2021. május 20., csütörtök

A túlélők

Alex Schulman: A túlélők



                                                                   



Különleges és érzelmes könyv A túlélők. Egy diszfunkcionális családról szóló történet, ahol a szerző tragikus, nyomasztóan feszült hangulatot teremt, alkoholizmussal, családon belüli bántalmazással, erőszakkal és szeretettel, illetve annak vágyával. Egy pszichológiai thriller határait súrolja, amelyet szomorúság, düh és frusztráció irányít. Hullámzó belső monológokból áll össze a megelevenedő családtörténet, ahol heves érzelmek váltják egymást. Képi világa látványosan kel életre előttünk, az izzóan lüktető fájdalom, a szeretet utáni vágy sikolt a lapokon. Miközben tombol a svéd nyár, vannak jó családi emlékek is, de a rossz mélyen beég a szereplők lelkébe.

Már az indítás sem szokványos. Három felnőtt testvér gyűlik össze a régi családi nyaralóban, ahol pattanásig feszült a hangulat, azonnal elszabadulnak az elfojtott indulatok. Az apropó édesanyjuk halála, a feladatuk az, hogy kívánság szerint szétszórják a hamvait ott, ahol gyermekkori nyaraikat töltötték. Ott, ahol talán még boldogok voltak egykor, ahol volt esély arra, hogy igazán család legyenek. A rövid, emlékidéző fejezetekben Schulman előbb a testvérek gyermekkoráról, majd a felnőtt életéről beszél. Apró mozzanatokból, utalásokból, emlékekből áll össze az egész történet, ahol természetesen a gyermekkoré a főszerep. A múlt és a jelen összefonódik, hogy újra feloldódhasson. Az olvasó a három fiú életét megismerve, szeretetről és az utána való vágyról kap képet. Érdekes volt látni, hogyan keresik helyüket ebben a családban a gyerekek. Mit visznek magukkal a felnőtt életükbe, hogyan lesznek túlélők. 

A fájdalmon, áruláson és testvériességen keresztül látjuk a fivéreket, akik egy erős akaratú apa árnyékában nőttek fel. A gyermekkori sebeket és a család titkait kell feltárni és feldolgozni most Nilsnek, Pierre-nek, Benjaminnak. A felnőttek világába való beilleszkedés sosem zökkenőmentes, egy gyereknek szinte érthetetlenül működik. El kell ismerni, hogy apa kedves, játékos, ha éppen nem dühöng. De az anya állandó aggodalomra ad okot. Túl sokat iszik, alszik, keményen dohányzik. A három testvér folyamatosan szülei szeretetét, figyelmét keresi. Néha kapnak egy ölelést anyától, amitől a világ egy pillanatra helyrebillen. De a szülők legtöbbször általános érdektelenséget mutatnak, önmagukkal vannak elfoglalva. A három gyerek csak van. A három fiú, három különböző karakter, már gyerekként sem igazán tudtak együtt lenni. Benjamin érzékeny fiú, ő az, aki mindvégig megpróbálja összetartani a családot. A gyermekkor fájdalmait és pillanatnyi örömeit éleslátással meséli el a szerző. Egy régi tragédia árnyéka is felbukkan, ami még ma is feldolgozásra vár a fiúk életében.

Nehéz letenni, de néha kell egy nagy levegő a folytatáshoz. Jól olvasható, sodró, elgondolkodtató történetével különleges olvasmányélményt nyújt, van egy furcsa feszültsége a szövegnek. Mint egy szike, megnyitja az olvasó tudatát számtalan sebet tép fel, idéz meg jó és rossz emlékeket. Arra csábít a három fivér története, hogy ki-ki saját gyermekkorát analizálja. A jó irodalomnak valahogy így kell működnie. Értsd meg, ki vagy és honnan jöttél, hogyan lettél az a felnőtt, aki most vagy. Alex Schulman könnyedén és roppant szuggesztív módon reprodukálja a múltat, ami erősen meghatározza a szereplők jelen sorsát. Elgondolkodtató anya utolsó üzenete, miért is kéri azt a három fiútól, amit. Egy végső elkeseredett próbálkozással igyekszik családot teremteni belőlük. Ezt afféle feloldozásnak is veheti az olvasó.




ITT megvásárolható kedvezménnyel a regény! 

     

Alex Schulman (1976) svéd író, újságíró, blogger és rádiós. 2012 óta az egyik házigazdája Svédország legnépszerűbb podcastjének, a hétről hétre több százezer hallgatót vonzó Alex&Siggének. Négy könyve jelent meg Svédországban, a nemzetközi ismertséget az ötödik, A túlélők című regénye hozta meg számára. A szerzőről a portrét Thron Ullberg készítette.

Már több mint 30 országban eladták a könyv jogait, Magyarországon az Athenaeum Kiadó adta ki ezt a lenyűgöző családregényt.









Athenaeum, Budapest, 2021
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635430635 · Fordította: Papolczy Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése