2021. május 31., hétfő

Kerti szonáta

Finy Petra: Kerti szonáta



                                                                   




Negyedik, felnőtteknek szóló új regényében Finy Petra ismét egy különös hangulatú időutazásra hívja az olvasóit. Mondanivalója, gondolatvilága érzelmekkel teli. A könyv cselekménye csak lassan bontakozik ki, jól keveredik a valóság és a fikció, szinte alig vesszük észre. Közel éreztem magamhoz Magdát és húgát Médit, kedveltem Frida karakterét. Az ő kitalált sorsukon keresztül köszön be a valóság. Rajk Júlia, Ember Judit, Kontroll Csoport, a szamizdat kiadványok és a Beszélő, a zsigerből lázadás szelleme, a végóráit élő szocializmusban. Budapesten, 1987-ben indul a történet.

„Mondom a mesét! Az igazságról szól, vigyázz…”

1987 már egy furcsa év volt emlékeim szerint. A világpolitikában Gorbacsov már színre lépett, mindenütt elindult valami. Érezhetően engedékenyebbé vált a szocialista rendszer, valóban a levegőben volt a változás szele. Ideje is volt. Tényleg a „Jövőnk a tét”, de nem egészen úgy, ahogy azt akkoriban a KISZ elképzelte. Saját életemben a kötelező sorkatonai szolgálat (1,5 év) utolsó hónapjait morzsolgattam, családalapításra készülődve.



A két nő sorsának megismerése során a magyar történelem drámai pillanatai kelnek életre. A két testvér, két külön világ, mégis a családi összetartás, mint valami mély lelki kapocs remekül működik közöttük. A második világháború végóráit a sötét és nyomasztó ötvenes évek hangulata fokozza. Szemléletes képekkel kel életre a történelem. A nők kiszolgáltatott sorsa, a női lélek érzékenysége megrázó és elgondolkodtató pillanatokat hoz a történetbe. Ezek mindenkire kivétel nélkül hatással voltak, a valóság keményen és váratlanul csap arcon. Ám a nők törékenyebb virágok, mégis keményen kitartanak. A megelevenedő kert képei a színpompás, illatos virágokkal jól enyhíti a fájdalmakat, oldja a feszült, komor képeket. A valóságot megélni sok esetben olyan, mintha a szívünket tépnék ki. A szocializmus kiszolgálói, a besúgók rendszere éppen olyan lélekölő emberileg, mint amit megéltek azok, akik ellen elkövették ezeket. A megidézett valóság súlyos és jellemző volt.

Egyszerre bájos és szívszorító a történet, egy olvasmányos stílusban megírt, ám erőteljes témát bemutató regény, amit egyszerűen jó volt olvasni. Sok emlék elevenedett meg bennem is a szocializmus végóráiról. Az ember lelke is egy virágoskert, amit ápolni, gondozni kell. Ezt remekül szimbolizálja Magda növények iránti elhivatott gondoskodása, ami terápiának, nyugtatónak is jól működik. Médi inkább a zenében talál vigaszt.

A két testvér ábrázolása alapvonásaiban markáns és életszerű: a cselekmény szól a jó és rossz megnyilvánulásáról, a jelen és múlt sorsfordító eseményeiről, bemutatja a kitartás, a hit erejét. A múlt súlyos sebekkel tarkított, megalázó traumákkal terhelt. Az egyén sorsa mindig egy apró kis pont a nagy fogaskerekek között. Ezeket a valóságos történelmi személyek sorsa remekül ábrázolja a regényben. A történetmozaikokból kemény és személyes, fájdalmas drámák sora bontakozik ki a lapokon. Mindezt a nők megélt valós története alapján, női szemszögből, női érzékenységgel megírva ismerhetjük meg. Nem könnyű nőnek lenni, ez egyértelműen kiderül.

"…te el nem tudod képzelni, mekkora állatok voltak ezek a mi nagy orosz felszabadítóink, ezek a hősök."

Nem vidám történet, ahogy a borító sugallaná, ez a valóság dzsungele, az élet maga. Ám mindig van egy derűsebb oldal, egy lehetőség, ami vigaszt, reményt ad. A múlt megtörtént, tovább kell lépni, ami azért egyáltalán nem megy könnyen. A lélekben ott maradnak a mélyre fúródott tüskék nyomai. Finy Petra kiváló arányérzékkel keveri a naturalizmust, az iróniát és a valóságot, amit néhol megszór egy kis fekete humorral. A nehezen feldolgozható múlt fogságából kiszabadulva a természet, a virágok adnak menedéket Magdának és az olvasónak. Léleksimogató volt olvasni ezeket a képeket a kerti virágokról. No, meg a zene is fontos lesz, de ez maradjon meglepetés.

Köszönöm az előolvasás megtisztelő lehetőségét a szerzőnek és a kiadónak!   
A csodaszép borító (Földi Andrea remek munkája) mellett a könyv hangulata az ami engem megfogott. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, akit érdekel a közelmúlt történelme, női sorsok fényében ábrázolva.


ITT előrendelhető a regény! 

     
Finy Petra (Budapest, 1978. június 4.) író, költő.

Első felnőtt könyve a 2006-ban megjelent „Histeria grandiflora” című verseskötet, 2008 óta több nagysikerű gyerekkönyvet írt. Első felnőtt regénye a Madárasszony 2012-ben jelent meg először.
Ezt követte az Akkor is 2018-ban majd a Marlenka 2019-ben jelent meg.



Athenaeum, Budapest, 2021
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635430666 · Megjelenés időpontja: 2021. június 3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése