2021. május 21., péntek

A hasadék

Jozef Karika: A hasadék





                                                                        


"Ki kell bírni virradatig. Már csak virradatig kell kibírni."


A szerző zseniális elbeszélő, egyéni stílusa a regény egyik erénye. Olvasmányos, friss, mai szövege laza és közérthető. Mintha egy sör mellett mesélné el a regény eseményeit, egy baráti beszélgetés keretében. Az azért bizonyos, hogy nem hozta meg a kedvem az erdei túrázáshoz a szlovák hegyekben, vagy a Tribecs csúcsainak felfedezéséhez. Bevallom, eddig nem is hallottam a titokzatos szlovák Tribecs-hegyről, ahol szinte "normális", ha valaki időnként nyomtalanul eltűnik a sűrű erdő mélyén.


Kifejezetten pozitívan értékelem Jozef Karika azon törekvését, hogy a regényben ábrázolt jelenséget a lehető leghitelesebben mutatja be, anélkül, hogy megpróbálná görcsösen meggyőzni az olvasót a történet valódiságáról. Sok kérdésfelvetéssel és nehéz válaszokkal kerülünk szembe, olyan kifejezéseket, tényeket használ, ami hihetővé teszi a leírtakat. Ezeket számtalan adattal, kutatási eredménnyel támasztja alá. A megelevenedő legendák misztikus valósága jó hangulati elem. 

Időnként viccelődik is, és nem csak megpróbálja az olvasót folyamatos bizonytalanságban tartani, de sikerrel is teszi ezt. A megtévesztések és a valóság egyre sűrűbb és homályos erdejében járunk. Ez a misztikus titok a végső mintegy 70 oldalon éri el a csúcspontot. Karika a feszültség mestere, miközben kapunk magyarázatokat, válaszokat is. A hasadék tökéletesen fogyasztható thriller és horror keveréke. A történések abszolút elnyelik az olvasót, oldalról oldalra olvasásra kényszerítve, megragadja a képzeletet. A hangulata, a cselekmény, a feszültség fokozódása lapról lapra történik. Nekem mégis egy picit végig hiányzott belőle valami valószerűtlen, igazán félelmetes, sötét vagy ijesztő. Erre csak a végső események keretében került sor, sokat kellett várni rá. Akkor azonban az mindent vitt, megérte várni.

        
Az alaptörténet szerint a főszereplő Igor, végre nem egy álruhás Superman, csupán egy friss diplomás, volt drogos bloggersrác. Szerelmével, Miával élnek együtt. A történet felvezetése is annyira meggyőző, hogy nem bántam, igazából nem lett szimpatikus szereplő. A megfelelő munka hiányában egy építkezésen kezd dolgozni, ami igazából egy régi, elhagyatott elmegyógyintézet bontása. Ez már ad egy borzongató alaphangulatot. A ház emeletén egy elhagyott széfre bukkan, amit sikerrel kinyit. Mint Pandóra szelencéjéből, itt is úgy áradnak ki a sötét titkok. A régi papírokból, orvosi jelentésekből kiderül egy misztikus eltűnési ügy, annak rejtélyes háttere. Az eredmény nem kétséges, hiszen a páciens, Walter Fischer kezelése kevés eredményt hozott. Igor kutatni kezd, egyre több régi sötét eltűnésre bukkan. Később bevonja két barátját Andrejt és Dávidot is a nyomozásba, majd a történések színhelyére utaznak. Legyen ennyi elég... A szlovákiai "Bermuda-háromszög" titkai, esetei egyre több megválaszolatlan kérdést vetnek fel. Lélegzetelállítóan furcsa dolgok történnek ott évtizedek óta. A fiúk és Mia igyekszenek megfejteni mi állhat a háttérben. Tér és idő, egy titokzatos másik világ, egy rejtélyes hasadék létezése számtalan izgalmat kínál. A lehetséges okokat arról, hogy mi történhetett egykor ott számtalan forrással igazolja a szerző. Lehet gondolkodni, misztikum és valóság összefonódásának mesés elegye a regény. Nem szokványos a történet, sem az író stílusa. Eredeti, szórakoztató és dokumentumszerű.

Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki szereti a rejtélyes, nem szokványos történeteket, amelyek igazi eseményeken alapulnak, komor, hideg misztikummal fűszerezve. Horrorfilm rajongóknak és akik szeretnek félni, borzongani olvasás közben ajánlott.




ITT megrendelheted kedvezménnyel!





                        
Jozef Karika: (Rózsahegy, 1978. november 15. –)
hazájában hatalmas népszerűségnek örvendő szlovák író és publicista.
Írói pályája érdekesen kezdődött, eleinte múzeumtörténészként, televíziós szerkesztőként, a helyi önkormányzat marketing és támogatási osztályának vezetőjeként is dolgozott. az írással pedig 2000-es évek elejétől kezdett el foglalkozni.
Kezdetben inkább mágiával kapcsolatos regényeket írt, amelyek már akkor elismert íróvá tették ezen a területen. Utána viszont inkább áttért az újságírásra és a fantasztikus történetekre. Ami az igazi áttörést hozta számára, azok a horror történetei voltak. Egy teljesen új világot alkotott és megtalálta a hozzá legközelebb álló műfajt is. Azóta több irodalmi díjat is nyert Karika, többek közt az Irodalmi Alap díját is.

A hasadék 2016-ban jelent meg Szlovákiában, ahol hatalmas sikert aratott és az irodalom határait túllépve popkulturális jelenséggé vált az országban. 


Animus, Budapest, 2021
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248270 · Fordította: Böszörményi Péter


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése