2022. október 20., csütörtök

Szabad

Szöllősi Mátyás: Szabad





                                          





Szöllősi Mátyás Helikon Kiadónál megjelent verseskötetének alcíme sokat elárul: Válogatott és új versek. A versanyag (75 vers került a kötetbe) több mint 15 év terméséből ad merítést. A szövegek négy ciklusban olvashatóak, jól elkülönülnek tartalmukban.

Az igényes kivitelű kötet versei egyszerre melankolikusak és szenvedélyesek, kócosan lendületesek, a lélek mélyére irányulnak. Főbb témák az élet nagy sorskérdései, traumái, az elmúlás, kapcsolatok törékenysége mellett a minket körülvevő természet szépségei, illetve az idő haladtával megjelenő betegségek állnak a középpontjában. Ezekbe a versekbe besűrűsödik a szorongás, lelki nyugtalanság, amitől életszagúak.

A kamaszos útkeresés után az érett és tapasztalt férfi lép elénk, már túl az útkeresés minden buktatóján. Szöllősi prózáit olvastam előbb, ahol remekül teremtett hangulatot, így nem lepett meg a versek gyönyörű nyelvezete, képeinek gördülékeny stílusa.

A kötet szövegei "prózaversek", epikus történetek fajsúlyos gyűjteménye. Az Előhang után a kócos és vad Kamaszkor ciklusa nyitja a sort. 16 vers került ide, amik közül a két legszenvedélyesebb lett a kedvencem: Emlékfoszlányok M.-nek, (ami egy vallomás) és az Emlékfoszlányok egy testvérnek címűek. Elmerengő hangulata kérdéseket indít el az olvasóban, igazi történetmesélősek ezek a versek. Kiemelném még az Emlékmű és a Vihar mellé a kötet címadó versét. Szabadon, ahol a kamaszos lendület, a vágy találkozása ismerős lehet mindenkinek. Az útkereső felnőtté válás élményeiből adódó problémák jelennek meg ezekben a sorokban.


A második ciklus a legrövidebb, Gyulladás címet viseli. Csupán 9 vers került ide, még a korai évekből. A Lendület, a Rajzás és a záró vers lett kedvencem ebből a részből. Betegségek, kórházszag és a remélt gyógyulás a témák. Ha a lélek beteg, az a testi tünetekben is kifejezésre jut. Ezért is jó figyelni, harmóniában lenni saját testünkkel-lelkünkkel. Figyelni a jelekre, megelőzve a romlás virágait. Zaklatott, mégis életigenlő versek ezek.

A harmadik ciklus Noktürn címmel került be a kötetbe, ez a leghosszabb etap. A legtöbb vers olyan elmerengős, filozofálós, gondolkodásra késztető. A természeti képek, hasonlatok remek hangulatot teremtenek, ami az utazások emlékeit idézi. Ki ne vágyódna kicsit elvonulni, eltűnni a világ zajától a csendbe, a természetbe? A fákról, A testről vagy az Áprilisi nyár a természet és a test megújulását tárja fel.

Kifejezőek a két ember egymáshoz való viszonyáról írt versek, finoman árnyalt érzelmek bújnak meg a sorok között. Már a nyitó vers története sokat sejtet, Lélegzet a címe. A szakítás fájdalma, az új, már társ nélküli lét kérdéseit ismerjük fel. Tetszett a Reggel, A fákról, Árulás, A testről című szövegek témája és hangulata. A Démon és a Nyolc után, vagy a Közös rettegés pedig az utóbbi évek legmegragadóbb versei számomra. Gondolatisága nagyon megtalált. A kihűlt kapcsolat "bája" jelenik meg a Közös magányban, ahogyan a Vesztőhely és a Mire megjön az este is szíven ütött. Kis élveboncolás ez olvasás közben, ami még jól is esik. Párkapcsolati dilemmák versbe szedve. Kifakadtak a múlt eltemetett traumái bennem. Sorolhatnám még innen a kedvenceket, ez a rész volt igazán lélekemlő nekem. Van, amikor csak egyszerűen olyan az ember lelke olvasás közben, hogy azonnal rezonál az olvasottakkal. Megtalált a stílusa, a nyelvezete, a feltárt történetek hangulata. Ez ilyen volt nekem.

A Szégyenlős álmok címet viselő záróciklus versei lazább, játékosabb formában adnak fel kérdéseket. Valós történelmi és közéleti személyek gondolatait olvashatjuk monológok formájában. Tömör, de kifejező, egyedi hangulatú versek kerültek ide is. Tetszett a ciklust nyitó Egy zsarnok feljegyzéseiből, a Van Gogh, és a záró Sziszüphosz vers. Remek összegzés, jó válogatás, egyedi hang és témák sora vonult végig a verseken. A könyv igazi művészeti élménye mellé a borító is csatlakozik, ami a szerző saját fotója. Erdélyben készült, Gyimesben, ahol a versek egy része is íródott. A természetbe való elvonulás-elmerengő léleksimogató útkeresés verseihez jól illik a végtelen nyugalmat sugalló fotó. A természet fontos és meghatározó közelsége jelenik meg ezekben a sorokban. A fülszövegben Lator László ajánlja figyelmünkbe a verseket. Mindenkinek csak ajánlani tudom, akit érdekel a mai magyar líra.



        
Szöllősi Mátyás (Budapest, 1984. június 20. –) magyar író, fotóriporter.

2010-ben jelent meg Aktív kórterem című verseskötete. Első prózai munkája az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent Váltóáram című elbeszéléskötet, mellyel elnyerte a 2017-es Margó-díjat. Illegál című kötete 2020-ban került a boltokba, ez két kisregényt tartalmaz.

2008-tól rendszeresen közöl kritikákat kortárs irodalmi szerzők műveiről, illetve komolyzenei koncertekről. Szerkesztőként dolgozott több szépirodalmi és kulturális folyóiratnál. Fotóriporterként is dolgozik, számos portré- és dokumentarista sorozat készítője.






Helikon, Budapest, 2022
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634799467

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése