2024. április 10., szerda

Baljós ​tavasz

 



Agatha Christie: Baljós ​tavasz





                                       







A Krimi Királynőjének legfrissebb, évszakhoz köthető novelláskötete is hozza a tőle megszokott színvonalat. Ez a harmadik szezonális novellagyűjtemény Agatha Christie-től, amely már a hangulatos borító élénk színeivel a tavaszt idézi. 


Az antológia Christie több szeretett nyomozóját is felvonultatja. Nyomozni fog Poirot és Miss Marple, több történetben is, de feltűnik Mr Quini, Parker Pyne, valamint Tommy és Tuppencenek is jut felderíteni való. Agatha Christie 12 tavaszi témájú novellából álló gyűjteménye hangulatos és könnyed szórakozás, ismét jó kikapcsolódás. A Puskás nyitja a sort, ami egy részlet Agatha Életem című regényéből. Első meghatározó találkozás a félelemmel... Baljós események zavarják meg a tavaszt.

                    
Hercule Poirot vakáción van Japp és Hastings társaságában, amikor egy bezárt szobában történt látszólagos öngyilkossághoz hívják őket. Ilyen történet is volt ugyan, de még így is eredeti a megoldás.
Tommy és Tuppence egy sarkkutató eltűnt menyasszonyának nyomait keresi. Furcsa és meglepő megoldást kapunk. Feszült, mégis megmosolyogtató, azt gondolom. A Halált hozó gyógyfű volt az egyik kedvencem. Tavasz van, nyílik a zsálya, a gyűszűvirág. Ez utóbbi növény mérgező lelevelei valahogyan bekerülnek a konyhára...az eredmény nem is marad el. Többen lesznek rosszul, egy fiatal lány azonban meghal. Balszerencse vagy szándékos gyilkosság történt? A kérdésre Miss Marple derít fényt.


Legtöbb novella az emberi gonoszságra épül. Könnyed kis mérgezések, eltűnt ékszerek, szerencsevadászok tűnnek fel, hoznak izgalmakat. Ékszerrablás a Grand Metropolitanben: Brightonban vakációján Hercule Poirot megoldja egy gyöngy nyaklánc lehetetlen ellopását egy szállodai szobából. Van, ahol a féltékenység áll a háttérben. Az Aranyrudak talán a legkülönösebb a kötetben. Eléggé hosszú és bonyolult egy novellához képest. A spanyol Armada egykor hajótörést szenvedett, aranyat szállító hajója áll a középpontban. Cornwallban játszódik, jól elmesélt és szórakoztató.
A másik kedvencem a Hattyúdal című írás volt. A bosszú édes íze mindenért kárpótol, még évekkel később is. A bosszú hidegen tálalva a legjobb - gondolhatjuk. Egy váratlan haláleset a Tosca előadása közben a színpadon...látványos, jól felépített mese. A kötetet záró Greenshaw Bolondvára nálam a már olvasottak közt van. Kiváló történet, ahol ismét Miss Marple adja a megoldát.


Christie tavaszi hangulatú, szellemes történeteivel garantáltan kellemes kikapcsolódást nyújt a műfaj kedvelőinek. Színesek-ízesek ezek a novellák, mint a tavasz. Aki már több Christie-gyűjteményt olvasott, előfordulhat, hogy a néhány történettel már találkozott. Mindig szívesen olvasom ezeket a rövid írásait, és általában mindegyik gyűjteményben van kettő-három, ami még új számomra. Tetszett a kötet végén a jegyzék, melyik novella hol, mikor jelent meg eredetileg. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki klasszikus krimire, nyomozásra vágyik. Egyben jó alap ismerkedni az írónő stílusával, munkásságával.



ITT rendelhető kedvezménnyel!







   
Agatha Christie: 1890. szeptember 15. (Torquay) – 1976. január 12. (Wallingford)

A krimi koronázatlan királynője Agatha Mary Clarissa Miller néven született.

1920-ban látott napvilágot első krimije, melyben először bukkant fel az általa teremtett legendás nyomozó, Hercule Poirot. 1926-ban jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság, amely az első lépést jelentette a világhír felé.



Helikon, Budapest, 2024
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636202637 ·


Fordította Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Kállai Tibor, Prekop Gabriella, Sipos Katalin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése