2024. április 5., péntek

Tízparancsolat ​2.0

 



Herendi Gábor - Divinyi Réka - Réti László
Tízparancsolat ​2.0






                                                     





Jól megszerkesztett, jól összerakott, friss, mai, életszerű történet, pontos korrajzzal. Talán éppen ez a "hibája", ez a görbe tükör. Rossz volt szembesülni, látni a családi kapcsolatok elhidegülést, a traumák sorát, a heccből lázadó, unatkozó, kiégett fiatalok céltalan életét. A három szerző érezhetően beleadott apait-anyait, látványos, mozgalmasan egységes a történet. 

A napjainkban, Budapesten játszódó történet filmszerűen pörög. Lendületes párbeszédeit irónikusan finom humor lengi be. Az ötlet, hogy a Tízparancsolat szabályait szegjék meg a fiatalok, néhol bizony sokkolóan durvára sikerült. Nem részletezném, aki kíváncsi elolvassa. Készüljön fel a brutális, durva eseményekre, párbeszédekre. Az alapötlet bizony nagyon valós, több rétegű a történet. Főhősnőnk a fiatal Marika, aki már a saját nevét is utálja. Ő Mara, aki édesanyját tragikus módon veszítette el alig egy hónapja. Édesapja viselkedése, annak felszínes, üres élete taszítja. Okkal. Ugyanakkor a férfi a kerület polgármestere, választások előtt vagyunk. A teher nyomasztó rajta is, igyekszik megtartani a pozícióját. Miközben a saját családján tapos, nem törődik velük. A kisebbik lánya, Bori élete is megsínyli ezt az állapotot, hiszen a férfi szeretőt tart, iszik, bár fennen hírdeti, vallásos életet él. Tökéletes korlenyomat ez is a történetben. Talmi csillogás, hatalmi harcok és kiüresedett kapcsolatok adják a hátteret. Szex, drog, és harc a hatalomért pereg előttünk. Az érzelem nélküli szeretkezések, a szülőktől való teljes elidegenedés döbbenetes. A megszállott lázadás nem célravezető. A fiataloknak a szabadság mámorító érzéséről szól, de inkább csak cél nélkül lógnak, sodródnak. Elkeserítően szomorú ez a kiüresedettség, a teljes érzelmi sivárság. Nem éreztem bennük a megbújó vágyat egy értelmesebb életre.


A csoport, ahova Mara csapódik, hecceli az embereket, sokkolja a társadalmat tetteikkel. Váratlan és meghökkentő flashmobjaikat videóra veszik, a média által szereznek követőket. Mélyebb képet nem kapunk ezen fiatalokról, csak a barátnők, Léna és Szonja családi hátterébe leshetünk be picit. A csoport fiú tagjai az értelmi szerzők. Akad itt minden, ami a generációs nézetkülönbségekből adódik. Értékeltem a sorok közt finoman megbúvó társadalomkritikát. A család szentsége, az egyén tisztelete, vagy az érzések-érzelmek semmibevételét a pénz és a politika irányítja. Mellbevágó a tálalás, a felvetett kérdésekre nincs igazi válasz. Vidéki helyszínnek a balatonparti nyaraló szétverése ad helyet. Értelmetlen és eszement tombolás az eredmény. Felbukkan a paráználkodás, a ne ölj is, minden, ami sokkoló és durván valós. Kandó polgármesteri jelölését a párt ejti, hiszen problémássá válik a férfi, minden ellene irányul. Igazán egy apa-lánya konfliktus az alap, ami igen eldurvul. Mindezt tudatosan, csak a bosszantás miatt viszik véghez a fiatalok. Mara alaposan belekeveredik, kiveszi részét az őrületből. Vannak benne brutális részek, és a borzongás is hatásos olvasás közben, de félelmetes ez a céltalan, dafke sokkolás, amit előadnak a fiatalok. Ez már nem kamaszcsíny, ez a társadalmi szabályok elleni merész megnyilvánulás. Amikor apuci pisztolya is előkerül, felgyorsulnak az események...

Van-e, lesz-e megbánás, feloldozás? A traumákkal terhelt sorsok milyen életet vetítenek előre, hol a boldogság? Lehet építeni egy új, közös, szebb jövőt a romokra? Megdöbbentő kérdésekre keressük a válaszokat. Mi is fontos az életben: családi együttlét vagy a pillanatnyi hatalom? Mindennek ára van.

A nagy kérdés, vajon megéri? Öntelt szereplők, képmutató és beteg világ jelenik meg a lapokon. Csak bűn van, ami hozza a következőt, a kiút az úgy tűnik elveszett. Az egész történet valamiféle sötét, nyomasztó hangulatot, kiábrándultságot hagy maga után az olvasóban.



ITT beszerezhető kedvezménnyel a krimi! 



HERENDI GÁBOR rendező, filmproducer (Toxikoma, Kincsem, Valami Amerika), DIVINYI RÉKA forgatókönyvíró (Szabadság Szerelem, Valami Amerika 2-3, BÚÉK) és RÉTI LÁSZLÓ thrilleríró (Megölni Telekit, Budapest Boulevard, Kaméleon) már bizonyított a saját területén. Most azért fogtak közös projektbe, hogy egyén és társadalom szembenállásának kérdéseit feszegessék a napjaink Budapestjén játszódó izgalmas akcióthrillerben.



Jaffa, Budapest, 2024
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634758730

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése