a régi titkos térképet akarja megszerezni. 

A sorozat ezen részében Cotton Malone hol elegánsan sármos James Bond-ként, hol meg elképesztő akcióhősként villogtatja tudását. Sötét, szigorúan őrzött, évtizedes titkok, veszélyek sem állják útját. Megfejt egy rejtélyt a második világháborúból, amely magában foglalja a legendás elveszett kincset, a Yamishita aranyát, ami ma milliárdokat ér. A kincsvadászat számtalan áldozattal is jár.

Berry számos, a bitcoinnal kapcsolatos összeesküvés-elméletet felhasznált, és a történet hátterébe ügyesen behelyezte ezeket az információkat. A bitcoin népszerűségének növekedésével a kriptovaluta inkább fegyvernek bizonyul a nagyhatalmak kezében. Steve Berry minden tőle telhetőt megtett, hogy elmagyarázza, miről is szól a bitcoin, kezdve a létrejöttétől,hogyan működik, és hogyan lehet visszaélni vele. Sokat tanultam a bitcoinról, mivel nem sokat tudtam róla. Berry jól elmagyarázza a Bitcoint, de én még mindig nem értem igazán azért.

Emellett számos egzotikus helyszín, figura bukkan fel a való életből. Többek közt egy lány Cotton múltjából, aki tovább feszíti az idegeket és a húrokat. Karakterei most is élethűek. Ebben a történetben a cselekmény magában hordozza annak lehetőségét, hogy ami a könyvben történik, az a valóságban is megtörténhet. A pénzteremtésről, az inflációról és a világgazdaságról szóló számos tényét pontosnak és az átlagolvasó számára érthetően megírtnak találtam. A bankszektor uralma elképesztő. A fikciót és a tényeket zseniálisan összefonja most is Berry, és mellé egy igazán izgalmas, kalandokkal teli történet társul.

Az Atlasz-manőver élvezetes olvasmány, és nagyon ajánlom mindenkinek. Kezdettől fogva rajongok Berry Cotton Malone sorozatért, minden történetét olvastam. Nem könnyű valami újat, eredetit alkotni egy népszerű sorozat 18. részénél, de ez most Berrynek sikerült. A múlt és napjaink történelmi összefonódásai, a pénz hatalma és annak hatásai nagyon is mai történetté állnak össze.
Isten éltesse a ma születésnapos szerzőt!   







ITT rendelhető a könyv kedvezménnyel!






      
Steve Berry: (1955. 09. 02- ) amerikai író, professzor és volt ügyvéd.

A New York Times bestsellerszerzője. Regényeit 40 nyelvre fordítják, 51 országban, több mint huszonöt millió példányban. A Cotton Malone-sorozat néhány előző kötete: A templomosok öröksége, Alexandria link, A velencei árulás, Nagy Károly nyomában, Vérbosszú Párizsban, A császár sírja, A Jefferson-kód, A királyi fortély, Lincoln-mítosz, A tizennegyedik gyarmat, Elveszett parancs, A püspök embere, Máltai csere stb.

Feleségével, Elizabeth-tel együtt vezeti a történelmi értékek megőrzésének szentelt, History Matters nevű szervezetet.



GABO, Budapest, 2024
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635666362 · Fordította: Komló Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése