2024. április 24., szerda

A szekta

 


Camilla Läckberg - Henrik Fexeus: A ​szekta
(Mina & Vincent 2.)




                                                      








Egy sokmindenről szóló, pimaszul szerteágazó, kellően lassú és alapos, jól felépített, roppant módon élvezhető, egyáltalán nem a szokott skandináv krimi Mina és Vincent második kalandja. A legnagyobb ereje a a páratlan atmoszféra teremtés. Megrázó, felkavaró olvasmány, ami mégis jól adagolja a feszültséget.

Jól szemlélteti az erős egyéniségek manipulatív hatását a gyenge emberekre. Pszichológiai szempontból jól megírt krimi, lassú és nyomasztó sodrása szétfeszíti a lapokat és az olvasó idegeit. Komor történet, gyengébb idegzetűeknek óvatosan. Mindig borzalmas, ha gyerekek az áldozatok. Sokkol, elkeserít, felháborít. A hozzá társított ideológia főképp... bár amennyire lehet nem akar hatásvadász lenni, igyekszik elkerülni a borzalmak taglalását a két szerző. A végső akció azonban nagy pluszt érdemel, látványos, filmszerű képekkel zárul a krimi.

A szekta ideológiája döbbenetes, elképesztő mire és miért képesek. Félelmetesen borzalmas, hogy mindig akadnak ilyen befolyásolható emberek. Ezúttal is mélyreható képet kapunk a szereplők életéből, fontos háttér ez is. Most Vincent a mentalista élete áll főleg a központban, de Mina múltjából is kiderül néhány meglepő fordulat. Ez a múlt sötét felhőként lebeg a fejük felett. Mina és Vincent kapcsolatának továbbépítése is remek lépés. Velük együtt küzdünk fóbiáikkal, és átéljük hullámvölgyeiket, megismerjük érzelmi mozgatórugóikat. Szemléletes és jellemző a felvázolt életforma.

Ezúttal egy óvodából tűnik el gyerek Stockholmban. Az eset nagyon hasonlít az egy évvel ezelőtti emberrablásra. Ha ez igaz, ismétlődik a minta, a nyomozóknak már csak három napjuk van megtalálni a kisfiút. Nova, az oktatóközpont tulajdonosa kultikus szakértőként csatlakozik a csapathoz. Ez a szál megjelenik a nyomozásban. Vincentnek azonban más elképzelései vannak.

Sajnos a bűnügyi rejtély egy idő után annyira zavarossá válik, hogy túl sok, már-már követhetelenül csavaros. Lesznek még meglepetések, eltűnések, ami egyébként is minden szülő rémálma. Nem árt a sakk lépéseit ismerni az olvasónak...Nem véletlen a remek borítón is ez jelenik meg, a ló szimbólum is minden esetnél jelen van. A fő elkövető játéka szerintem túlbonyolított. A matematikai és logikai feladványok ismét játékba kerülnek. Vajon sikerül időben megfejteni a rejtélyt a nyomozóknak? Amúgy élvezetes és izgalmas olvasmány, erősen figyelni kell, egyik fordulat a másikat éri. Messze nem átlagos skandi ez, magasan kiemelkedik a megszokott klisékből. Az elkövető személye végképp meglepő, lehetetlen szerintem kitalálni.

A történet elég könnyű olvasmány, krimihez talán túl könnyed, nem a borzalmakkal akar hatást elérni. Mint egy hatalmas rejtvény mozgatja meg az olvasó agytekervényeit. Összetett történet, lélektani és társadalmi dráma keveredik a lapokon. A karakterek kiválóak, tökéletesen illenek az eseményekbe. A nyomozó Ruben élete is hatalmas fordulatot kap. Érezhetően jó az összhang a két szerző között, A doboz után ismét sikerült ismét jól meglepniük. Egészen más, komorabb, sötétebb mint a Fjällbacka-történetek, pedig azok sem lányregények.

Szeretem a krimiket, a thrillereket így számomra ez a könyv egyszerűen kiemelkedő. Akció, furmányos cselszövés, matematikai fejtörők, az emberi psziché bonyolultsága és végül egy nyilvánvaló indíték. Ráadásul egy nagyon sajátos, de érdekes kapcsolat alakul Mina és Vincent között. Be kell vallanom, bár lehet, hogy túl türelmetlen vagyok, de már a harmadik, záró történet izgat. Mit talál ki a két szerző, hová jut a történet? Izgalmas folytatás ígérkezik. Nagyon várom a trilógia harmadik részét, remélem hamarosan olvashatjuk azt is, hiszen már megjelent külföldön. Külön öröm volt ismét Dobosi Beáta remek fordítását olvasni, jól eltalálta a hangulatot, adja vissza az atmoszférát.




ITT beszerezhető kiadói kedvezménnyel a krimi!




                    
Camilla Läckberg: 1974-ben, Fjällbackában született és nőtt fel, de jelenleg Stockholmban él négy gyermekével. Közgazdász végzettsége van. 2003-ban debütált a Jéghercegnő című krimivel, amelyet a kritikusok és az olvasók is remekül fogadtak. Läckberg ma Európa egyik legolvasottabb szerzője, könyveiből több mint 35 millió példány kelt el több mint 60 országban. 2005-ben az "Év írója" címet is elnyerte. 2019-ben új mérföldkőhöz érkezett, és megírta az Aranykalitka című krimit, amely az üzletasszony Faye-ről szóló duológia első része. Az Aranykalitka lett a legtöbbet eladott könyv Svédországban 2019-ben.

Henrik Fexeus: (1971., Örebro) Svédország egyik legkeresettebb előadója és díjnyertes mentalista. Elképesztő pszichológiai kísérleteket hajtott végre a tévében, és 2007-ben a The Art of Reading Minds című debütáló könyvével vált ismertté. Azóta több könyve is nagy sikert aratott, számos díjat nyertek, több mint egymillió példányban keltek el, és több mint 27 nyelvre fordították le. Fexeust a testbeszéd egyik vezető szakértőjeként is széles körben elismerik.








Animus, Budapest, 2024
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636144418 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése