2023. június 13., kedd

Gyilkos Balaton



Zajácz D. Zoltán: Gyilkos Balaton

(Véres Balaton 0,5)




                                                     






Amikor 2021-ben az ismeretlenség homályából színre lépett Zajácz D. Zoltán a Véres Balaton retró-krimivel, azonnal megkedveltem. A trilógia üde színfolt a hazai krimi kínálatban, nem véletlen lett népszerű. A Kádár-korszak, a gulyáskommunizmus hangulata, a Balaton és az évszakokhoz köthető krimik megérdemelten hatalmas sikert arattak. Most elkészült az előzménye a sorozatnak, ami tökéletesen felépített, fordulatos, kerek történet a két főhőssel. Az egész krimi életszagú.

Szerencsére egyre több jó kortárs magyar krimi kerül a boltokba. Zajácz D. Zoltán sorozata kiemelkedik ebből a felhozatalból. Szerintem a kötet magában is élvezhető, bár bevallom, picit tartottam tőle, egy sorozat esetében az ilyen utólag megírt "előzmények" nem mindig sikerülnek jól. Zajácz D. Zoltán azonban sikerrel vette az akadályt. Minden együtt van a krimiben: a retró hangulat, van Balaton, kiindulási helyszín Aliga, a pártüdülő, érdekes nyomozások, szerethető karakterek, könnyed, olvasmányos történetvezetés, kidolgozott cselekmény. Szerettem a háttérből felvillanó korszakot. Már maga a kiindulás is az előző rendszer visszásságából fakad, az alcím is sokat sejtető. Zenék, filmek, valós szereplők, a politikai nyomás, a hangulat tökéletes háttér.

Lendvay Laura tizenhat éves korához képest okosabb, rátermettebb kamasz, aki plátói szerelmet diktál apja beosztottja, Adorján Máté iránt. Tetszett, hogy nem válik "szappanoperává" ez a romantikus rész. A nádasban talált fiatal lány története egyedi és kivételes. Jól adja a hangulatot a kor minden jellemzőjével. Rövid fejezetei érdekes háttérrel megspékelt mozgalmas krimit ad. Írói stílusa beérett, a történet, nem csak a hangulata, de a leíró részek is igényesek. Jól kidolgozott és érezhetően gondosan felépített a történet. Szóval igen, MÉG olvasnék Balatonos krimiket, bár tudjuk trilógiának indult a sorozat. Végre egy jó, figyelmet érdemlő magyar krimisorozat! 


               
Szuper jó a mellékszálnak felvillanó rész, amikor Máté színre lép, nekem tökéletesen idézte a nagy előd, Mattyasovszky Jenő Hód történeteit. Akár egy egész ilyen típusú krimit is örömmel olvastam volna. Igazán jók voltak az összekuszálódott szálak, a háttér történet, ahol természetesen a bűncselekmények teljesen különállóak, de amiből végül egybefonódnak a szálak. Aradi Flóra sajnálatosan rövid és különös élete is hordozott néhány sötét titkot. Egyiket ugyan kitaláltam, de ez nem von le semmit a cselekmény értékéből. Amúgy végig nem tudni ki az igazi "gyilkos", bár a rutinos olvasónak talán sejthető lesz egy idő után. Ez biztosra valóban csak az utolsó oldalakon derül ki. A végső leleplezés így váratlan és erős befejezést ad. Kedveltem a szereplőket, a nyomozás menetét, a hangulatot. Kifejezetten jó a lezárás, a szereplők utóéletéről. Ajánlom mindenkinek aki szereti a krimit, vagy érdeklődik a korszak után.




ITT rendelhető kedvezménnyel a krimi!




     
Zajácz D. Zoltán: 1966-­ban született Kisvárdán.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalom-dráma tagozatán érettségizett, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett diplomát. Huszonöt évig dolgozott a médiában, a kilencvenes évek második felében az akkor legnézettebb magyar televíziós műsor, a Friderikusz Show szerkesztője volt. Jelenleg középiskolai tanár. Hobbija a zenélés, a nyolcvanas évek elején a legendás Cipőfűző zenekarban Bódi László Cipő szerzőtársa volt. A Véres Balaton volt az első regénye.









General Press, Budapest, 2023
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634527473

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése