2023. július 12., szerda

Az idő gyermeke

 

Josephine Tey: Az idő gyermeke





                                                               








”Az igazság az idő gyermeke”




A General Press Kiadó Krimikönyvtár sorozatának harmadik kötete ez az eredetileg 1951-ben megjelent regény. Aki véres krimit, akciókat és hullahegyeket keres, annak nem ez lesz a jó választás. Ez egy oknyomozós, ám annál érdekesebb, kifejezetten különleges, szórakoztató történelmi krimi.


Sok évvel az első megjelenése után is jól megállja a helyét, formailag is időtálló. Kimondottan lendületes és érdekes a háttér, ugyanis egy kórházi kórterem Grant nyomozó főhadiszállása. Egy lábtöréssel járó gerincsérülés miatt kénytelen idejét kórteremben tölteni, igazi "fekvő rendőr" lett belőle. Elég nehezen viseli ezt az állapotot a Scotland Yard felügyelője. Így az ágyhoz kötöttségét arra használja, hogy legalább az agyát tornáztatva, egy több évszázados rejtély nyomába ered segítőivel. Talán az egyik legismertebb gyilkosság ez az angol történelemben, amit aprólékos tüzetességgel átvizsgál. A "perújrafelvétel" izgalmas, meglepő eredményt hoz.

Nem kisebb ügyet vett elő a kórházban fekve, mint hogy megfejti III. Richárd és a kis hercegek történelmi rejtélyét. Lenyűgöző meditációt olvashattam több szemszögből a történelemről, az előítéletekről és az emlékezetről. Ez egy gyönyörűen felépített, érdekes, történelmileg rendkívül meggyőző értekezés III. Richárd és a Towerban élő, majd eltűnt két herceg témájában. Akiket mindenki tudomása szerint III. Richard állítólag meggyilkoltatott. Túl mély történelmi ismeret nem szükséges, de az alapokkal érdemes tisztában lenni az olvasónak. Ez a szórakoztató oknyomozás valóban másképp láttatja az eseményeket, magát a történelem igazságait kérdőjelezi meg. Biztosan úgy történt, ahogy tudni véljük?

Grant nyomozó baráti köre is besegít, ellátják őt korabeli dokumentumokkal, információkkal, amelyek néha bizony szöges ellentétben állnak egymással. Grant színésznő barátja, Marta és a British Múzeumban dolgozó amerikai kutató, Brent Carradine segítségét kéri. Ezen a ponton már messze vagyunk a detektív fikció hagyományos képletétől. Nem lesz tetthely bejárás, nincs ujjlenyomat vagy DNS vizsgálat, nem lesz üldözés vagy feszült összecsapás sem. A tények makacs dolgok tudjuk jól. Az időpontok is nagy szerepet kapnak, a háttér meglepő és csavaros lesz. Mi is történt a hercegekkel valójában? Ezt a rejtélyt próbálja felülvizsgálni, értelmezni a korabeli történelmet, az okokat, eseményeket felülvizsgálni. Egy különleges nyomozás részesei lehetünk, ami a krimit igen eredetivé, mit ne mondjak, szórakoztatóvá teszi. A középkori Anglia történelme önmagában is elég mozgalmas és színes. A könyvben egy olyan háttér elevenedik meg, ami valóban elgondolkoztatja, meglepi az olvasót.

Grant megjegyzi, hogy a valós történelmet nem a történészek által összeállított narratívák alkotják, hanem a hétköznapi emberek, akiknek egyáltalán nem állt szándékában történelmet írni. Vagy tudatosan az meghamisítani. A valóság, vagy amit annak hiszünk nagyon képlékeny. Az olvasó előtt marad az az érdekes fejtörés, hogy hihetünk-e bármit, amit a történelemkönyvekben a múltról olvasunk. Remek gondolkodtató fejtörő ez a történet, az okok vizsgálatával. Szórakoztató formája, a körülmények néhol Agatha Christie klasszikusát Az alibit juttatta eszembe. Érdemes elolvasni, jó kikapcsolódás lehet mindenkinek. Josephine Tey 1951-ben íródott klasszikusa a New York Times szerint minden idők száz legjobb bűnügyi történetének egyike.



ITT kedvezménnyel tiéd lehet a könyv, akár E-formátumban is!







         

Eredeti megjelenés éve: 1951


General Press, Budapest, 2023
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634527411 · Fordította: Kaul Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése