2022. július 1., péntek

Ez nem Amerika

Benedek Szabolcs: Ez nem Amerika




                                                                   













Ez a kitűnően megírt és teljesen hiteles hangvételű történet, számomra az idei nyár nagy kedvence és egyben meglepetése is.

A cselekmény a hétköznapok látszólagos semmiségein keresztül mély rétegekig hatolnak. Izgalmas témát választott a szerző, ami a kisemberek sorsán át korrajznak is tökéletes. Tetszett, hogy több szereplő szemszögéből ismerjük meg a történéseket, így árnyaltabb képet kapunk. A cím több aspektusból, több helyen elhangzik, ügyesen van a cselekménybe építve, ami igen sommás és kifejező. Ez itt tényleg nem Amerika.

Három generációt átfogóan a három férfiszereplő a főhős, mégis egy családi történetet olvashattam. Helykereső, identitásválságaival küzdő férfiak egy családon belül. A negyvenes években a jogász nagypapa, majd később a fia sorsán át a rocksztár unoka kacagtatóan keserű, ironikus élete elevenedik meg a történelmi háttér előtt. Tetszett a regényben az a mód, ahogy megismertetett ezekkel a korszakokkal és helyszínnel. Külön élveztem a stílusát, Benedek Szabolcs kiválóan láttat, teremt hangulatot, miközben filmszerűen peregnek az események. Feszes, sokszor humoros, társadalmi kérdésekre is reflektáló írás.

                    
A jelenből kiindulva, pandémián túl vezet vissza a kilencvenes-kétezres évek fordulójához, majd az emlékekből a nagyapa története is kibontakozik. Különösen az akkori politikai elit világa és a mai közötti hasonlóságot nem lehet nem észre venni. A közös sors, a gátlástalan hatalom, a korrupció, azaz hogyan válhat egy már működő rendszer kiszolgálójává vagy épp áldozatává az ember. Mennyi bajt jelenthetett egy y a családnév végén, ami a nemesi származásra utalt. Dr. Becsey Mihály simán átváltott Becseire, megalázó konfliktusokat elkerülve. Fia, Becsei Árpád nagy találkozása úttörőként a száguldó őrnaggyal, azaz Puskás Öcsivel, Kádár-korszak érzettel (április 4., a bécsi bevásárló utak vagy a szocialista életképek) sok érdekes, színes hátteret villant fel történelmünkből. A költői pályával kacérkodó, pártemberré váló apa sorsa sokaknak lehet ismerős. A rendszerváltozás őt is kényszer-parkolópályára teszi.



Az unoka, Becsey Marci értelmiségi szülők gyermeke, már tudatosan készült a zenei pályára, ma a huszonöt éves évfordulón túl a Halolaj zenekar gitárosa, frontember. A zene révén is remek atmoszférája van a regénynek, tagadhatatlan nosztalgiával a szerző kedvencei a Beatles-fiúk is többször feltűnnek. Koncertek, a backstég hangulata, és Roy, a menedzser személye mellé feltűnik egy furcsa hölgyrajongó, aki számtalan galibát okoz. A pszichológusnő előtt, akire elengedhetetlen szükség lesz, Marci átértékeli életét, kapcsolatait. Megismerjük rövid házassága történetét, kapcsolatát lányával, Rékával. A család három generációja, apa-fiú kapcsolatok a fő vonal, helykeresés, beilleszkedési problémák és a zene az összekötő elem. Az öregedés, az életközépi válság, a társas kapcsolatok, válás és az elmúlás témája is megható és elgondolkodtató módon jelenik meg a regényben. A rockzenész életforma, Marci jelene és a családi múlt kapcsolódása jól hozza a történelmi háttérrel a hangulatot.


Ez a kötet sodró lendületű, izgalmas és őszinte, szórakoztatóan nosztalgikus regény. Az író stílusa miatt is remek olvasmány, a jelenkori magyar próza üde gyöngyszeme. Sokrétű tartalom hatalomról, emberi kapcsolatokról a virtuális térben, az örök erkölcsi kérdésekkel, amik ugyanúgy behálózzák a mai életünket is. Szórakoztató, olvasmányos, mint egy koncert utáni sörözés alkalmával megelevenedő tabló.

ITT rendelhető kedvezménnyel a könyv! 

                            
Benedek Szabolcs: (Budapest, 1973. március 18.–) magyar író. A Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, politikatudomány szakirányon szerzett diplomát.

Első novellája 1990-ben jelent meg nyomtatásban egy megyei napilapban, országos orgánumokban 1994 óta publikál.

Eddig több mint húsz regénye jelent meg. 2010-ben József Attila-díjat kapott.






Helikon, Budapest, 2022
524 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798446

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése