2023. július 27., csütörtök

Köd utána

 

Alex Dahl: Köd utána



                                                         







Ismét egy új szerző a kínálatban, aki egy mai, fontos történetet, a MeeToon alapuló, pszichológiai thrillert írt. Alex Dahl már nem kezdő, ez az ötödik könyve.

Az események drámaian, érzelmesen és elég feszülten veszik kezdetüket, amitől egy hullámvasúton érezheti magát az olvasó. A norvégiai Sandefjordban kezdünk, itt él csendes, visszahúzódó életet Liv (egykori modell) és fia, Adrian, aki a repülőgépek megszállottja. A kilenc éves fiú iskolai zaklatásnak van kitéve, társai kiközösítik, mert Adrian neurodiverz. A hátrányos helyzete miatt problémás fiú sorsa, anyja rejtőzködő élete érezhetően sötét titkokat takar. A krimi négy főszereplő szemszögéből lassan bontakozik ki, érdekes a háttér, bár bevallom sem az írói stílus, sem maga a történet nem fogott meg igazán. Klisés, körülményes sem mint izgalmas számomra, mire a négy szál kezd összeérni, majd kap egy hirtelen befejezést. A divat világa felszínes, csillogó felszíne mögé kapunk bepillantást, ami elég távol áll tőlem. Igaz, ez valami olyasmi, amit ha nem is tud biztosra, de sejti az olvasó, mi folyik a kifutók és a feltörekvő modellek világában.




Klisés, a beteg gyerekkel, macskával, a mindenki gyönyörű, álomszép. Minden nő albán, ukrán vagy orosz, akiket vonz a hirtelen gazdagság, a könnyű élet. Azt hiszik, hogy a modellkedés révén megtalálták a kiutat a szegénységből. Ami csak könnyűnek tűnik. Minden lány sztármodell akar lenni. Azonban végtelen, többnyire eredménytelen castingokon vesznek részt, és gazdag férfiakat szórakoztatnak előkelő privát klubokban. Így a kábítószer, luxuspartik, és a kizsákmányolás, escort élet jut nekik. Könnyen pótolhatóak... nyomorúságos életükből nem tudnak kitörni. Ördögi körforgás ez, férfiközpontú és elszomorító a háttér. Menő luxus márkák, drogok, italokkal teli afterpartik és a napsütötte olasz tengerparti magán villákba leshetünk be. Ebből az aranyketrecből, a csillogásból akar kitörni az egykori modell, mindent megtesz, hogy megszökjön. A hirtelen gazdagságnak súlyos ára van.

Liv és fia mellé felbukkan Selma, egy oknyomozó újságírónő, aki modellipar botrányait kutatja, ahol a gyilkosság is megesik. Az egykori modell, Anastasia élete is tartogat meglepetéseket. Ők az igazságot tárnák fel a nagy nyilvánosságnak. Ennek félelmetes ára van. A férfi alakok elképesztően aljas és sötét figurák. A történet elég kesze-kusza jó ideig, mire kezd összeállni, kibontakozni a valóság. A narratíva folyamatosan váltakozik Adrian, Liv, Anastasia és Selma élete között. A hangjuk kétségtelenül egyedi, de Adrian fejezetei azok, amik az olvasó szívéhez közel kerülnek. Dahl megörökíti ártatlanságát, félelmét és anyja iránti rajongó szeretetét. Ő természetesen egy kedves karakter, míg a többiek bizony aljas, sötét és lelkileg megnyomorodottak. Ez egy sötét pszichológiai thriller egy anyáról és gyermekéről, kezdettől nyilvánvaló, hogy Livnek van egy titkos élete, amelyről Adrian sem tud, sőt, az apa személye is kérdéses. Hogyan kapcsolódnak ezek a karakterek és történeteik? Ezek kétségtelenül érdekesek a történetben, ami tele van titkokkal, hazugságokkal.




Dahl felvázolja az élet árát egy olyan társadalomban, amely ragaszkodik ahhoz, hogy a nőknek meg kell próbálniuk tökéletes és csinos feleségnek és anyának lenni, és sikeres karriert is kell felmutatniuk. Azonban az emberkereskedelem, a lányok kizsákmányolása, a drogok, az alvilággal való kapcsolat elkerülhetetlen. A főgonosz pedig nem nagy meglepetés, a krimi közepén már egyértelmű. Sötét és intenzív a témát, amibe a szerzőnek sikerül bevonnia az olvasót, mégis én valahogy kívül maradtam. A fő bajom, hogy a cselekmény felépítésében eleinte túl keveset árul el, kaotikusra sikerül, ezért éreztem a történetet zavarosnak. Mire kezd kisimulni, jönnek a fordulatok, és nő a feszültség, elvesztettem azt a kevés érdeklődésem is. Ennek a kriminek voltak olyan részei, amelyeket szerettem, de más részei hidegen hagytak. Vegyes érzéseket hagyott maga után.

Az erőszak, a bántalmazás, az emberkereskedelem őszinte megközelítése, a drogok, a divatipar sötét oldala bár jellemzően jó volt, de nem okozott nagy meglepetést számomra. Tény, hogy magával ragadó és külön-külön érdekfeszítő a cselekmény, és olvastam ettől sokkal rosszabb krimit, de a szerzőnő nem nyert meg magának ezzel a körülményeskedő titkolózással. Pedig a klisék ellenére jó volt a jellemábrázolás, a lélektan bemutatása. Norvégiába, Rómába, Milánóba és Oroszországba vitt az utazás. Egy izgalmas meglepetés a végén akadt, egy kellően meglepő fordulat, ami ötletes és tetszett. Ez szerintem inkább női krimi, a téma miatt is: divat világa, női sorsok, anya-gyermeke, stb. Egynek elmegy, de nem az év krimije.







Kiadói kedvezménnyel ITT lehet tiéd a krimi, akár E-könyvben is!





















Animus, Budapest, 2023
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636142834 · Fordította: Annus Ildikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése