2021. május 18., kedd

Lángoló sivatag

Lee Child: Lángoló sivatag
(Jack Reacher 5.)



                                                            




"A törvény mindenhol az, amely védelmezi a fennálló hierarchiát." (Marcuse)


A Lángoló sivatag a Jack Reacher sorozat ötödik regénye, ami eredetileg 2001-ben jelent meg. Lee Child rettenthetetlen, magányos hőse most a forró Texasban keresi az igazságot. A szerző nevével fémjelzett sorozat ezen darabja immár harmadik kiadásban, most új borítóval került a boltokba.


Jack Reacher a volt katonai rendőr mint valami régi vadnyugati hős lép színre ebben a történetben, aminek hátterét a gyerekkori barátság adja. A lendületes kezdés után komótosan halad a történet, de ez csupán a látszat. A fordulatos eseményekben gazdag krimi a rég elkövetett bűnök, hosszúra nyúlt árnyékából bontakozik ki. A perzselő hőség végig a vihar közeledtét jelzi, ami nem is marad el. Nem csak a szereplők életét forgatja fel és mossa tisztára az eső, de a tájra is felfrissülésként hat. Ezek a leíró epikus részek lírai pillanatai jól oldják a fokozódó feszültséget. 

Reacher stoppol és egy nő veszi fel. Amíg ők utaznak a végtelen, kietlen és forró sivatagban, megismerjük a nő életét, sorsát, addig a háttérben két csoport is tevékenykedik. A megfigyelők, akikről nem tudjuk kik és milyen tanyát, miért is figyelnek, valamint egy bérgyilkos különítmény is színre lép. A nevek ez esetben sem fontosak. Az ő profi, rövid akciójukról olvashatunk, ami megszakítva a kibontakozó cselekményt ad lendületet. Érezhető, a hangsúly itt van. Reacher és a végig titokzatos, különös latino nő, Carmen áll az események középpontjában. A nő bántalmazó házasságban él, férje éppen hamarosan szabadul a börtönből. Ezért kéri Reacher segítségét, ám a felkínált feladatot a férfi azonnal visszautasítja. Nehéz rájönni az igazságra, mi is áll az események hátterében, hogyan érnek össze a szálak. Charmen sorsa mögött mi rejtőzik? Child úgy írta meg Carmen Greer karakterét, hogy az olvasó végig nem tudja bízzon a nőben és sajnálja, vagy csupán egy profi hazudozó. Mivel lehet egy asszonyt, egy anyát sakkban tartani? Természetesen a gyerekével...
   
       
Macsós a történet, ehhez kétség nem fér. Tetszett a kicsit másféle történetfelépítés, ami Elmore Leonard legjobb pillanatait idézte nekem. 

Nem véletlen ez az egyik kedvenc sorozatom. A chilis tatu és a végtelen izzó sivatag jelentősége, valamint a gyerekkori barátság ereje, az elkövetett tettek árnya kísérti a szereplőket. A hírnév és a piszkos múlt összefonódása ezúttal is magasra vezeti a szálakat. Igazi úri gengszterek, akik nem riadnak meg attól sem, hogy egymásnak tegyenek keresztbe. A texasi igazságszolgáltatás elég egyszerűen működik, természetesen magát Reachert is megpróbálják kiiktatni. Lee Child stílusa, a sok rövid és pörgő párbeszéd humort is hoz a krimibe. Mesterien megoldja Lee Child ezúttal is az összekapcsolódást. A regény felétől jönnek a nagy meglepetések sorozatban, ami magával ragad és nem enged el.

A krimi is felpörög, ahogy kiszabadul a férj, amit nem igazán élvezhet sokáig. Carment letartóztatják gyilkosság vádjával, és egyedül Reacher az, aki a nő ártatlanságának hisz. Magánnyomozásba kezd, ami meglepő eredményt hoz. Reacher nem csak igazságot szolgáltat a nőnek és kislányának, de leleplez egy tizenéves bűntény-sorozatot is. A karakterek jellemzőek, a lenézett és kizsákmányolt mexikói bevándorlók sorsa erős és jellemző alapot ad. A forró és kietlen, hatalmas Texas, az amerikai Dél kiváló helyszín ehhez. 20 éve íródott, azonban semmit nem vesztett aktualitásából. A migráció kérdése és az azzal való visszaélés, a rasszizmus már ismerős erre Európában is.

Tetszett, ahogy finoman kulturális információkkal is megszórja a regény cselekményét Child. Felbukkan zenei vonalnak ezúttal Buddy Holly, aki texasi születésű, valamint egy régi hős, Clay Allison emléke, aki saját erkölcsei alapján élt. Reacher mint egy mai reinkarnációja lehetne. A végső nagy vihar lemossa a szennyet, tiszta, friss lesz a a levegő. Egy időre biztosan. Reacher tovább áll, újra stoppol egy következő kaland felé. 

"– Hová? – kérdezte a nő, mintha csak taxisofőr lenne.
– Bárhová! – vágta rá Reacher."



ITT kedvezménnyel tiéd lehet ez a Reacher-kaland! 

    
Lee Child:
eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de hosszú évek óta New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államokban. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.

Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award


General Press, Budapest, 2021
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524892 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése