2022. július 10., vasárnap

Félévi összegző 2022

Félévi könyves összegző - 2022


                                           




1.) Félévi statisztika (oldalszám / darabszám, téma, egyéb) Book Tag formában
97 olvasott könyv, 32 110 oldal.
Hazai szerző: 46, külföldi: 51, szépirodalom: 51, krimi: 25. egyéb témák (töri, pszichológia, életrajz) 21 könyv. 

   
2.) Legnagyobb meglepetés: Mörk Leonóra: Asszonyom, édes úrnőm
Férfi olvasóként is megfogott, annyira rendben van, jó téma, stílus, tartalom… kijelenteni ugyan nem tudom 2 olvasásból, hogy a szerző legjobbja, de tutira az egyik legjobb könyve. A borítója is csodás. 

3.) Legjobb friss megjelenés: KOK Tavasz: kívül-belül gyönyörű az egész Évszakok sorozata. 

4.) Legtöbbször olvasott műfaj: krimi- skandináv krimi és szépirodalom, különös tekintettel a hazai szerzőkre.

 

5.) Leghosszabb és legrövidebb könyv, amit olvastál:
legrövidebb: Bauer Barbara: Az idegen – 128 oldal, míg a leghosszabb: Alison Weir: Klévei Anna története 592 oldal.

     
6.) Legszebb könyv: Fej-fej mellett: Asszonyom, édes úrnőm, A boszorkány szíve és a Vínland. (hogy ne legyek elfogult KOK Évszakok sorozatával) Történelem, mágia, hiedelmek és mítoszok, szépirodalmi igényességgel megírt kötetek.

7.) Kedvenc non-fiction: uhh..ez könnyű, mert ilyen témában keveset olvasok…de Az utolsó huszonhét Alexander B. Hackman tollából nagyon tetszett. Egy megszokott témából eredeti történetet kanyarított. Ide illik a Sylvia Plath élete nyomán íródott Eufória is az Európa Kiadó könyve, ami a svéd írónő, Elin Cullhed alkotása.







                                                                                    


8.) Kedvenc könyv a szórakoztató irodalomból: Egy?, csak néhány, így hirtelen, olvasási sorrendben: Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood, Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok, Rosenfeldt: Farkasok nyara, Stefan Ahnhem: A verem, Douglas Stuart: Shuggie Bain, Steven Saylor: Dominus, Hartay Csaba: Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt, és erősen kedvenc-érzetem van: John Updike: Emlékek Gerald Ford elnökségéről könyvével. 





9.) Kedvenc kiadó: Bár elég sok kedves van, (Helikon, Jelenkor, Európa, Kalligram, Magvető, General Press) de kedvenc egyértelműen a 21. Század és az Animus. Igényes, tartalmas és kedvemre való könyvekkel vannak jelen a piacon. Legszebb a 21. Századtól most A Leviatán, Animustól Nesbo mester A patkánysziget borítója. Ezúton is köszönet minden kiadóknak a támogató segítségért.



10.) Kedvenc könyvcím: Irene Solà: Énekelek, s táncot jár a hegy (ez ugyan tavalyi megjelenés, de idén januárban olvastam) Irene Sola regénye lírai szépségű történet a velünk élő múltról, a kis közösségeket mozgató hiedelmekről és babonákról, és az időről, amely a hegyekben egészen másképp telik. Súlyos, mégis szép történet, érdemes elolvasni! 

      

11.) Kedvenc könyves kihívás: Évek óta nem veszek részt ilyesmikben, de most idén márciusban Kőrösi Zoltán 60 éves lett volna. Aki követi a blogom tudja, mennyire sokat jelentenek az ő regényei, nekem. Ebből az alkalomból a molyos kihíváshoz csatlakozva újraolvastam tőle a Szerelmes évek kötetét. Jó volt újraolvasni ezt a hangulatos, szagos családregényt.


        
12.) Kedvenc idézet: „A holnapra érdemes várni.” – Douglas Stuart: Shuggie Bain

Az élet és irodalom nagyszerű, kivételes találkozása a regény. Elképesztően jól megírt történet, az egyik legmegindítóbb regény, amit mostanában olvastam.

13.) Kedvenc könyv, amiből adaptáció is készült: Legyen Edward White
Alfred Hitchcock tizenkét élete beemelve az életmű összes klasszikus filmjét. Remek életrajz! A tizenkét fejezetből a rendező életének és munkásságának különböző aspektusait ismerhetjük meg, amelyek mindegyike más és más szemszögből mutatja be az embert és a legendát.




14.) Kedvenc fülszöveg: azt nem mondom, hogy nem olvasok fülszöveget, de inkább nem jellemző.. így kedvenc sincs. Azonban két fiatal szerző könyvét megemlíteném. Benedek Szabolcs Ez nem Amerika és Kovács Krisztián Hiányzó történetek regényei jó olvasási élményt adtak, ajánlom őket!

15.) Kedvenc magyar szerző: Grecsó Krisztián a Valami népivel nagyot alkotott. Ide sorolnám még Keresztury Tibor Hűlt helyem regényét is, ami letaglózó önéletrajzi visszatekintés. Benkő László pedig a történelmi regényeivel etalon. 

            
16.) Kedvenc külföldi szerző: bocsi, de KOK…. na, jó, tudom a norvég írózseni nálam abszolút nyerő. Kedvenc még Steven Saylor, Douglas Stuart és továbbra is John Updike.

17.) Legkedveltebb könyv: legyen valami fanyarul vidám: Rényi Ádám
A bezzeggyerek és más felnőttmesék


18.) Három könyv, amit biztosan elolvasol az év hátralévő részében: Szeifert Natália: Örökpanoráma, Tóth Krisztina: A majom szeme ezek itt várakoznak.. és erre vadászok már: Tanács Eszter Férfiak gyermek nélkül.

19.) Új megjelenések, amiket nagyon vársz még idén: Kun Árpád: Takarító férfi, Kristina Ohlsson Viharjelzés, KOK Nyár. Várom még Zajácz D. Zoltán balatoni retro-krimijének következő történetét is.

20.) Tervezett oldalszám/darabszám az év végéig:
Nincs terv, csak olvasok..aztán annyi amennyi.   Olvassatok ti is! 

  
21: Kedvenc krimik: szigorúan csak 5, olvasási sorrendben: Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton, Jørn Lier Horst: A barlanglakó, Jeff Abbott: Özvegyek klubja, Hans Rosenfeldt Farkasok nyara, Stefan Ahnhem: A verem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése