2023. június 22., csütörtök

Zéró protokoll

Anthony McCarten: Zéró protokoll





                                                             





„Aki eltűnni tud, mindent tud”.




A Nagy Testvér figyel... és tényleg! Napjainkban ez már rég nem kérdéses, sőt, talán meg sem lepődünk rajta. A regény alapján inkább az a kérdés, hogy mennyire és milyen okból.

Amikor felfigyeltem erre a könyvre, azonnal éreztem, ez nem egy hagyományos, megszokott krimi lesz. Igazi techno-thriller, napjaink félelmetes és elgondolkoztató valóságáról, az internet és a kütyük világából. Anthony McCarten megint lenyűgözőt alkotott, amire oda kell figyelni. Ez a regény ugyan egy fikciós krimi, de már ezt éljük, benne vagyunk a nyomkövetés, megfigyelés, adatszolgáltatás-lopás már nem meglepő senki számára. Elgondolkodtató, hogy mennyi információ beszerezhető, kering rólunk, sok esetben a tudtunk nélkül. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a legtöbb adatot mi magunk szolgáltatjuk ki az életünkről, hozzátartozóinkról, kapcsolatrendszerünkről. Sokszor akaratunkon kívül válunk megfigyelések áldozatává.


          
Nem lepődnék meg, ha nem csupán a tévé vagy a mobilom, de a légkondi vagy a mosógép is figyelné az életemet, közvetítene valami titkos jelet, ami többet elárul rólam, mint szeretném. 
Az az igazság, hogy ez a krimi azt a nyugtalanító időszakot helyezi középpontba, amelyben élünk. Ettől igazán félelmetes ez az összeesküvés-thriller. 

Ki vagyunk szolgáltatva a nagyhatalmaknak, jobban, mint gondolnánk. Olvasás közben Sandra Bullock 1995-ös filmje, A hálózat csapdájában pörgött az agyamban. Kamerák kereszttüzében élünk, automatákat használunk, kártyákat és alkalmazásokat, sorolhatnám, ami alapján másodpercek alatt azonosíthatóak vagyunk. A szerző eddig idehaza megjelent minden regényét olvastam és tetszettek is. Most is megfogott, új megközelítésbe helyezte napjaink valóságát. És nem is ez a lényeg ebben a letehetetlen könyvben. Mert egyhuzamban végig lehet olvasni, annyira fenntartja az érdeklődést, érthető, rövid fejezetekkel, lendületes sztorival. Nem lepődnék meg, ha ez a történet is hamarosan filmre kerülne, annyira adja magát. 


Elgondolkodtató és mozgalmas, csavaros és elképesztő adrenalinlöket, amolyan üldözős, versenyfutás az idővel-féle cselekmény ad végig lendületet a kriminek. Szeretem az ilyen történeteket. A regény főhőse egy könyvtáros, ami külön tetszett. Ő és kilenc társa egy béta teszten vesznek rész, ami egy kémprogramról szól. Nem kevesebb, mint a világ sorsa is múlhat a dolgokon. Egy hónap a terv, el tudnak-e bújni, tudnak úgy élni, hogy ne találja meg őket ez az új, FUSION nevű program, aki bárkit nyomon követhet a földön. Hőseink feladata éppen az, hogy 3 millió dolláros jutalom fejében 30 napra tűnjenek el a megfigyelők elől, próbáljanak meg felszívódni a világban.


Minden fejezet azzal kezdődik, hogy mennyi idő van hátra a teszt befejezéséig, ami még feszültebbé teszi a történetet. Izgalmas versenyfutás kezdődik, magával ragadott ez az akciótörténet, és lenyűgözött a technológia és a nyaktörő macska-egér játék filmszerű képei. Akit megtalálnak, kiesett a játékból. Amolyan modernkori embervadászat, ami nem vérre megy, de éppen olyan ijesztő. Nemzeti és nemzetbiztonsági érdekek is szóba jönnek, erre már megnyugtatóbb gondolni, hogy nem csak mi vagyunk megfigyelés alatt. Rég olvastam ilyet ebben a műfajban, valóban vér nélkül is lehet izgalmas, pörgős thrillert írni. Ismét egy kiváló kötet a 21. Század Kiadótól!

A bemutatott mellék-karakterek jól kidolgozottak, egyéni személyiséggel és világos motivációval rajzolja meg őket a szerző. Részesei lehetünk a gondolataiknak, a menekülési tervüknek, megtudjuk ki miért vállalkozott a feladatra. Nem csupán a lehetséges hatalmas nyeremény teszi vonzóvá a tesztelést. A szürke egérkének látszó könyvtárosunk, Kaitly Day azonban erősen próbára teszi üldözőit. Őt egyéb más is motiválja a megnyerhető pénzen kívül.

Humor is megvillan néhol az üldözés során, meglepő cseleket vetnek be a tesztalanyok. Ám hiába, mindet látnak, nyomon követnek, elég néha a zenelejátszónk listáját figyelniük az üldözőknek. Az ember nem is gondolná, hogy az életnek és egy személyiségnek mennyi aspektusa van, ami elárulhat minket, jellemünket, kiszámíthatóvá tesz bennünket. Elgondolkodtató a regény több szempontból, elolvasása után szerintem kell néhány nap mire nem érzem úgy, hogy éppen hallanak, vagy látnak. Felesleges azt képzelni, hogy vakcinával küldenek belénk chipet, önként és dalolva mesélünk magunkról. Lépni sem tudunk a telefonunk nélkül, buszjegyet is névre szólóan veszünk, bejelentkezünk az orvoshoz, tudják mit veszünk a boltban, kik a legjobb barátaink. A borító telitalálat, minden elismerésem a tervezőnek. Néznek, látnak, megfigyelnek, és a pupillában látszó kis útvesztő.. Benne egy kicsi pont, nos ezek vagyunk mi, mint apró egérkék egy hatalmas labirintusban. Pék Zolán fordító ismét remekelt a gördülékeny szöveggel.

Nem is szeretnék elárulni semmit erről a gonosz, de szórakoztató thrillerről, ami tökéletes lenyomata korunknak. Mozgalmas, lendületes történetvezetése igazi akciódús krimit ad olvasóinak. A fordulatos cselekmény meglepő befejezésbe torkollik. Nem kell ide vérfürdő, hogy letehetetlen, izgalmas krimit olvashassunk.




ITT tiéd lehet a könyv kiadói kedvezménnyel!


               
Anthony McCarten: 1961. április 28. (New Plymouth, Új-Zéland) –

Jelenleg Londonban él. Kétszer nyerte el a BAFTA-t, és forgatókönyveit négyszer nevezték Oscar-díjra. Legismertebb művei: A mindenség elmélete, Bohém rapszódia, A két pápa, A legsötétebb óra.



XXI. Század, Budapest, 2023
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635683871 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése