2023. július 3., hétfő

A napos B oldal



Jakupcsek Gabriella: A napos B oldal

Van élet a 40 után




                                               







“Nem fogok a koromon keseregni, hiszen attól nem leszek fiatalabb.”






Amikor június elején a 21. Század Kiadó sajtóbemutatóján vettem részt, ott figyeltem fel erre a könyvre. Jakupcsek Gabriellát természetesen "ismertem" a rádióból, televízióból. A könyvéről azt gondoltam amolyan "nőcis", nem nekem szól. Valóban nem én vagyok a cél közönség, de egy kicsit segít a női lélek titkainak megismerésében.

A sajtóbemutatón Finy Petra beszélgetett Gabival a kötetről, és ami mögötte, benne van. Azzal indított, hogy kimondta és vállalta a korát, hogy Ő bizony már nagymama... Bátor és meglepő volt. Színes és őszinte beszélgetést, a délután egyik legjobb interjúját hallhattam. (a másik remek interjú Dezső Andrással hangzott el). Miután az a plusz szerencse ért, hogy a mi asztalunkhoz ült le Jakupcsek Gabi, a beszélgetés közvetlen hangulatban tovább folytatódott. A személyisége, barátságos kisugárzása mellé az őszintesége volt az, ami igazán megkapó volt. Kíváncsi lettem a könyvre, mit is élnek át a nők 40 után, hogyan lehet a lemez B oldalára napfényt csempészni? "Ez a könyv azért született, mert azt hiszem, tudom, mit érzel, tudom, min mész keresztül" - írja Gabi az ajánlóban. 


                 

Még mielőtt bárki fanyalogna, Gabi a könyvben nem az észt osztja, nincs nála a bölcsek köve. Ő egy könyvet író ember, aki megélte ezeket a problémákat, tapasztalatait meséli el. A figyelmet igyekszik felhívni olyan egyszerű, ám hatásos megoldásokra, amitől a nők jobban érezhetik magukat. Nagy probléma ez napjainkra a "még nem öreg, viszont már nem is fiatal" kérdése. 
Vajon mi a helyzet a 40 utáni férfiakkal? ez motoszkált több helyen bennem olvasás közben. Negyvenen túl azért begyűjtünk némi tapasztalatot és lehiggadva bölcsebben szemléljük a körülöttünk lévő világot.

Ez az a korosztály, amelyik a legtöbb terhet cipeli a családja és a munkahelye egyszerre lehet nyomaszó és kihívásokkal teli. A gyerekek már nagyok, a még talán szintén dolgozó szülők és a párkapcsolat terhei mellé számtalan egészségügyi probléma is társulhat. A szervezet öregszik, ám a lelke még nagyon is fiatal. Hőhullámok, gyarapodó kilók, egészségtelen életvitel vár megoldásra. A diéta, az odafigyelés a bevitt kalóriákra és némi rendszeres mozgás valóban sokat segíthet. A saját stílus, életmód kialakítása jó befektetés lehet a későbbiekben. Igen mérsékeljük, hagyjuk el szenvedélybetegségeinket is... Való igaz, Gabi is elismeri, amit leírt és összegyűjtött a könyvében, sokszor bizony közhelyes, de fájón igaz. Talán az egyik legmeglepőbb volt számomra, hogy nincs kivel megbeszélni a felmerülő gondokat, tanácsot kérni mintha bűn lenne...azaz a kirakatnak élünk, a nők egymással sem őszinték. Ha környezetemben figyelem a nőket a két végletet látom: vagy görcsösen 20-as szeretne lenni kinézetre, vagy fásult, elkínzott-elhízott,  szürke unalomban élnek.

Legyen életcélunk, fogadjuk el önmagunkat, ami legtöbbször nem pénz kérdése. Egy megfelelő frizura, egy jól szabott, alkatunknak megfelelő ruha sokat számít. Negyven felett már a dolgok némileg egyszerűbbek, ugyanakkor mégis bonyolultak. Figyeljünk, tegyünk magunkért, a testünket is tartsuk karban, mert a kisugárzás a belsőnkből fakad. NE kifogásokat keressünk, hiszen abban igazán jók vagyunk. Nem önsegítő könyv ez a baráti beszélgetésre emlékeztető praktikus gyűjtemény, ami a humort sem nélkülözi.

Tetszett, hogy szakemberek is hozzászólnak az adott témákhoz. Olvashatjuk dietetikus, személyi edző, szülész-nőgyógyász vagy egészségfejlesztő coach, természetgyógyász vagy párterapeuta hasznos tanácsait is. A fejezetek végén afféle összefoglaló, miniprogramként a legfontosabbakat foglalja össze. Tabuk nélkül vall őszintén a gyerekvállalásról, menopauzáról, a sztárok életmódjáról, amihez a hétköznapok hősnőinek alig van köze. Mozogjunk, de ne kampányszerűen. Megosztja az elkövetett hibákat is, avagy mit hogyan lehet kezelni az életben, párkapcsolatban. Nem túlélő túra az élet, éljük meg és élvezzük lehetőségeinket. Nem csak a testünk, a párkapcsolatunk is változik. Egyes dolgokról a véleményünk is más lehet negyven, ötven felett, mint harmincasként. Azoknak a figyelmét keresi a témáival, akik tartalmas, hasznos életre vágynak. Olvashatjuk egy olyan útikönyvnek, ami a 40 utáni élethez ad ötleteket, használható javaslatokat. Jakupcsek Gabriella igazán jól összegyűjtötte ebbe a könyvbe a fontos dolgokat, amitől nőként jobban érezhetjük magunk a B oldalon. Gabi derűje, kisugárzása "átjön", érezhető olvasás közben. Szerethető stílusa, olvasmányossága mellé témái komoly problémákat feszegetők, amit mindenképpen érdemes elolvasnia az érintetteknek.



ITT tiéd lehet a könyv kiadói kedvezménnyel! 



                      

Jakupcsek Gabriella (Budapest, 1963. január 18. –) magyar újságíró, műsorvezető, tanár.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett, 1981-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, két évet járt, de színi tanulmányait nem fejezte be. Az első év végén jött rá, hogy nem lenne belőle jó színész, képtelen szerepeket játszani. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult művészettörténet–magyar és általános nyelvészet szakon 1984–1990 között. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Újságíró Iskoláját is elvégezte 1990–1991 között. 1990–1999 között a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetője és kulturális rovatvezetője volt. 1991–92-ben Párizsban a Nemzetközi Újságíró Iskolán tanult. 2000 óta a TV2 munkatársa volt. 1998–2002 között a Danubius Rádiónál a Cappuccino tripla című műsort vezette. 2011-től ismét a köztévé munkatársa volt 2015 -ig.


2018 őszétől 2022 nyaráig az ATV műsorvezetője volt. 2022. augusztusától a TV2 egyik új műsorában dolgozik. Első házasságából két felnőtt fia van, kislánya Emma 15 éves.





XXI. Század, Budapest, 2023

236 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635683635

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése