2023. június 11., vasárnap

Szentjánosfű



Mörk Leonóra: Szentjánosfű



       
                      





"Azon a nyáron annyi orbáncfű nyílt a szigeten, mintha aranyszínű szőnyeget terítettek volna ki a domboldalon."





Szerettem olvasni ezt a történetet, ami a festői szépségű Hollandiába repített vissza. Ahogyan a 2021-ben megjelent Törött tulipánok esetében, most is a Holland aranykor idején járunk. Különleges időszaka ez az ország történelmének, ami az önálló államiság kivívásával kezdődött. A bő száz évig tartó fellendülés hatása gazdasági, kulturális, és művészeti téren volt jelentős. Végig magával ragadott az írónő olvasmányos stílusa, a könnyed, szórakoztató szerelmi történet, ahol a festészet kapott kiemelt szerepet. A szereplők és helyszínek egy részét valóságos személyekről és helyekről mintázta az írónő.


1634-ben, Szent Iván éjjelén indul a leírásokban gazdag cselekmény. A kissé elkényeztetett, légies szépségű, szüleit korán elvesztő Aelke szíve váratlanul szerelemre lobban. Ez az éjszaka felkavarja, és örökre megváltoztatja életét, nem kis gondot okozva nagynénjének sem, aki a lányt felnevelte. A lány szívében a tüzet egy magányos férfiú lobbantja fel, aki festő, és vendégségben jár Vlieland szigetén. A "kémia" azonnal működni kezd a két fiatal között. Bár Jan születésétől néma, ez nem akadályozza meg őket az egymásra találásban. Aelke számára ez még különlegesebbé teszi a férfit. A történet jó aránnyal vegyíti a romantikát a valósággal. Mörk Leonóra ezúttal is csodásan szövi a történetet, fantasztikusan eleven képi világa megkapó.



Az éjszaka nem múlik el következmények nélkül, ám a sors és az élet elszakítja a szerelmeseket. Jacoba, a lány nagynénje veszi kézbe az irányítást, amit egy gyors esküvővel igyekszik menteni. A történelmi háttér, a művészettörténeti adalékok sok érdekességet jelenítenek meg. Izgalmas mind történelmi, mind művészeti szempontból, ezek jól illeszkednek a cselekménybe. A holland vidék mindennapjai kelnek életre előttünk. A babonák, a sziget növényvilága is fontos, hangulatos képekben elevenedik meg előttünk. Tetszett, hogy a férfi főszereplő sérült, mégis teljes életet él, holott a jelnyelv még nem létezett akkoriban. A korszak ünnepelt festője, Rubens tanítványaként bepillanthatunk a festészet, a színek világába, míg a Londoni jelenet, a pestisjárvány is hiteles háttérként jelenik meg. A katona férj háttérnek behozza a történetbe a nyolcvanéves háborút, ami részben a megoldáshoz is vezet.



A látványosan gazdag leírások, elképesztő színekkel, visszafogott, de erős érzelmekkel mutatja be a szerelmesek megpróbáltatásait. A sorok között megbújó érzések és a meglepő megoldás letaglózott. Aelke élete jelentős fordulattal változik meg katona férje és mogorva anyósa mellett. A titkokat hordozó ház, a magány nehezíti életét. Egyetlen öröme kislánya lesz, ami sajnos nem tart soká. A váratlan, többszörösen drámai megoldás hozza újra össze a szerelmeseket. Az élet megpróbáltatásai mindkettőjüket megviseli, de a kiteljesedésre várniuk kell. Ezek után kezdhetnek új életet, ami a boldogság felé vezet. Elég hirtelen lett vége a regénynek, még olvastam volna szereplők sorát tovább. Az izgalmas korszak, a női sors megindítóan szép szerelmi történettel ajándékozza meg az olvasót. Az igényesen szép borító illik a történethez. Remek kikapcsolódást, érzelmekben gazdag szórakozást biztosít olvasóinak ezúttal is Mörk Leonóra.




ITT lehet a regényt kedvezménnyel megrendelni! 

  




                
MÖRK LEONÓRA író, újságíró, szerkesztő, műfordító, éveken át az Elle főszerkesztő-helyetteseként, illetve a Nők Lapja vezető szerkesztőjeként dolgozott. Regényeiben nem elégszik meg azzal, hogy elmesél egy magával ragadó történetet, hanem izgalmas kultúrtörténeti kalandozásra is hívja olvasóit. A holland aranykorban játszódó Szentjánosfű a tizenegyedik könyve.




Jaffa, 2023
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634757511




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése