2022. június 29., szerda

Emlékek ​Gerald Ford elnökségéről

 John Updike: Emlékek ​Gerald Ford elnökségéről




                                             




John Updike amerikai író tizenötödik regénye most először magyar nyelven! A kötet eredetileg 1992-ben jelent meg, cselekménye tipikusan Updike-ra jellemző: Irónia, szeszélyes-szenvedély, izgalmas próza, csípős képek, átható társadalmi megfigyelés ezek az ismerős elemek bukkannak fel a történetben.


Alfred Clayton, egy New Hampshire-i főiskola professzora, látszólag a Ford-korszakról (1974-1977) készít egy emlékező elemzést. Ez egy életrajzi-történelmi regény, egy kissé hibrid alkotás. A professzor emlékei, a korszakról alkotott benyomásai természetesen elkalandoznak, keverednek. Ez tökéletesen érthető is, hiszen saját életének akkori eseményei elválaszthatatlanok. Miközben éppen megcsalja a feleségét egy másik tanár feleségével, ezzel egy időben könyvet próbál írni James Buchanan elnökről, aki az utolsó elnök Lincoln és a polgárháború előtt. Ahogy Buchanan soha nem tudta eldönteni, melyik oldalon áll, északon vagy délen, a rabszolgaság vagy az eltörlés, úgy Alf sem tud dönteni meleg, nyugodt, kissé bohém felesége, Norma ("A rendetlenség királynője") vagy a fiatalabb, szexisebb, arisztokratikusabb Genevieve ("A tökéletes feleség") között. Az amerikai történelem ismerete kifejezetten előny az olvasónak. A középpontban ugyanis a történelmi megértés megfoghatatlan jellege áll. A magánélet próbálkozásai, hogy elváljon és feleségül vegyen a másik nőt, ugyanolyan eredménytelenek és zűrzavarosak, mint Ford elnök gyenge félévei. Ford korszaka a cím ellenére viszonylag kis teret kap a regényben. Alf a kötet záró lapjain elismeri, hogy valójában nem mondott sokat Fordról. Eközben Alf James Buchanan életrajzát írja, de soha nem fejezi be, akinek a kormányzása közvetlenül megelőzte a polgárháborút. Felismerve, hogy az 1970-es évek saját tapasztalataira vonatkozó emlékei éppoly megbízhatatlanok, mint a Buchanan életéről és koráról szóló kortárs beszámolók, Alf arra a következtetésre jut, hogy lehetetlen eljutni egyetlen esemény igazságához is. Updike kísérlete arra, hogy összeforgassa a két történetét, nem mindig jár sikerrel, viszont különleges irodalmi csemege olvasni a regényt, nem csak rajongóknak. A John Updike életmű fontos része. Talán ezért is egyik kedvenc íróm, ezúton is köszönet a XXI. Század Kiadónak, hogy az életmű kiadását felvállalta. 

  
        
Van valami hátborzongató Updike-ban, miközben olyan fontos és nagy témákkal foglalkozik, mint az Istenbe vetett hit lehetősége és természete egy bizonytalan korban, az akkori amerikai élet és gondolkodás, a történelem mellett természetesen az emberi szexualitás természete színezi a cselekményt. 

Lenyűgöző összehasonlítás van például a szexszel és párkapcsolatokkal foglalkozó társadalmi szokásokkal kapcsolatban, ahogyan azok a Ford és Buchanan-korszakban léteztek. A történelemben meghatározó volt az erős férfiasság, hiszen Alf nem csak arról számol be amikor megtudja, mi történt Buchanan és szerelme, Ann Coleman életében, hanem azt is, hogy időnként megpróbálja feltárni, mi történt a saját életében. Bár narrátorunk Alf a harmincas éveiben jár, Updike pedig már nagypapa korban írta a regényt, ezért időnként az öregséggel és a halállal kapcsolatos gondolatai is felvetődnek az idősödő Buchanan életéről szóló elmélkedés részeiben. Az, hogy Updike hatalmas kutatást végzett ennek a regénynek a létrehozásához egyértelmű és elképesztő. Informatív és mozgalmas. Alf élete a tipikus Updike-karakter élete: naivan mohó, énközpontú, szexmániás. A történelmi részek valamivel költőibb életrajzként olvashatók.

               
Vannak kifejezetten izgalmas, jó jelenetek a könyvben, amelyek leírják Buchanan későbbi kapcsolatait Andrew Jackson elnökkel és Nathaniel Hawthorne regényíróval. Buchanan kormányzásának utolsó napjai is megjelennek még.

Alf saját szexuális hőstetteit több energiával jeleníti meg, mint Buchanan félbemaradt románcát, és a politikai kabinetülések részletei hátráltatják a narratíva ütemét. Updike mesteri készsége mégis felülkerekedik regénye kissé akadozó szerkezetén. Ez a regény összetett, semmiképpen sem könnyű olvasmány a három történetszál egybefésülése, de Updike mondanivalója átgondolt és emberséges. Szerintem Clayton professzor elmélkedései során megtanulja, hogy a megbocsátás érzésén és saját életének megértése felé törekedjen, beleértve annak csalódásait és kudarcait is elfogadva.

Pék Zoltán csodás fordítása teszi teljessé az olvasás élményét.

ITT vásárolható kedvezménnyel a kiadótól!


„Csúcsminőségű Updike-regény szenvedélyről és politikáról.” - New York Times Book Review


             
John Updike: amerikai regényíró, költő, novellista, irodalom-és műkritikus.
1932. március 18. (Reading, USA) – 2009. január 27. (Danvers, USA)
1957-ben úgy döntött, hogy minden idejét a szépirodalomnak szenteli.

Pulitzer-díjjal tüntették ki a Nyúl-sorozat két regényéért A Nyúlháj (1981) és a Nyúlszív (1990) Kétszer kapta meg az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerést, a National Book Awards-ot. 76 éves korában tüdőrákban hunyt el.





XXI. Század, Budapest, 2022
378 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680801 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése