2021. augusztus 3., kedd

Kirakós

K. A. Varsson: Kirakós
Janteloven-gyilkosságok


                                                          




A Kirakós nem szokványos krimi - ígéri a fülszöveg. Valóban nem az, hiszen a ma olyan divatos skandináv krimiket felhasználva és a szabadulószoba feladványainak mintájára íródott. 10 feladványt rejtettek el a történetben, 10 klasszikus skandináv krimi felhasználásával. Eredeti ötlet, fokozza a játékos kedvű olvasók izgalmait. Persze ezek nélkül is olvasható és élvezhető a történet. A felhasznált 10 krimiből egyet nem olvastam csupán, így nem is foglalkoztatott ez a része. Ezek biztosan adnak egy különleges ízt a kriminek, amivel kiemelkedik a sorból. A feladványok jól illeszkednek a történethez.

A népszerű skandináv krimik elemeinek felhasználásával megírt krimi jól indul. Egy váratlanul darabjaira hullott élet meghatározó mozzanatába leshetünk be. A történet ezután ugrik az időben, 1985-ben kezdünk, majd 2005-ben folytatódik a tulajdonképpeni gyilkosságsorozat, ami egy remekül felállított bosszútörténet. Tény, hogy a szöveg jól olvasható, tökéletesen hozza a skandináv hangulatot, azok jellemzőit. Azonban egy idő után éppen ezek a panelek miatt lett hatásvadász számomra, bár rossznak semmiképp nem tartom. Jó alaptörténettel rendelkezik, egészen korrekt a történetvezetés, könnyen olvasható, brutálisan gonosz a háttér, nekem mégis hiányzott valami. 

A felsorolások inkább bosszantóak lettek egy idő után: ő, aki már háromszor ölt...ő, aki már négyszer...ötször.. hat és félszer.. stb. Az elkövetés módja tényleg durva és látványos, ebből és egyetlen mondatból rájöttem ki a tettes. Ami jó volt, hogy sokáig nem lehet tudni, mi köti össze az áldozatokat, mi áll a háttérben. Így a cselekmény több helyszínen játszódik, nem kímélve a nyomozókat. Megfordulunk Finnországban, Dániában, Lettországban, és eljutunk Miskolc, Debrecen érintésével Budapestre. Steril, tiszta, jól összedolgozott a krimi, mégis éppen ezért, az izgalom és a feszültség nekem hiányzott. Természetesen felvillan a nyomozók életének háttere, ami megint jó volt, különösen Aatto húgának története.

Jaden nyomozóról előbb azt sem tudtam eldönteni, férfi, avagy nő? Kiderült egy egoista, önimádó macho, legalábbis a belépője szerint, aki egy kis vértől azonnal kidobja a taccsot. Nem túl férfias, még egy bájgúnártól sem. Nem lett egyáltalán szimpatikus a későbbiekben sem. Ami egyáltalán nem baj, nem is kell feltétlen szerethetőnek lenni a karaktereknek. Itt bevallom már laposodott a krimi, mikor a másik nyomozó, Aatto került bemutatásra. Részletesen megismerjük, hogyan néz akciófilmet, kezében citromos sörrel, tejfölszőke haját babrálva.... Megtudjuk még, hogy Aatto rejtőzködő meleg... aminek ugyan az események sorában semmi jelentősége, de olyan trendi, kell egy ilyen szereplő. Harmadik nyomozónk Mikelis lesz, aki jó fej azért. Nála indulnak el az események, egy titkos számról érkező videóüzenettel. A gyilkosságok ahogy az kell, sorozattá válnak, ahogy az illik egy jó skandiban, mindegyikhez titkos kódokat kapnak a nyomozók. Ezt megfejtve találják meg az áldozatokat.

Sokáig semmi nyom, senki nem tud, nem látott semmit, csupán a sokkoló videók érkeznek. A cselekmény ügyesen hozza a hangulatot, érződik a jó szöveggondozás. Olvasás után kissé vegyes érzéseket hagyott maga után a krimi. Röviden: ügyes próbálkozás ez, érezhető az igyekezet, talán éppen ez a baj. A történet egy ügyes és olvasmányos, "szép" krimi, de nem megírt, hanem összerakott volt számomra. Túl tökéletességre törekszik, ahogy a borító is letisztult, pedig, ha már Kirakós a cím, a puzzle-darabok kissé összekuszálhatták volna azt az arcot.

Tetszett a gyilkosunk motivációja, amiért elindult a gyilkosságsorozat. Erről jó lett volna kissé bővebben, részleteiben olvasni. Miért is Janteloven-gyilkosságok? Nos, ez csupán a végén öt mondattal kiderül. A befejezés meglepett, bevallom nem erre számítottam azért. Az orvosi részek is érezhetően alaposak, rendben vannak, mégis a lezárás háát, elég furcsa volt, szerintem. Hiszen pontosan tudjuk már, hogy ki az áldozat, (aki már tízszer ölt) nem névtelen, anonim holttest, de a boncolásnál nem ismeri fel a saját unokatestvérét? Hmm. Legalább a név ugye, árulkodó lehetne. A történet kerek volt, szórakoztató, egy kissé se ilyen, se olyan, mondjuk 100 pontból 75 nekem.

Bár érezhetően jó a törekvés, az írói készség is megvillan az elsőkönyves szerzőnél. Talán egy kis lélektan vagy nagyobb fordulat jó lett volna, ami egy kis izgalmat hoz még a történésekbe. Aki még nem merült el mélyen a skandinávok életérzéseit is bemutató krimikben, azaz nem olvasott sok ilyet, azoknak tetszeni fog. Ötletes, eredeti az biztos. Ahogyan a titkos kódok, rejtvények kedvelői is kedvükre nyomozhatnak a valódi nyomozókkal.

Köszönöm a Marysol Kiadónak a lehetőséget. ITT megrendelheted kedvezménnyel a krimit!









Marysol, Szentendre, 2021
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150113302

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése