2022. július 24., vasárnap

Megbocsátás

Pap Éva: Megbocsátás




                                                                 







„Nem ​az a kérdés, tudok-e, hanem hogy akarok-e, és kinek…”
Mekkora terhet bír el egy házasság?




Meglepetés volt ez a könyv, amikor befejeztem és letettem, hiszen azt éreztem, hogy egy olyan regényt olvastam, ami bárhol, bármikor megeshet bárkivel. Friss, mai életmese van a lapokon, amihez Újvidék varázslatos hangulata adja a hátteret. Lehet ez egy intenzív önvizsgálatra késztető, szinte önsegítő jellegű történet is. Bízom benne, hogy sokan elmerengenek az elhangzó kérdéseken, ki nem mondott szavakon, kinek kinek hasznára válhat ez történet, ami a szeretet erejét mutatta meg. Szerencsés helyzet, hogy mind a két fél akarta a további közös és remélhetőleg boldog jövőt. Leckét kaptunk abból, hogy bizony akkor is megéri szeretni, ha éppenséggel elfárad, nehéz lesz a szerelem, a házasság kezd kiüresedni. Érdemes a tanulságokat levonni, hiszen sosem tudhatjuk. Mindig ketten kellenek a közös jövőhöz és a megcsaláshoz is, ami súlyos téma. Különösen itt a regényben válik elképesztővé, mintha egy tudatosan felépített, előre kitervelt csapdába sétált volna be a férj. A regény negyvenes korosztályba tartozó házaspárja nem párkapcsolati kudarcnak élte meg ezt a kalandot, együtt építették újjá önmagukat, az életüket.

„Tévedni emberi, megbocsátani isteni erény”...mondják olykor. De vajon sikerül-e, és milyen áron? Adott egy boldog házasság, két szép gyerekkel, amikor is mint derült égből a villámcsapás éri az asszonyt a vallomás, hogy a szeretett férj félrelépett, és a kalandból gyermek is a világra készülődik. Külön külön is sok lehetne, de együtt a kettő felér egy váratlan arculcsapással. Lizi történetét olvashatjuk előbb, majd ügyes fordulattal Tomo szemszögéből is megismerjük a kialakult helyzetet. Szomorú erkölcsi látlelet ez a mai emberi kapcsolatainkról, erkölcseinkről. A csábító mindent megtesz, hogy bármi áron anya lehessen, belegázolva egy boldog házasságba. 


                    
Amíg idealisták vagyunk, hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy velünk ilyesmi nem történhet meg. Pedig bizony igen... az élet írja a legeredetibb forgatókönyvet... volt a közvetlen családban is tökéletesen hasonló, csak ők nem tudtak megbocsátani. Másrészt úgy képzeljük, hogy ha belekerülünk egy ilyen szituációba akkor tudjuk mit lépnénk. Tudni véljük, hogy nem bocsátunk meg, kikérjük magunknak, és odébb állunk, ami nem biztos,hogy jó döntés. 
Azonban egy kapcsolatra, házasságra, bizony időt, energiát kell fordítanunk annak életben tartására, fejlődésére. Huszon boldog év után is... így talán már korántsem ilyen egyszerű a képlet. Mindenképp érdemes elgondolkodni, mérlegre tenni a múltat, és igen az eszünkre is kell hallgatnunk. A két gyermek sorsa is fontos meghatározó. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül az érzelmeket sem, de nem szabad pillanatnyi dühből dönteni. Alaposan meg kell vizsgálnunk az elmúlt időszakot, felismerni önnön felelősségünket is, és tanulni belőle..

Mit tehet egy asszony, ha szembesül férje hűtlenségével? Átgondolja az életüket, néha a friss sebekben vájkál, keresi a megoldásokat. Érdemes mindent sutba dobni, valamit amiért annyit dolgoztak mindketten? Persze nem mindegy, hogy a férfi miként viselkedik? Szeretné összetartani a családot? Igyekszik a megbocsátást elnyerni? Úgy gondolom, hogy esetünkben a feleség megfontoltan, ésszel döntött, és az érzelmeit sem hagyta figyelmen kívül. van amiért megéri harcolni. nagyon érdekes és izgalmas volt a nő gondolatait végig követni, hogyan, merre változnak az érzések.



Ekkor még egy meglepetés ért..Megismertük a férfi gondolatait is! Roppant érdekes szemszög, belelátni egy ilyen részletbe, hogyan és miért történt ami történt. Felismerhető, hogy a hűtlen fél is ember marad, félelmekkel, bűntudattal, mardosó lelkiismerettel.. Valamilyen szinten ő is áldozat, nem lehet egyszerű. Kíváncsi lennék, hogy az írónő végzett-e környezettanulmányt, és egy valódi férfi gondolatait ismerhetjük meg? Ha igen, akkor igencsak elgondolkodtató, szinte felmentésért kiáltanak a szavai. Ha pedig nem, és csak sejtések, akkor tiszteletreméltóan sikerült egy családapa, férfi érzelmeit, gondolatait visszaadni, melyek felmentésért kiáltanak. Érdekes volt olvasni a megcsalás férfi oldalát, azaz: meddig képesek elmenni a csalásban, később a lelkiismeret-furdalástól gyötörve, szeretteik rovására tenni?

Sok szempont felmerül a férfi mondatai nyomán. Ilyen döbbenetesen mellőzött érzés és alapvető jog, az apaság. Egyrészt a férfi sokszor nem dönthet arról, hogy apa lesz vagy sem, helyette választanak. Születés után szintén jogok illetik meg a kötelességek mellett, mely kötelezettségek fontosak, de a jogokat könnyedén sárba tiporják. Ezzel párhuzamosan, a kicsinek is joga van az apjához, a családhoz, de legtöbbször a feje felett dől el a sorsa.. Ez szomorú, és visszafordíthatatlanul elronthat a gyerek életében sok mindent. Nem szabadna ilyen önzőnek lenni egyetlen nőnek sem, egy anyának főleg nem, muszáj felülemelkedni önmagunkon a kicsi érdekében. de ez már egy másik történet. Sajnáltam, hogy nem derül ki, valóban Tomo a születendő kislány apja ? Kifejezetten érdekes, jól megírt, tanulságos történet van a lapokon. Szerintem mindenki, okulhat belőle valamit, miközben olvassa a regényt.
Fontos lenne felismernünk, hogy alaposan végig kell gondolnunk, önnön sértettségünket mellőzve, visszatekinteni a múltra. Több ember sorsa lehet a kezünkben, ezek a néha kicsinyes emberi játszmák sosem tét nélküli játékok. Nehéz, senki nem állította, hogy könnyű, de saját magunk érdeke is a megfontolt döntés. Külön tetszett a megkeseredett nők csoportja, akik nem tudnak tovább lépni. Szép példája ez a regény, amelyben olvashatjuk a feldolgozás szakaszait is, érdemes tanulni belőle!

ITT rendelhető a regény! 


         
Pap Éva magyar írónő, akinek jellegzetes elhivatottsága, hogy írásain keresztül a délszláv kultúrát közvetítse a hazai olvasóközönség számára.
1969. április 6-án született Szegeden. Kezdeti alkotóéveiben meghatározó volt az amatőr színjátszás és újságírás. 2019-től jelentek meg első publikációi, novellák a Pannon Tükör és Irodalmi jelen folyóiratokban.


2020-ban jelent meg első nagysikerű történelmi romantikus könyve az És újra felkel a nap, amely egy különös szerelmi háromszög történetét meséli el. A regényt 2021-ben egy újabb jugoszláv vonatkozású történet, a Mielőtt lemegy a nap követte.

2022-ben a szerző zsánert vált és megjelenik a Megbocsátás, amely mai kérdést boncolgat. Egy házasságot, ami egy félrelépéstől megingott, vajon meg lehet-e menteni?




Eddig megjelent könyvek:

2020 – És újra felkel a nap

2021 – Mielőtt lemegy a nap

2022 – Megbocsátás

Képek: Facebook/ Pap Éva Szerzői oldal ITT követhetitek, további híreket olvashattok! 





Álomgyár, Budapest, 2022
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635701322

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése