2024. április 8., hétfő

Gyerekkorunk ​legszebb nyara



Berta Ádám:
Gyerekkorunk ​legszebb nyara





                                      








Szeretem a novellákat: ezek az apró, ellesett életképek, belső érzések és rezdülések, amik nem törekszenek ugyan a teljességre, inkább egy adott pillanatot próbálnak megfogni, átadni az olvasónak. Néha maga a történet hangulata elég a katarzishoz.

A novellák többségében valamilyen formában a férfi-nő kapcsolat kerül bemutatásra, külünböző nézőpontokból. Ám rengeteg hétköznapi életkép elevenedik meg a szemünk előtt. Változatosak, sok témát érintenek: utazások, gyerekkor, felnőtté válás, elvágyódás, családi kapcsolatok, hely- és boldogságkeresés. A témák mellé a helyszínek is igen változatosak lettek. Különösen tetszettek a gyemekkori emlékek megidézései, vagy a fiatalok botladozó helykeresése. Igazi emberi pillanatok, élethelyzetek villannak fel, bár az egyik novella főszereplője egy mókus. Rövid, tömör, sallangmentes írások. Az író egészen szokatlan módon játszadozik a képzeletünkkel. A dolgok ritkán azok, aminek elsőre gondolnánk. Átlagemberek, átlagos események, hétköznapi valósága köszön ránk. A szereplők pillanatnyi érzései, gondolatai átélhetőek és jellemzőek. Berta Ádám elgondolkodtatja, meglepi az olvasót. Igazán életszagú novellákat olvashattam, színes nyelvezettel, jó karakterekkel.

Mindegyik novella hagy valami nyugtalanító érzést az emberben, mert magyarázat nincs mindig a dolgokra, csak a sejtés marad. Jártam úgy néhányszor olvasás közben, lapoztam a folytatásért, de már egy másik írás kezdődött. Néhol vicces, néhol groteszk, de csipetnyi humor szinte mindegyik novellában akad, ahogyan van dráma, és rengeteg visszafogott érzelem is. Keveltem, jó volt olvasni Berta Ádám mondatait, sajátos ritmusban megírt történeteit. Berta Ádám a pillanatot ragadja meg, írja le és hozza közel. Meglepő, néha mi az, ami emlékként nyomot hagy bennünk. Az emberi kapcsolatok mélyére világít rá írásaiban a szerző.

A novellák közül volt amelyik az egyszerűségével fogott meg. Engedte, sőt kérte a képzeletem játékát. Akadt köztük titokzatos, afféle hagyományos, hétköznapi életkép is. Ez nyugalmával megragadó volt. Akadt amelyik a ki nem mondott fájdalmával fogott meg. Ami ellen nincs feloldás, nincs menekülés. Ott lapul mélyen a rég hurcolt fájó eset, hogy váratlanul ránk törjön. Azért olyan is akadt, amelyiken végig tudtam felhőtlenül mosolyogni.

Negyven novella került a kötetbe. Nehéz kiemelni a novellák közül, hiszen, valami miatt több is megfogott.

Néhány kedvencem a kötetből, a címadó novella mellé: Pocsék kiszolgálás, Harmincöt hónap, Az ártó géniusz, amit apám küldött rám, A gondozatlan kert, Nehéz becsomagolni, Az Alpok túloldala, Ahogy kikelnek a teknősbékák, A nyaralás lényege, Egy kávét?, Papa Joe napszemüvege, Eltűnő pontok és a Könyvesbolt.

A kortárs irodalmat kedvelőknek különösen ajánlom. Berta Ádám prózáját. Játékos, pontos képet ad jelenünkről. Remekül kikapcsolt, néhol elgondolkoztatott, mindenképp érdemes elolvasni.  2020-ban – e kötet nyitódarabjáért – Hévíz Irodalmi Díjat, 2021-ben Baumgarten-jutalmat kapott.



ITT megvásárolható dedikált formában  a kötet! 

 Kedvezménnyel a kiadótól IDE katt! 





                   
Berta Ádám 1974-ben született Szegeden. Első prózakötete 37 éves korában jelent meg. Azóta írt öt regényt, tavaly jelent meg első meséje Agócs Írisz illusztrációival. Ez a harmadik novellagyűjteménye. A Cser Kiadónál megjelent kötetei:

A kígyó feje (2020)
Magamat rajzolom középre (2021)
Szöszmösz, a tündéregér (2023)


Cser, Budapest, 2024
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632787497

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése