2022. július 2., szombat

Honi bestiárium

László Ferenc: Honi bestiárium

33 portré és pályakép a XX. századi magyar irodalomból



                                                           




Igazán érdekes kis könyv volt ez a válogatás. Színes összeállításban valósult meg egy jó ötlet. A téma népszerű is ma már, Nyáry Krisztián irodalmi szerelmes könyveire gondolva. Hiánypótló tabló, az idő pókhálóját letörölve színt visz az irodalomtörténetbe. Olyan rövid pályaképeket olvashatunk, amely fel tudja kelteni az olvasó érdeklődését, ráadásul még szórakoztató olvasmány is, igazi irodalmi csemege.

        
Jó szerkesztési ötlet, hogy minden íróról egy pici jellemző összefoglalással kezdi a bemutatást. Szó esik tisztességről, tartásról, szerelemről. Felbukkan természetesen, meghatározó a történelem, politika, irodalmi mindennapok háttere. Picit bepillantást kapunk ezen írók életstílusába, gondolkodásába is. Természetesen a korabeli budapesti kávéházi idill is ott van a lapokon. Kellően felkelti a kíváncsiságot, ahogyan felhívja a figyelmet egy-egy ismert vagy kevéssé ismert személyre, annak élettörténetére. Elfeledett művek kerülnek újra reflektorfénybe. Remek alkalom az adott korral való további ismerkedésre, vagy a mára elfeledett művek megismerésére csábítanak ezek a portrék. Nekem ilyen volt Zilahy Lajos vagy Kovai Lőrinc, akiknek ugyan több kötete is lapult a családi könyvespolcon, azonban az olvasásuk sajnos elmaradt részemről. Háy Gyula élete is most lett igazán ismert előttem, pedig a Ló című drámája nagy élményt adott pár évtizede, egy katonai kimenő alkalmával megejtett színház-látogatáson. Az egykori kommunista, majd antikommunista író később Svájcba disszidált is...talán nem véletlenül. Nemzetközi elismert művészek álltak ki mellette. Ezekről olvastam volna még bővebben is. 

   
                                           
Különös érdeklődéssel figyeltem azt is, hogy mely írók kerültek a válogatásba. Talán Móra Ferenc és Karinthy Ferenc volt meglepetés számomra, ők talán ma is népszerűek, ismertek tudtak maradni. Szerencsére több író is akadt, akiktől olvastam, és nem csupán a nevük volt ismerős. Abody Béla, Galsai Pongrác neve mellett örömmel fedeztem fel Szobotka Tibor portréját. Talán mára már nem csupán arról ismert, hogy ő volt Szabó Magda férje. Kiváló fordítói munkái mellett sajnálatosan tragikus élete, politikai félreállítása is megismerhető a kötetből. Örömmel fedeztem fel a portrék között Fehér Klára nevét. Hozzá kötődik életem első komoly irodalmi találkozása. Még anno nagymamám vitt el a helyi könyvtár író-olvasó találkozójára, ahol szert tettem az első nekem dedikált könyvre, amit a mai napig őrzök. Számtalan ifjúsági kötete mellett A tenger című regénye is kiállta az idő próbáját, ahogyan a Bezzeg az én időmben regénye is nemrégiben jelent meg újra. 




                              
Bacsó Péter filmrendező édesanyja, Palotai Boris is sok kedvelt olvasmányom szerzője, életének itt több általam nem ismert tényével ismerkedtem meg. Számos izgalmas tény, érdekesség bukkan fel ezen portrékban. Több olyan múltbeli íróra kíváncsi lettem, akiknek csupán neve volt ismerős számomra. A pesti kabaré fontos szereplői is megidéződnek a lapokon: Kellér Dezső, Kellér Andor, Tabi László, Gábor Andor vagy Nagy Endre életútja is tartalmaz érdekes fordulatokat. Legtöbbjük életének a politikai hovatartozás ad izgalmas színt. Megdöbbentő, mekkora befolyása volt már akkoriban is a politikának a kultúrára és az irodalomra. Kinek jelenhetett meg könyve, mekkora példányszámban, ezen is múlt. A nők, ital iránti rajongás is felbukkan, mint az irodalmi élet meghatározó kísérője. Nem pletykák, izgalmas háttérvalóság, érdekességek, esetenként ellentétek vagy meghatározó nagy barátságok kerülnek elő a pályaképekben. Emberek voltak, a korszak elismert, keresett és meghatározó művészei, akik mára sajnálatosan javarészt kikoptak a köztudatból. Most érdemes velük újraismerkedni, hiszen nélkülük nem lenne a magyar irodalom az, ami. Ajánlom minden irodalom iránt érdeklődőnek, örülök, hogy olvashattam.


ITT rendelhető kedvezménnyel a könyv! 






     
László Ferenc kritikus, történész, szenvedelmes ismeretterjesztő. A Muzsika folyóirat és az Opera Magazin egykori, illetve a Revizor kritikai portál aktív szerkesztője, a Bartók Rádió műsorvezetője. Olthatatlan érdeklődésének tárgyai a holt írók és az operák."
László Ferenc - fotó: Mátyássy Jónás

képek: Háy Gyula és Fehér Klára, Palotai Boris  portréi 





Jaffa, Budapest, 2022
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634755876

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése