2020. augusztus 2., vasárnap

Tintagomba

Sissel-Jo Gazan: Tintagomba





                                                                     












Amikor a tavaly őszi, Margó Irodalmi Fesztiválon itt járt a dán írónő, azóta várom a regény megjelenését.
Sissel-Jo Gazan kivételes személyisége, kisugárzása a regényeiben is tetten érhető. Az idehaza második regénye egyedi történettel gazdagítja az olvasóit.


Szeretem az ilyen különleges irodalmi csemegéket, Sissel-Jo már az előző, A dinoszaurusz tolla könyvével lenyűgözött, az sem egy szokványos krimi volt. Az emberi kapcsolatok szövevényes viszonyrendszerén keresztül egy fordulatos és meglepő krimit írt. Élvezettel olvastam a számtalan tudományfilozófiai fejtegetéseit, a biológiával kapcsolatos tényeket, ami eredeti hátteret adott.

A Tintagomba 2017-ben jelent meg külföldön, Sissel-Jo Gazan regénye egy csodálatos, jól felépített mese a dán hétköznapokról, nosztalgikus időutazás az 1980-as évekbe. Olyan mozgalmas háttér ez, amit akkoriban itt a vasfüggöny másik oldaláról nem ismerhettünk. A kommunában élő hippik világa, a graffitisek, drogosok, melegek a fogyasztói társadalom ellen lázadók furcsán színes elegye ez. Egyedi ötletek, remek narratíva és erős karakterek jellemzik a regényt. Olvasmányos és szórakoztató látlelet, amit ismét Sulyok Viktória pazar fordításában olvashatunk.

Számtalan meglepő valóságával meséli el a történetmozaikokból kikerekedő regény egy fiatal lány, Rosa útkeresését, felnőtté válását Aarhausban. Különleges hátteret az utcaművészet és a lány anyjának életvitele ad. Helle biológia tanár és szenvedélyes amatőr gombakutató, akit aprólékosan érdekel a gombák tudományos világa és a kapitalizmus elleni küzdelem. Tüntetések aktív résztvevője, szabadelvű nő, lányát is így neveli. Anya-lánya kapcsolata erős szövetség, szeretetre épül. Rosa természetesen maga is graffitis lesz, aminek súlyos következményei lesznek későbbi életére. A lázadása érthető, ám tud váltani, egyetemre megy, művészettörténetet tanul.
A kezdeti nagy titok, hogy ki lehet Rosa apja életre szóló, belengi a regényt. Ez a folyamatos, a lány egész életét meghatározó apakeresés a regény végére meglepő és furcsa eredményt hoz. Helle nem titkolja lánya előtt, három férfi is esélyes apának lenni. Rosa azonban biztosat szeretne tudni. Néha jobb nem tudni azonban az eltitkolt valóságot, még ha az egész életre is kihat. Rosa egy életen át tartó gyerekkori barátságot ápol a török származású barátnőjével, ami szintén fontos élmények forrása.


A súlyos családi titkok és emberi kapcsolatok, a barátság erejének hatalmas meséje a Tintagomba története. Ami nem krimi, bár úgy indul a történet. Egy rejtélyes halállal kezdődik, amelyet csak a könyv végén tisztáznak.
A kicsit hosszúra nyúlt és összetett történet számtalan témát vet fel, nem ül le egy percre sem, izgalom más forrásból mindig lesz. Sissel-Jo Gazan kiválóan jeleníti meg az élet drámáit, változásait. Megismerhetjük a dán történelem mérföldköveit, miközben Rosa és anyja életét bontja ki az írónő. Most is fontosak a tudományos és a politikai hatalmi harcok. A kapcsolatok és a barátságok hagyományos elképzelését itt felülírja a valóság, amihez az ártatlanság elvesztése járul. Ezek a gyerekkori szerelmek mélyen beépülnek a lelkekbe, amit az írónő finom női érzékenységgel ábrázol. Okos és céltudatos a regény felépítése. Tom kissé ellentmondásos alakja emelkedik ki, a nevelőapa mellett. Sissel-Jo Gazan maga is az 1980-as években Aarhusban nevelkedett, ismeri, tudja miről ír. Jelenleg több éve már Berlinben él. Ez ugyan nem egy életrajzi regény, de saját gyermekkori emlékei bizonyára inspirálóak lehettek rá.

Felnőttként Rosa az utcai művészetet kutatja, különösen a Tintagomba nevű utcai művészre szakosodik, aki humoros, politikai alkotásaival provokálja és lenyűgözi az egész világot. Egy sikertelen szerelmi kapcsolat után Rosa Berlinbe kerül, ahol hirtelen váratlansággal közel kerül élete rejtvényéhez, ki is ő valójában, mi volt anyja életének nagy titka. Fontos és jelentős szereplő egy kissé bohém, igen fiatalos nagymama, aki Pablo Neruda verseinek rajongója. Minden történésnek jelentősége van, a regény végül választ ad mindenre. A szerelem lehet gyógyír a léleknek, a politikai szélsőségek pedig vagy elválasztanak minket vagy összetartanak. A történet Rosa életének első felét fedi le, gyermekkortól kezdve 40 éves koráig, és bár végig független ember marad, a barátságoknak hangsúlyos szerepe van az életében. Szakmai és emberi szempontból egyaránt. A nyár legegyénibb hangú regénye ez a történet. Színes és sokrétű, mint egy nagy graffiti, kivételes élmény.

ITT tudod kedvezménnyel megrendelni  könyvet! 



Sissel-Jo Gazan: (1973)  napjaink egyik legsikeresebb és legelismertebb dán regényírója. Gyerekkorában édesanyjával három éven át utazgatott a Földközi-tengeren, élményeiket levelekben osztották meg ismerőseikkel – innen ered a történetmesélés iránti szenvedélye. Végzettségét tekintve biológus, sokáig tudományos kutatóként is dolgozott. Műveinek témáját elsősorban a természettudomány izgalmas, versengéssel és hatalmi harcokkal teli világából meríti, könyveit ma már közel húsz országban adják ki. A The Guardian a „skandináv noir” műfaj egyik legjelentősebb képviselőjének nevezte. A dinoszaurusz tolla című, itthon is nagy sikert aratott regénye után ez a második könyve magyarul.


Jaffa, Budapest, 2020
532 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634752363 · Fordította: Sulyok Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése