2021. augusztus 1., vasárnap

Bűntelenül

Charlotte Link: Bűntelenül


                                                               





Charlotte Link-et a könyv ajánlójában a "Feszültségkeltés királynőjének" nevezik, teljes joggal. Azonnal a történet közepébe csap, olyan hangulatot teremtve, ami végig fogva tart. Mindezt a lendületet tudja fokozni, néhol már-már sokkolóan.

Ez a hatodik krimi, amit olvastam tőle, és leírhatnám mindazt amit már eddig is: döbbenetes emberi dráma adja az alapokat, látszólag semmi összefüggés nélkül. A krimi lassan építkező, aprólékosan kibontott háttérrel, mire kirajzolódnak az összefüggések. Mindemellett szerintem izgalmas és csavaros a krimi szál, amit számtalan valós és elgondolkodtató társadalmi problémával tűzdelt meg Charlotte. Nehéz lenne választanom, hiszen a Figyelő szemek és a Fogócska vagy a Rossz döntés pont annyira jó, meggyőzően erős, mint ez az új. Talán a friss olvasási élmény, de az egyik legjobb az írónőtől.


     
Ráadásul Charlotte egészen biztosan sok remek irodalmat olvas. Meghatározó olvasmányom, kedvencem, John Updike Nyúlcipőjének egyik fontos, jellegzetes momentumát összekeverte a krimiirodalom két gyöngyszemével. Patricia Highsmith Két idegen a vonaton alapjait és egy csepp Nesbo-t mixelt egybe a saját stílusára. Tökéletesen jól működő elegyet kapunk, kiváló alapanyagokat használt a nem mindennapi témához. A történet sokszereplős, mai és üt, de nagyot. Garantáltan végig izgalomban tartja az olvasót. A jó ötletek és az írói profizmus találkozása a krimi. 

Nem mesélek bővebbet, hiszen a társadalomkritika és a nyomozás szálai sokrétűek, összetett történetet olvashattam. A karakterek jelleme is meghatározó, jól eltalált. Elfilozofálhatunk, hogy minden ember jónak születik, avagy vannak született gonoszak. Különösen izgalmas ez a kérdés, hogy kamaszok, gyerekek állnak a háttérben. Ügyesen beépíti az Angliát megrázó gyermekbűnözés egyik jellemző esetét. Netán a család, a társak és a környezet tesz valakit elvetemülten aljassá. 
A bosszú ugyan nem old meg semmit, ezt is tudjuk, mégis hozhat némi megnyugvást. A tettes és áldozat kapcsolata is mélyen kidolgozott, remekül mutatja be a főként vesztes karaktereket. Ők azok, akik az élet árnyékos oldalára születtek, vagy valami okból a társadalom oda lökte őket. Charlotte nem ítélkezik, nem sajnáltatja a bűnösöket, de a hátteret megismerve eléggé meglepő fordulata van a történetnek. Sok dolog nagyon nem az, aminek a felületes szemlélő elsőre véli.


Kate Linville, a londoni Scotland Yard őrmestere visszatér, éppen két munkahely között van, amikor belecsöppen az események sűrűjébe - éppen egy vonaton. Az eldördülő lövések után a tettes kereket old. A fegyver néhány nap múlva egy másik döbbenetes bűnügyben bukkan fel. A két áldozat között semmi összefüggés, természetesen több szálon fut a titkokkal teli történet. Ami olyan sebességgel sodor, igazi fojtogató atmoszférát teremtve, hogy az olvasó alig hisz a szemének. Az alapötlet tetszett, ahogyan a kivitelezés is profi. A személyes érzelmek és a szereplők viszonya itt különösen erős, jól sikerült. Talán, ha nagyon kötekednék, a lezárás picit elnyújtott, lehetett volna feszesebb. Azonban azt is elismerem, annyira azért nem volt zavaró, kellett, így kerek a krimi. Arról nem is szólva, csavar és meglepetés még oda is jutott.

Miközben az emberi kapcsolatok mélyére ásunk le, olyan sötét háttér bontakozik ki, ami maga a földi pokol. Mi van a felszín alatt, ez mindig izgalmas és meglepő. Meddig lehet fenntartani egy hazugságra épülő, boldognak tűnő kapcsolatot? Az anyaság néha elég tudathasadásos állapotát három szereplő szemszögéből villantja fel. A vágyott gyermek bizony lehet egy idő után gond és nem örömforrás, ami 
természetesen a házasságokat is megviseli. A férfi - nő viszony egy ilyen helyzetben erősen megromlik. Az elmagányosodás, a múlt hibáinak boncolgatása azonban nem segít. Tökéletes bűntény nincs, ezt is tudjuk. Bűntelenül nem lehet tönkre tenni senki életét. Előbb vagy utóbb, de benyújtják a számlát. Bár 
a hosszú évekig tartó belső vívódások, önmarcangoló vádaskodások is simán tönkre tehetnek életeket. A szereplők hitelesen, racionálisan cselekednek, a történet feloldása pedig egyáltalán nem megszokott. Ebben a történetben is tökéletes arányban keveredik a krimi, a személyes dráma. A feszültség folyamatosan emelkedik, én nem tudtam letenni, konkrétan szinte egy nekifutásra végig olvastam az éjszakát, hogy hajnalra lezárjam a nyomozást.

Charlotte Link újra egy szórakoztató és izgalmas történettel bizonyított. Dobosi Beáta igényes nyelvezetű fordítása pedig színvonalas, ahogy mindig. 

ITT kedvezménnyel rendelhető a krimi! 


   
Charlotte Link: 1963. október 5.
Napjaink egyik legsikeresebb német írónője. Jogi tanulmányokat folytatott, majd történelmet és irodalmat tanult a müncheni egyetemen. Apja bíró, édesanyja szintén írónő. Pszichológiai thrillereket ír, amik közül több vezette a Der Spiegel bestseller listáját is. Egyik regényéből film is készült. Világszerte 28 milliós példányszámban keltek el könyvei. 2007-ben megkapta az Arany Toll díjat. Családjával Frankfurt am Main közelében él. Szabadidejében állatvédelemmel foglalkozik.




General Press, Budapest, 2021
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525295 · Fordította: Dobosi Beáta

1 megjegyzés:

  1. Kedves Gabó! Ez aztán az ajánló, így kell kedvet csinálni egy könyv elolvasásához! Ha nem olvastam volna nagyjából veled párhuzamosan, már úton lennék a könyvesboltba! Hihetetlen, hogy mennyire tudsz a sorok között olvasni, látszólagos könnyedséggel elhelyezted ezt a regényt a krimiirodalom őt, megillető polcain..És most már a Nyúlcipőt is szeretném elolvasni, eddig kimaradt.. Kiolvastad a szerző szándékát, miszerint mennyivel jobban kellene figyelni a kamaszokat, fiatalokat ért benyomásokra, inzultusokra, ezek kezelésére, feldolgozására.. Kinek, hogy sikerül, milyen útra lép később. Ismét előkerült a társadalom peremén élők sorsa.. Aktuális, világméretű probléma a bevándorlók, menedékkérők gondja is, az ők kilátástalansága, félelmei is több útra vezethetnek embereket. És az őket kihasználókat! De ha nem vizsgáljuk meg ezeket a rejtett gondolatokat, akkor is éppen olyan izgalmas ahogy írod, a lezajlott drámai momentumok ellenére, érdekfeszítő, haladós nyári olvasmány! Szerző, fordító, blogger egyaránt dicséretet érdemel! Le a kalappal..!

    VálaszTörlés