2020. augusztus 24., hétfő

Zombiláz

Kristina Ohlsson: Zombiláz 



                                                                                         














Kristina Ohlsson az egyik kedvenc skandináv krimiszerzőm, akivel volt szerencsém találkozni néhány éve a könyvfesztiválon. Immár nem először varázsolt el gyermekkönyvével, kiváló élmény volt tőle Az Üveggyerekek (A könyv a Svéd Rádió Gyerekregény-pályázatának nyertese volt) vagy az Ezüstfiú is napi szintű társadalmi problémákra irányította a gyerekek figyelmét. Fontos, hogy ezek már gyerekként tudatosuljanak, beépüljenek a kis fejekbe valamilyen szinten.




A Zombiláz elképzelhetetlenül izgalmas mese, ami még szórakoztató is. Többen kérdezték, miért olvasok felnőtt fejjel gyerekkönyveket? Azért, mert ami valamikor régen az olvasás irányába terelt az éppen a mesék világa volt. Ez alapozta meg a varázslatot, amit felidézek. Amúgy pedig jó kiszakadni és visszaidézni a gyerekkort. Életem első két igazán félelmetes könyve még mindig élénken él bennem. Valami ilyet próbáltam felidézni ezzel a mai, modern környezetben játszódó történettel, aminek már a címe is megfogott. Tudom, a mai gyerekek sokkal nyitottabbak, több inger éri őket, nekik ez picit sem félelmetes a cím ellenére. Nekem anno 9-12 évesen a Sátán kutyája vagy a Zöld íjász okozott néhány álmatlan éjszakát, mégis ki nem hagytam volna. Ezek a meghatározó és maradandó olvasások az ember életében.



Ohlsson nemcsak a rémületet célozza meg, a skandi krimik hagyományait is jól hozza gyerekekre szabva. Azt gondolom, nagyon ügyesen fogja meg a kis olvasóit, a majdani skandináv krimi rajongókat. A főszereplő finom portréját is megfesti, miközben a rövid fejezetek filmszerűen pörögnek. Kristina Ohlsson hihetetlen képzettséggel rendelkezik a pontos és tömör próza írásában, ahogyan a légkör megteremtése is mesteri. A Zombiláz izgalmas, könnyen olvasható. Helyszín egy unalmas kisváros, ahol soha nem történik semmi érdekes. Amíg egy este felbukkan egy idegen férfi...

Főhőseink a 12 éves Herbert és barátja Sally nyomoznak. A mese során olyan kis nyomokat kapnak az olvasók, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy gondolkodjanak, mi történhet később a könyvben, hová fut ki a történet. A forró nyárban a városka lakossága kezd megbetegedni. Láztól vöröslik a szemük, Herbert és Sally sejti, hogy valami szörnyű fog történni. A titokzatos influenza napjaink történéseit tekintve még eredetibb. A betegek megváltoznak, és nem a jó oldalra. Mi lesz a megoldás, ki a titokzatos férfi, lehet ezt a kórt gyógyítani? Herbert és Sally együtt a titkos rejtekhelyükön próbálnak egy tervet készíteni a város lakóinak megmentésére. A barátság ereje egy fontos alapja a történetnek. Felnőttként mondhatnám, igen, kissé sok a szerencsés "véletlen", de ez mégiscsak egy gyerekkönyv lenne. Borzongatóan jeges hidegrázós olvasás a nyári melegben minden olvasónak. Kristina Ohlsson megfelelő arányban keveri a műfajokat. A nyelvezete egyszerű és kifejező, a cselekmény jól követhető. Ohlsson ismét kitett magáért, hiába gyerekek a célközönség.
A Zombiláz szórakoztató formában egy zseniális gyerekkrimi némi misztikus szállal. A családi vonal és a régi titok külön izgalmas hátteret adott a történethez. Imádtam a helyszínt, az elhagyatott szélmalmot, a különös darazsakat vagy a titokzatos idegen alakját, ami beindította a történetet és a gyerekek fantáziáját. Nem mellékesen a borító is fantasztikus.

A 9 éves kortól ajánlott könyv kiválóan alkalmas az olvasás megszerettetésére. Bízom benne a folytatása is megjelenik hamarosan. Ahogy titkon várom vissza Fredrika Bergman-t és csapatát is.


20% kedvezménnyel ITT rendelhető a könyv az Animus Kiadótól!




Kristina Ohlsson 1979-ben született a dél-svédországi Kristianstadban. Néhány évig Bécsben élt és dolgozott, mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértője. Korábban a Svéd Nemzetvédelmi Egyetemen tanított.


Animus, Budapest, 2020
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247525 · Fordította: Dobosi Beáta

1 megjegyzés:

  1. Én is olvastam Ohlsson pár gyerekkönyvét, de 1. nagyon demagógnak tartom a politikai elemek beemelését 2. amikor a svédek kíméletlen magatartásáról olvastam a rákos nagymama haldoklása közben, akkor eldöntöttem, hogy nekem ez az író nem kell. Bár egyébként a zombik miatt még el is olvasnám, de szerintem egy magyar gyerek ne ilyen könyvekből tanuljon empátiát, mert arról szólnak, hogy előbb mentjük meg a kitudjahonnanszalajtott migránst, mint a családtagunkat a kórházban akinek szüksége lenne ránk, fúj!

    VálaszTörlés