2021. augusztus 13., péntek

Csendes halál

Peter May: Csendes halál




                                                             




"Az ártatlanság nagyon gyakran a balszerencse előfutára."


Az előző idehaza megjelent Peter May kötet a Vesztegzár tetszett. Így most kissé csalódott vagyok. Többet vártam, izgalmasabb sztorit, nagyobb csavart, sodróbb felépítést. Kriminek rettentően sablonos, de korrekt, még sem tudott igazán magával ragadni. A kezdeti jóvátehetetlen esemény valahogy kevés alap volt az igazán jó krimihez.

A történet egy kicsit nehezen indult be, utána azonban egy viszonylag izgalmas krimit kaptam. A baj csupán az, hogy erősen kiszámítható, a krimi műfajának összes lehetséges sablonját felhasználja a szerző. Jellegtelenül papírmasé figurák, minden mélység nélkül, a maradékból összedobott, kényszer szülte történet ez. Pedig egy sablon történetnek látszó krimiből is lehet(ne) jó élmény. Most ez nem sikerült, semmi extra élményt nem nyújtott, bár nem is unatkoztam, de több ellentmondás is zavart olvasás közben. A sodró lendületet, a "földindulás-szerű sztorit",amit a beharangozó ígér én nem találtam. Spanyolország, a Costa Del Sol jó háttérnek, leírásaiban remekel igazán a szerző. A vakítóan kék tenger, perzselő napsugarak és a hangulat tökéletes. Az egész egy félresikerült önbetörésből eredő értelmetlen bosszútörténet, az angol és spanyol nyomozók közös munkája. A szövevényesnek szánt nemzetközi játszma háttere valóban érdekes. 

                       
A krimi azonban egyre abszurdabb lett, nevetséges jelenetekkel egy alacsony költségvetésű akciófilmre emlékeztetett. Van itt minden: a háttérben kábítószer, bosszúszomjas, elmebeteg gyilkos, korrupció, arab menekültek, szembenézés a múlt árnyaival, magánéleti problémák... 

A beerőltetett romantikus szál (Ana élete) szolgáltatta volna a különlegességet, de elég hihetetlenre és feleslegesen részletesre sikerült. 
A végén a gyilkos miért egy vak és siket nőt visz magával, aki csak teher a nyakában? Nem szólva a végre, húsz év után felbukkanó régi szerelmesről... A megoldás elég meredekre sikerült, a korrupciós szál pedig nem volt egy kicsit sem meglepő. A karakterek idegesítően jellegtelenek, talán egyedül a skót nyomozó, John Mackenzie hoz némi eredetiséget és humort a krimibe. A múlt és a jelen szelleme kellően nyomasztja, ami egy meglepő, krimiben szokatlan döntésre készteti a végén. Sajnos Peter May ezen könyve nem éri el a Vesztegzár színvonalát, pedig minden adott volt. Hiányzik belőle az a bizonyos eredetiség, a „valami plusz". Én sokkal többet vártam. Az idén eddig 44 krimit olvastam, ez a gyengébbek közé tartozik.

Az események nem túl bonyolultak, könnyen kiszámíthatóak, bár igyekszik pörgős krimi lenni, mégis inkább körülményes, néhol erőltetett. Nincsenek nagy magasságai, sem mélységei, olyan mint egy megélhetési iparosmunka. Akciókrimi, Rambo-stílusában. Ez a hamburger most nem igazán lett fogyasztható nekem: a zsömle kissé száraz, a hús már állott, a saláta fonnyadt...kecsap, majonéz nincs. Mondanám, szódával elmegy, de ezt a szódát már két napja kitöltötték legalább...

ITT kedvezménnyel megvásárolhatod! 

     
Peter May: 1951. december 20. Glasgow
Első kötete 26 éves korában jelent meg, és a BBC azonnal tévére alkalmazta. Utána nézettségi rekordokat döntő tévésorozatok következtek, amelyekben forgatókönyvíróként, producerként, illetve ötletgazdaként is közreműködött. Egy sor bestseller thriller fűződik a nevéhez: ezek közül a The Blackhouse és az Entry Island díjat is nyert. Világszerte 4,5 millió könyvet adott el. May Dél-Franciaországban él a feleségével.



XXI. Század, Budapest, 2021
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635680672 · Fordította: Novák Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése