2020. augusztus 7., péntek

Hitler lovai

Arthur Brand: Hitler lovai





                                                                                               



"A második világháború alatt nem csupán a történelem legnagyobb tömeggyilkosságára került sor: a nácik követték el minden idők legnagyobb műkincsrablásait is."






Ez a könyv jött, látott és győzött, nálam mindent vitt! A második világháború története nem igazán a kedvenc történelmi korszakom, így nem is terveztem elolvasni a könyvet. Nagy hiba lett volna kihagynom, hiszen a háború egy keret, igazában nem arról szól. Minden krimit felülmúlóan izgalmas és fordulatos, már-már a fantasztikum határát súrolja a történet. Hitler kedvenc lovai, amiről mindenki úgy tudta megsemmisültek Berlin bombázásakor. Azonban nem kis meglepetést okozva 70 év távlatából váratlanul épségben felbukkantak a műkincspiac titkos és sötét mélyéről.


A Hitler lovai egy hihetetlenül izgalmas, igaz történet a titkosszolgálatokról, a korábbi és jelenlegi nácikról, az eszméről, ami ma is él. Valamint ami mindent összefog a rengeteg sok pénz.
A regény jó stílusban egy oknyomozó történet, legfőbb erőssége a valóság. Lebilincselő olvasmány volt, nagyon élveztem. Remek betekintést biztosított a műkincspiac titkaiba.
Hihetetlen már önmagában, hogy HOL voltak 1989-ig az elveszettnek hitt szobrok. A valóság, az élet minden képzeletet felülmúlt.
A náci fővezér menteni próbálta a kedvenc szobrait, de senki nem tudta hová. Természetesen ez olyan titokban történt 1944 végén, hogy mindenki számára egyértelmű volt a szomorú tény: elpusztultak a szobrok. A két ló és még néhány másik, összesen hat mestermű felfedezése egy véletlennek volt köszönhető.



Arthur Brand a holland műkincsnyomozó 2015-ben világhírűvé vált, amikor leleplezte és a világ elé tárta a szobrok létezését. Ennek a történetét írta meg könyvében, ami vetekszik egy krimi izgalmaival. A valós forrásokra támaszkodó történet több szálon fut, jól felépített. Abszolút hiánypótló mű. A téma mindenképpen érdekes és fordulatos.

                                                                         
A Német Birodalom megalomániáját is szimbolizálják ezek a szobrok, méretüket és súlyukat tekintve sem kicsik. Amikor egy ismert, jó nevű műkincskereskedőnek felajánlják a szobrokat eladásra, természetesen csalást sejt a dologban. Ám egy tökéletes másolat is izgalmas lehet, de hamarosan egyértelművé válik a szobrok tényleg valódiak. Valóban végig feszült és lendületes a regény. A nagy kérdés az, hol van a szoborcsoport? Ki és miért próbálja most a legnagyobb titkokban eladni Hitler kedvenc szobrát nyolc millió euróért? Arról nem is szólva, hogyha valóban az eredeti szobrokról van szó, az eladás illegális, hiszen az a német állam tulajdonát képezi. A kábítószer és pénzmosás mellett bizony a műkincspiac is veszélyes, sok szövevényes és halálos csapdát rejt. Számtalan izgalmas téma merül fel olvasás közben. A Stasi és a KGB kapcsolata mellett a menekülő nácik elrejtett műkincseiről is olvashatunk vagy a szentpétervári borostyánszoba története is előkerül.




Letehetetlen a dokumentumregény, egy nap alatt kiolvastam. Brand számos (művészeti) történelmi kérdéssel foglalkozik. Mindenekelőtt felveti a kérdést, hogy mi köze az ellentmondásos rendszert ábrázoló művekhez: el kell pusztítani őket, vagy ki kell őket állítani? Maga Brand válaszol a dilemmára. Kollégájával együtt kijelenti, hogy meg kell őriznünk a műalkotásokat. A történelem kitörölhetetlen, az emberek még ezer év múlva is tudni fogják, ki volt Adolf Hitler.


A másik érdekes kérdés, hogyan használják a művészetet a rendszerek a propaganda eszközeként. A birodalom két kedvenc szobrászának életébe is bepillanthatunk. Olvasás közben számtalan dologra, személyekre kerestem rá, olvastam még a könyv mellé. Érdekes volt Hitler elképzelését olvasni a művészet feladatáról, vagy a fennmaradt festményeit látni. Informatív a könyv, számtalan elgondolkodtató ténnyel. Az eszméket a pénz köti össze, ám az is döbbenetes, hogy a náci eszmék a mai napig élnek. Brand kapcsolatba lépett különféle náci szervezetekkel, például a Stille Hilfe-szel. Ők továbbra is pénzt gyűjtenek a bujkáló náci üldözötteknek. Brand röviden beszélt Gundrun Burwitz elnökkel, aki nem más, mint Heinrich Himmler lánya. Ő kiállt rajongva imádott apja mellett, és haláláig tagadta a holokauszt tényét. Megdöbbentő. Fokozatosan vált világossá, hogy ezek a csoportok még mindig bálványozzák és őrzik a nácizmus emlékeit. Ezeknek a ritka és különleges  tárgyaknak óriási értékük van a gyűjtők körében.


Josef Thorak és Arno Breker életét és munkáit érdemes bővebben megismerni. Bámulatosan gyönyörűek ezek a szobrok. Valóban felbecsülhetetlen az értékük, jó, hogy megkerültek. A háborús háttér ebből a megközelítésből egy újabb színes adalék a történelemhez. Meglepő, hogy néhány tény évtizedekig elkerülte a történészek figyelmét. Ez egy olvasmányos kötet sok érdekességgel, más szemszögből. A könyv végén számtalan eredeti fotó is található.
A könyv kihagyhatatlan, ajánlom minden történelem és művészetek iránt rajongóknak.


ITT tudod megrendelni az Európa Kiadótól kedvezménnyel a regényt! 
Ha e-könyvben kéred IDE katt! 





Arthur Brand: (1969) holland művészettörténész, a világ egyik legjelentősebb műkincsnyomozója.

Nevéhez fűződik a Hitler lovai mellett, Dali és Picasso festményeink visszaszerzése. Legutóbbi híres „lelete” Oscar Wilde aranygyűrűje, melyet majd húsz évvel ezelőtt loptak el az Oxfordi Egyetemről. A Brand által megoldott ügyek összértéke meghaladja a 220 millió eurót.


Európa, Budapest, 2020
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635041688 · Fordította: Varga Orsolya

Fotó a szállításról: Fredrik Von Erichsen/ dpa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése