2021. augusztus 26., csütörtök

Megérte meghalni

Lee Child: Megérte meghalni
(Jack Reacher 15.)


                                                




Amikor 2015-ben felfedeztem magamnak a Jack Reacher sorozatot, a 61 óra című történet volt az első olvasásom. Ebben a krimiben indul útnak hősünk egy telefonos beszélgetés után, hogy megnézze magának ki is az a Susan Turner? Aki nem mellesleg Reacher utódja lett, így tökéletesen érthető, hogy kíváncsi lett a kellemes hangú nőre. Nos erről az útról szól a 15-16-17-18. rész, bár simán olvashatóak önállóan is. A 61 óra izgalmai után indul útnak stoppal Virginiába, Susan felé, és a Nincs visszaút történetben érkezik meg. Menet közben itt ebben a részben "útközben" megoldja egy huszonöt éve nyomtalanul eltűnt kislány ügyét, leszámol a helyi kiskirályokkal, akik az álmos, eldugott amerikai kisváros lakóit évtizedek óta uralmuk alatt, rettegésben tartják.



     
Jack Reachert a magányos igazságosztót most is az igazságérzete, a magányosok, védtelen kiszolgáltatottak védelme rántja bele ebbe a nem mindennapi krimibe. Amikor először olvastam mélyen megmaradt az alapszituáció.

Reacher ellenállhatatlan figura, az egyik kedvenc karakterem, igazi márkanév lett az évek során. Ez a történet az egyik legjobb a sorozatban, ezt bátran kijelenthetem, hiszen az összes történetet olvastam. Egy hosszú, huszon sok rész esetében elkerülhetetlenül akadnak ismétlődések, gyengébb darabok, amit még így is élvezet olvasni, hiszen Reacher karaktere és a mögöttes tartalom mindig jó. Nekem két krimi volt, ami kevéssé tetszett, ami nem kis teljesítmény.

Ez a krimi erős alapokon áll, itt minden tökéletesen működik, a feszültség és a rettegés érezhető, ahogyan a végső leszámolás is fergeteges lett. Elsőnek 2010-ben került a boltokba ez a kötet, így izgatottan vártam a sorozat új borítóval történő megjelenését. Ezzel most az egész Lee Child regényfolyam új borítót kapott a rajongók örömére. A General Press Kiadó a korai részek újra kiadásával nagy űrt töltött be, hiszen ezek már antikváriumban sem fellelhető példányok.

                                     
Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendőr, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államok útjain. Az eldugott nebraskai kisváros, ahová most megérkezik Reacher valóban mindentől távol a semmi közepén van. A legközelebbi rendőrség vagy a mentők úgy 100 km távolságra vannak. El lehet képzelni, a városkát évtizedek óta markában tartó család hatalma mennyire erős. A bárban iszogatva egy véletlen telefonhívás után Reacher úgy dönt, hogy segít. Ezzel nem is tudja mekkora bonyodalom veszi kezdetét, amit egy nő vérző orra indít be. A könyv egészében több galád és sötét titokra derül fény. Lee Child profi író, jól mesél, valóban a legjobbak közt van. Ütős és alapos, jól kidolgozott a krimi. A klasszikus jó és a rossz párharca a krimi.  


"– Mit termesztenek errefelé? – kérdezte, csak hogy ébren tartsa az orvost.
– Természetesen kukoricát. Kukoricát, és még kukoricát. Annyi kukoricát, hogy az ember ép ésszel ki sem bírja a látványát."

Nebraska végtelen kukoricaültetvényei és a helyszín filmszerűen látványos képekkel elevenedik meg. Lee Child megcsillogtatja szépírói képességét is a humora és a remek karakterek mellett. Felvillantja a noir elemeit, amit a Néma város epizódban emelt tökélyre. Lee Child nem aprózza el, rögtön a közepébe csap. Reacher alaposan felkavarta az állóvizet, azonnal közellensége lett a négy Duncan-nak, akik a városkát uralják. A nebraskai kisváros sötét titkai, avagy mi lapul a sok kukorica mögött, között? A helyi kiskirályok és Reacher találkozása mellé egy titokzatos szállítmányról is olvashatunk. Ami napok óta késik, borzolva Duncanék idegeit, hiszen a megrendelők egyre türelmetlenebbek. Felbukkan még néhány bérgyilkos is, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Ez az a történet, ahol eddigi élete során most először betörik Reacher orra...persze jó pár gazfickóval leszámol ő is. 

"Reacher ötéves kora óta verekedett, de még soha életében nem tört el az orra, egyetlen egyszer sem. Részben mert szerencséje volt, részben mert ügyesen intézte a dolgokat."


Szomorú háttérre derül fény, mit rejt a magányos csűr a semmi közepén. Ami eleinte egyszerűnek tűnt, egy szövevényes akciódrámába torkollik. Remek karaktereket kapunk ezúttal is. A focisták jellemzése nem túl hízelgő, ahogyan a bérgyilkosok is okoznak meglepetést. A végső leszámolást pedig az eltűnt kislány anyja veszi kézbe, így a történet megfelelő feloldással ér véget. Új időszámítás veszi kezdetét a városkában. Aprólékos háttér, emberi sorsok, drámák adják a krimi erejét. Reacher egyetlen célja ezúttal is: kideríteni az igazságot. Sok apró részlet válik a végére hangsúlyossá. Ez a történet is eredeti, összetéveszthetetlen, Lee Child stílusjegyei jól felismerhetőek.
Igazi akciókrimi, ami a maga nemében nem csak szórakoztató, de elgondolkodtató is. Most is kapunk egy fantasztikus Lee Child történetet, ami kellően sötét, fordulatos és feszült.


ITT kedvezménnyel tiéd lehet a krimi! 

              
Lee Child: eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de 1998 óta New York államban él feleségével.
Az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Az Elvarázsolt dollárok című történet volt a sorozat nyitó epizódja, amivel megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját 1997-ben. Regényeit azóta több, mint negyven nyelvre lefordították, két könyvét megfilmesítették. Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award Legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját kapta meg.



General Press, Budapest, 2021
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525417 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése