2023. július 18., kedd

Ketten ​a világ végén



Vámos Nóra - Rakonczay Gábor: Ketten ​a világ végén

Páros transzgrönlandi expedíció




                              


"Amikor expedícióra indulsz, egy belső hívásra válaszolsz, aminek felesleges hagyományos értelemben az értelmét keresni."



Hihetetlen élmény volt ez a könyv! Nem csupán a jelenleg tomboló, embert próbáló kánikula miatt, amiben olvastam. Az újdonság erejével hatott rám ez a jeges kalandtúra. Egészen elképesztő és megkapó, szinte kedvem lenne azonnal elindulni felfedezni ezt a félelmetes, ugyanakkor lenyűgöző világot. Érdekes és őszinte, motiváló leírásokból tárul elénk az expedíció története.

„A természet pillanatok alatt levizsgáztatja az embert..."


Két fiatal merész, kalandos útinaplója ez, ami számtalan szebbnél szebb fotóval is bizonyítja, kivételes élményben volt részük a megpróbáltatások mellett. Nincs önfényezés, a megismerkedésük és a terv születését is megismerjük. A Grönland-átkelés előzménye is megkapó: az ország keleti pontjától a nyugatiig tartó futás és kerékpározás is kedvet ébresztett bennem. Olyan ez, mint a Balaton-átúszás, egyszer meg kell ezt is tenni. Ennyi kalandvágy talán mindenkiben akad. Az írás végig informatív, humoros, és nagyon szerény. Gábor és Nóra eredeti ötlete mélyen őszinte és olvasmányos. Minden pillanata átérezhető. Amikor feszegeti az ember saját határait, és egy olyan tudatos felkészüléssel igyekszik bizonyítani, mire is képes, az elég elképesztő és tiszteletre méltó. A sikerben az összefogás és kitartás adott erőt a két embernek.  

   
     
Bepillanthatunk egy olyan világba, ahová valószínűleg sose fogunk eljutni. A kivételesen gyönyörű táj látványa, a végtelen hómező megkapó. Okos, humoros, látványos leírásaival, képeivel valóban lenyűgöző. Rakonczay Gábor neve már ismerős lehet az olvasónak, a sportok iránt érdeklődőknek. Extrém sportoló, kétszeres Guinness- és többszörös magyar rekorder hajós, ultrafutó világbajnok, több könyve megjelent már. Most Vámos Nórával alkottak párt, aki fotóművész és háromgyerekes anyuka. Igazi kezdő, de kalandvágyó, nem ijedt meg a saját árnyékától. Nem mellékesen dolgozott benne a boldogságérzet, hogy felzárkózzon Gábor mellé, kiszakadva a mindennapokból. A harminc napos túra, együtt lenni, együtt megtenni, legyőzni az elemeket és önmagukat, jól összekovácsolta őket. Az akaraterő, a kitartás diadala, amit véghez vittek. Elismerést érdemlő a mások számára érthetetlen motiváció, az alázat, az áldozathozatal, a tudatosan bevállalt veszély. Igazán lebilincselő történet volt, örülök, hogy olvashattam és így részese lehettem. A harmónia, a közös cél elérése érezhetően nagy kihívást jelentett számukra. Tudatosan, együtt legyőzték a természetet is. 

Rajzok, grafikák mellett mindkettőjük személyes naplóbejegyzéseit, észrevételeit is olvashatjuk. Tetszett a fegyvervásárlás, a majdnem medve, a kiadagolt élelem, a súly elosztása, vagy az elhagyott radarállomás leírása. Izgalmas volt olvasni, végig átélhetőek a kalandok. Amikor önmagát legyőzi az ember a természetben, amikor tényleg maga az út a boldogság. Együtt megtenni, bebizonyítani hogy nincs lehetetlen, az közös élmény a javából. Egy nem szokványos kihívásban elsőnek lenni kiemelkedő. Összességében meglepően érdekes könyv volt, egy teljesen más világ tárult fel előttem.

Grönland a világ legnagyobb szigete, melyet több mint 2 kilométer vastag jégpáncél fed. A sziget első átszelői a norvég Nansen és társai voltak 1888-ban. A történelmi expedíció híres mottója azóta sem veszített erejéből: „A nyugati part, vagy a halál.”

  

Az expedíció nem titkolt célja a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet. Az út nem jött volna létre a remek szponzorok nélkül, akik lelkesen és bízva a sikerben azonnal melléjük álltak. A végén olvasható megnyilatkozások az összetartás az elismerés hangján szólnak. Kivételes túra, kivételes összefogással, kivételes kalandokkal, élményekkel. Mindenkinek ajánlom! 


ITT megvásárolható a könyv kedvezménnyel!












Partvonal, 2023
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636090623

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése