2022. július 26., kedd

Greta James, az elsüllyeszthetetlen

 Jennifer E. Smith: Greta James, az elsüllyeszthetetlen




                                                     








Egy igazi könnyed, szórakoztató, nyári olvasmányajánló következik, ami a KULT könyvek sorozatban jelent meg. Néhány kedvencem ebből a sorozatból: Az utolsó aratás, A Nickel-fiúk, Harlemi kavarás, A hallgasd a holtak énekét, Papírpalota, Gustav-szonáta, Drága kis szívem, Az essexi kígyó, Hosszú, fényes folyó vagy Sally Rooney könyvek jutnak eszembe hirtelen. Sajnos Greta története meg sem közelítette az elvárásaimat. Ez nekem csak Kult-light.

Nos, Jennifer E. Smith jól, olvasmányosan ír, bár a történet is lendületes, de sok újdonságot nem tartalmaz. Azonban a klisék működnek, mégis felemás érzésekkel tettem le a könyvet. A fülszöveg becsapós, érzésem szerint többet ígért. A téma komoly, súlyos, ezért is érdekelt volna a gyászfeldolgozással megspékelt kaland. Igaz, nem vagyok rock-sztár, mint a főszereplő, de magam is nemrégiben veszítettem el édesanyámat.

A harmincas évei végéhez közeledő, feltörekvő rock-sztár Greta alakja sajnos nem is szerethető. Kissé undok, túlzottan el van önmagával foglalva, a felvázolt helyzetből többet ki lehetett volna hozni. Nyári limonádé lett a történet, szórakoztató kis romantikával, néhány szép jelenettel, mélység nélkül.

Greta szülei negyvenedik házassági évfordulójára készülve egy alaszkai hajókirándulást terveztek, azonban az élet közbe szólt. Az anya váratlan és gyors halála miatt Greta lesz, aki elkíséri édesapját erre a hajóútra. Ők természetesen nincsenek túl jó viszonyban, bár ez nem derül ki, miért. Akad sérelem mind a két fél részéről, de nem beszélik ki most sem igazán. Nagy összeborulás, elmélyült beszélgetésre, a múlt tisztázására sincs alkalom, pedig pár nap egy nagy hajón összezárva éppen jó alkalom lenne. Néhány régi emlék villan fel, önelemzések nélkül. 


      
Greta végig önmagával, karrierjével van elfoglalva, majd hirtelen szerelmes lesz..ezek viszik a regényt előre, a többi csak méz a madzagon. A zenei életbe bepillantva a menedzser, koncertek, siker és bukás áll a középpontban. Kevéssé éreztem relevánsnak, hogy a koncert közben összeomló, gyászoló lány karrierje leáldozna ezért...

Üde szín a regényben Ben Wilder történész. Ő az, aki előadást tart az utasoknak Jack London: A vadon szava című könyvéről. (Ezt erősen javaslom olvasásra!) Itt több irodalmi ismeret van ügyesen beleszőve a történetbe. Ez végre megragadja Greta figyelmét, kimozdul az önsajnálatból. Összebarátkoznak, bár a férfi külön él a feleségétől, gyermekeitől, erről többet megtudunk. Ez a helyzet megviseli a férfit, adódó alkalommal le is lép, rohan a kislányához, ott hagyja a lányt...

Az édesanya emléke a gleccseres jelentben ér a tetőpontra. Kissé bizarr volt nekem ez a búcsúztatás, de el tudom fogadni. A barátok és a többi mellékalak segít a múlt felelevenítésében, némi humort is megvillantva. A regény Greta karrierjéről, a hirtelen fellobbanó szerelemről szól inkább, mint a várható lelki utazásról, a gyász csak egy dísz a történetben. Az apa-lány kapcsolat elég sekélyesen van jelen. A végére természetesen apuval is rendeződik a kapcsolat, hiszen végre kimondja, szereti persze a lányát és elismeri sikereit... beáll az egykori rajongó mama helyére. Igazi szirupos rózsaszín, idilli befejezést kapunk.




ITT rendelhető kedvezménnyel a regény. 

























XXI. Század, Budapest, 2022
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635682348 · Fordította: Katona Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése