2021. május 26., szerda

Balatoni futár

Tóth Gábor Ákos: Balatoni futár



                                                                        



"A Balaton partján az életöröm a kötelező utazási kellék, mint valami életmódi bédekker."


A Balaton-felvidéken játszódó, Édesvízi mediterrán című öt részes sorozattal már megismerhették és sokan meg is szerették Tóth Gábor Ákos nevét az olvasók . Új regénye a Balatoni futár a Millennium időszakában, 1895-96-ban játszódik Balatonfüreden. Szereplői és a történet szórakoztató korrajz, tanúi lehetünk Füred és a Balaton fellendülésének.

Sok élmény fűz a Balatonhoz, olvasás közben nem csak ezek idéződtek meg bennem, hanem számtalan régi magyar film is felrémlett előttem. A történet tovább viszi, népszerűsíti a Balatont, a Balaton-felvidéket, ízek és tájak, hagyományok elevenednek meg az olvasó előtt. A korabeli élet kimért, nyugodtsága, a komótos, ráérős ebédek, beszélgetések, a hangulatos kerthelyiségben elfogyasztott minőségi borozgatások, vagy éppen a fontos, társadalmi eseményszámba menő Anna-bál is szerepet kap a regényben. A Balaton környéke, vitorlázás és az ott élő lakosok életének bemutatása jól sikerült. Az egész könyvre jellemző a békebeli nyugodtság, az életöröm.

Főhősünk, Csengődi (István) egy budapesti újságíró 1895 nyarán kerül Füredre. Azt a feladatot kapja lapkiadójától, szerkesztőjétől, hogy kis színes balatoni hírekkel szórakoztassa a pestieket. Ezek lehetnek könnyed társasági pletykák, fontosabb események és történetek. A fiatal újságíróról sokáig keresztneve sem derül ki, hiszen a kor bevett szokása volt a családnéven szólítani a beosztottat. Csengődi is mint Tsa. emlegeti felettesét, akinek "köszönheti" ezt a kiküldetést. Nem örül ennek a feladatnak, a Balaton még nem olyan felkapott hely, nincs úgy kiépítve a középosztály és az úri népek szívesebben utaznak Abbáziára, Opatijára vagy akár Olaszországba is. A Balaton és Füred élete a szemünk előtt kezd fellendülni, kezd sikk lenni az úri népek körében annak megismerése. Amihez nagyban hozzájárul a vasút kiépítése és a Millennium. Sok számomra is meglepő információt hordoz a cselekmény: pl: Balatonfüred egykori neve Savanyúvíz volt, és a fürdővárosban szinte mindent a bencések építettek, vagy ők adtak engedélyt a beépítésre.

      
Csengődit a helyi népszerű építész, Sturm és felesége veszi pártfogásba. Sturm attól közismert, hogy pár éve ő építette a népszerű író, Jókai villáját. (Ma Emlékház és múzeumként funkcionál). 
20 nyarat töltött Füreden az író feleségével, a korszak ünnepelt színésznőjével, Laborfalvi Rózával. A szóbeszéd szerint itt írta meg Az arany embert, amire több információ is szolgál a regényben. Róza halála után azonnal eladta a nyaralót a kínzó emlékek miatt. 

Megelevenednek más prominens személyek valamint az író és felesége körüli korabeli pletykák. Megismerjük a bulvár hajnalának kezdeti pillanatait. Bepillantást kapunk a hírlapírás titkaiba is. A cikkek még sürgönyön, táviratilag keltek útra Budapestre. A történet komótosan ballag, amit megszakítanak a hírlapíró tudósításai. Ezek valós vagy régi legendákból, néha kitalált eseményekből állnak, remek hangulatot teremtve. A megelevenedő piac, az ételek (különösen a balatoni halászlé) és a tó természetrajza is hangsúlyos a regényben. Jól hozza a korszakra jellemző dolgokat mind szóhasználatában mind hangulatában. Ehhez a csodás borító is remekül illeszkedik. 

"Mint kiderült, nem meglepő módon, 1866-ban egy bulvárhír indította be a balatoni vitorlázást."

A balatoni lét nem igazán nyűgözi le eleinte Csengődit. Lassan kezd ráérezni a hely szellemére, válik balatoni emberré. Gondolatai eleinte a távoli Budapesten járnak, vágyik vissza. Lassanként kapunk információt hősünk hátrahagyott életéről, gyerekkoráról is. Felbukkan a történetben Eötvös Károly is. Vele fedezi fel a tájat, a Balaton élővilágát Csengődi. Eötvös éppen az Utazás a Balaton körül című kötetén dolgozik ekkoriban. Lesz részünk a váratlanul feltámadó balatoni viharban is, de örömömre a téli Balaton is megelevenedik az olvasó előtt. Ez külön tetszett, hogy nem csak a nyári Balaton adja a fő hátteret. Néha, ezek a részek a Tüskevár és a Téli berek képeit is megidézték nekem, ott is előjön a "balatoni ember" fogalma. 

"Látja, Füred egy nagy falu – bólogatott Jókai – , itt semmi sem marad titokban."

                                     
Izgalmas pillanatokat eredményez, amikor Sturm segítségével egy különleges feladatot kap Csengődi. Az elhagyott Jókai-villa új tulajdonosa arra kéri fel, hogy az ott maradt, elárvult holmikat leltározza fel. Felbukkan egy titokzatos levélköteg a nagy írótól, amit nevelt lányának írt.  Ez okoz némi bonyodalmat. Menet közben számtalan információt épít be a szerző. Ezek a jegyzetek és a szereplők szájába adott tények teszik informatívvá a regényt. A szerelem és a romantika pedig az új Jókai-villatulajdonos, Michelini cserfes lánya személyében köszönt be Csengődi életébe. Az újságíró életének alakulása, jellemfejlődése adja a történetet. Önállósodása, Sturmék gondoskodó biztatásának eredménye, ez lesz a Balatoni futár című új lap.



          
Könnyed, szórakoztató kikapcsolódást ad az olvasóknak a kötet. Tetszett a beépített számtalan érdekes információ, amit megtudhatunk a Balatonról és Füred fellendüléséről. Szerintem így jobban megragadja az olvasót, mintha egyéb módon jutna ezen színes információk birtokába. Hozza a regény az igazi balatoni mediterrán vidék hangulatát és életérzését. 

ITT tudod ajándék könyvjelzővel megrendelni a könyvet!

Tóth Gábor Ákos (Budapest, 1955. július 8. –) író, újságíró. 1975 és 1979 között a Ho Si Minh Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakán tanult. Az első magyar szamizdat „folyóirat”, a Szféra szerkesztője-kiadója. Az ezredfordulótól az Elite Magazin újságírója, rovatvezetője, 2010–2011 között a Trivium Kiadó főszerkesztője, 2012-től a FIX TV produkciós igazgatója.



kép: a Jókai-villa napjainkban. Szűcs Ildikó fotója.
az író portréja Feszty Masa Mária , martosi (1895-1979) alkotása
 
XXI. Század, Budapest, 2021
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680603

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése