2020. augusztus 8., szombat

3 fontos lemez 1980-ból

3 fontos lemez 1980-ból






                                                                           





Lemezbörze helyett: zenés poszt következik, némi könyvajánlóval. Ez a három lemez kiállta az idő próbáját, idén 40 éve jelentek meg. A dalok örökzöldek, ma is szívesen hallgatjuk őket. A válogatásomban igyekeztem helytállóan szubjektív maradni. Terveim szerint lesz folytatás, hiszen nem csak ez a három lemez volt maradandó az 1980-as termésből.

Több jelentős változást is hozott 1980 a hazai popzenei életben. Az MHV megkerülhetetlen, fura ura dr. Erdős Péter kissé lazított, engedékenyebb lett. A monopolhelyzetben lévő Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál Erdős Péter hajtotta végre a párt politikai irányelveit és gyakorolta a cenzúrát. Nem árt tudni, 1980-ban idehaza lényegében még mindig csak egy TV csatorna van és két rádióadó... lanyhul a "három T" elve is, (tilt, tűr, támogat), kezd hódítani a new wave is, egyre több új zenekar alakul.


Ennek az engedékenységnek a hátterében kétségtelenül a Neoton Família egyre nagyobb, viharos sikerei is álltak. Ekkor hangzik el Erdős szájából a legendássá lett mondat: "Három éven belül világsztárunk lesz". Nyílt titok, hogy a Neotonra gondolt. Ezért is kínosan ügyelve kerülték a kivételezés tényét, a konfrontálódást, ezért több olyan együttesnek is lehetőséget adott, akiknek addig nem volt nagylemeze. Márpedig akinek nem volt lemeze akkoriban, az nem is létezett. Ekkor kapott az első lemez elkészítésére végre lehetőséget a Korál, HBB mellett a miskolci EDDA művek is. Ez azért is volt hatalmas fegyvertény, mert mint első vidéki rockzenét játszó együttes törtek be a hazai könnyűzenei életbe és arattak váratlanul kimagasló, zajos sikert.



EDDA művek I.

Sajnos az EDDA neve mára egészen mást jelent, mint az első debütáló lemezük idején. 1980. április 29-én került a lemez a boltokba, ez lett az együttes hivatalos születésnapja, bár az ős-Edda 1974-ben alakult. A lemez egy életérzést közvetített, a nyolcvanas évek fiatalságának lelkivilágát, élethelyzetét ábrázolta. A változás szele már kezdett fújni, ha óvatosan is. A kamaszok lázadása nem újkeletű, ám ez ott felerősödött. A kilátástalannak vélt jövő és a felnőtté válás helykereső nehézségei vannak a dalokban. Az évek alatt beérett anyag mindegyike gyöngyszem, a 9 dal mindegyike sláger lett. A 10. az Engedjetek saját utamon lett volna. Ez népszerű koncertszám volt, de szövege miatt az utolsó pillanatban Erdős doki megvétózta. Ez a következő lemezre sem kerülhetett fel, elsőnek a Pataky-Salmovits közös albumon jelent meg 1988-ban.

A felvételekre csupán 10 napot kapott az együttes... az albumot készítő felállás a "bakancsos EDDA" 1978-tól játszott együtt, a dalok nagy része az 1970-es évek végi koncerteken már hallható volt. Előzenekarként 1979-ben a Piramis előtt léptek fel, amiről kislemez jelent meg (ár: 30 ft). A csövesek himnuszává lett Minden sarkon álltam már és az Álom lett a két húzószám.
                                                                                             
Ennek sikere nyomán jelenhetett meg, némi nyomásra az első album 1980-ban, amely országos elismertséget hozott. A melós-zenekar-imázs, a vad, keményrock vonal mellé lírai érzelmek párosultak.

Olyan kultikussá vált, örök érvényű dalokkal, mint a Minden sarkon álltam már, A fémszívű fiú, az Álom, az Elhagyom a várost (azaz 'Edda blues') vagy az Álmodtam egy világot mellett az Ahogy élsz és a Semmim sincs kifejező címei mindent elmondtak. A két karizmatikus frontember Pataky erőteljes, tiszta éneke és Slamovits lírája, gitárjátéka mellett Barta Alfonz billentyűs, Csapó György dob, Zselenc László basszusgitározott.

A Piramis-őrsök után ez a keményrock-hullám emelte magasba az EDDA művek csapatát, igazi Edda-láz söpört végig az ország fiataljain. Erre a sikerre nagy valószínűséggel Erdős doki sem számított. A lemez alig 1 hónap alatt bearanyozódott, azaz több mint 100 000 példányban fogyott, év végére platina státuszt ért el. A mai napig ez a legsikeresebb EDDA-lemez. A Popmeccs szavazáson Pataky az év énekese lett, míg az album az év lemeze díjat kapta.


1983-ban a Pataky és Slamovits közötti ellentétek, Barta Alfonz bevonulása katonának, majd disszidálása, Zselencz László egészségi állapota vezetett a szakításhoz. A „bakancsos” Edda 1983. december 17-én a miskolci Sportcsarnokban búcsúzott. A koncertről 10 dal került fel a Viszlát című albumra.

Az EDDA művek Miskolc könyv Riskó Gézától hosszú huzavona után 1984-ben jelent meg. Mára beszerezhetetlen, egy korszak szociográfiájának is beillő darab.
A mai napig mind szövegvilágában, mind zeneileg maradandó első album, hazánk egyik legnagyobb példányban eladott lemeze. A sikert tovább fokozta, hogy Almási Tamás Ballagás című filmjében is feltűnt az együttes 1980-ban. Másik ellenpólusként az Edda dalai mellett még a Neoton Família Don Quijote száma hangzik el a filmben.


                                                                                                     
Neoton Família: Marathon 

Ezzel elérkeztünk a második fontos lemezhez, ami a Neoton nevéhez fűződik. Marathon címmel jelent meg 1980 júniusában. Bizony, bizony Don Quijote, bár az idő nem fog rajta, de 40 éves! A történethez picit lépjünk vissza 1979 nyarára. A Neoton Família sikerét beindító album a Napraforgó ekkor jelent meg, ami fordulópont volt az együttes életében (Santa Maria, Hegyirabló, Ha szombat este táncol).

A diszkózene hazai képviselői, a magyar-ABBA ként is emlegetett együttes innen lett a lemezgyár favoritja, addig inkább csak másodvonalbeliek voltak a szakmában. Íme egy másik "ikonikus" Erdős mondat: „Lehet, hogy van a Neotonnál tehetségesebb zenekar, de szorgalmasabb biztosan nincs”

Tény, hogy hatalmas sikert értek el, sokat tanultak, változtak mind zeneileg, mind pedig színpadi megjelenésben. Ennek a fazonírozásnak esett áldozatul a Kati és a Kerek Perec együttes is. Ellenfél nélkül maradt a Neoton...


A Neoton sikerének érdekében "beáldozta őket" Erdős doktor. Egy huszárvágással átvitte a Neotonba a kiváló dobos Bardóczy Gyulát és a remek gitáros Végvári Ádámot. Ez a fazonírozás a Kócbabák beolvadását is érintette. A három Éva itt már kettő lett, ezzel is abbásítva a megjelenést. A kis szende, barna Fábián Évát kiutálták, ahogy a dobost, Ambrus Zoltánt is simán lecserélték. Elismerem a Neoton munkássáságát és sikereit. Ha azonban mindent összevetve nézem az 1990-ig tartó működésüket, akkor az ebben a felállásban elkészült három bakelit (A família és a Szerencsejáték a másik két album) a legegységesebb zeneileg és szövegben is. Ez a három legjobb Neoton-lemez. A Marathon lemez 262 ezer példányban fogyott.
                                                                             

A siker azonban itt is számtalan belső viszályt és rivalizálást szült, elsősorban a két énekesnő között. Ez odáig vezetett, hogy a '82-es Szerencsejáték lemezen már nem kapott szóló dalt Pál Éva, csupán a háttérben vokálozhatott. Így 1983 januárjában mégis "kiszállt a hajóból" utalva a Szerencsejáték lemez egyik dalára. A hivatalos indoklás ez volt: A japánoknak Csepregi Éva tetszett, magas szőke nő, számukra ő volt az európai... Ezért egyre több szólófeladatot vett át Pál Évától." Megjegyzem, Pál Éva sokkal nagyobb tehetség, eredetibb hang, de nem volt olyan formálható, mint a szexi Csepi. Együtt voltak igazán jók. Csepregi itt már együtt élt Erdőssel.. De ez már egy újabb fejezet a família életében.


A Marathon első borítóján Csepregi Éva combjait látjuk..., míg a hátsó oldalon a másik kiváló énekesnő, Pál Éva jellegzetes szemüvege van. A Don Quijote mellett itt énekel először Ádám, (Apám szólt) aki a rockosabb vonalat képviseli. Jakab Gyuri lírája két dalban is felcsendül. A Nehéz úgy és a Te quiéro balladája zárja a lemezt. A siker elképesztő volt Spanyolországtól Japánig. Külföldön Newton Family néven léptek fel. 1981-ben 42 állomásos japán koncertturnéra hívták őket. Az együttesről több könyv is megjelent. Borzák Tibor Családregény-e 1989-ben, míg Csepregi Éva Napraforgó című könyve 2009-ben került a rajongókhoz.





Locomotív GT - Loksi 

A Locomotív GT egy korszakos zenekar, a magyar rockzene történetének egyik meghatározó, legfontosabb együttese. Az 1971-es megalakulás kisebb vihart kavart a honi zenei életben. Így kezdődött: Az Omegából lépett le Presser meg a Laux, a Metrótól eljött Freinreisz Károly, a Hungáriából nyergelt át Barta Tamás és megalakult az első magyar „szupergroup”, az LGT.

A Loksi az LGT nyolcadik stúdióalbuma, 1980 augusztusában jelent meg. Nehéz választani, ám sokak szerint ez az együttes legjobb lemeze. Az album 76 perces, konceptalbum, a négy oldal szerint felosztva: Álom, Élet, Játék, IV. oldal.

A zenekar második dupla albumán olyan dalok szerepelnek, amik megkerülhetetlenül beíródtak a hazai poptörténelembe. Itt hangzik el a Gondolj rám, a Boksz, az Embertelen dal , Primadonna vagy a Szentimentális "rakenroll". Az Áldd meg a dalt Karácsony János líraian tiszta, szívhez szóló énekével az LGT életmű valóban kiemelkedő, fontos sarkkövei. Számtalan hazai előadóval dolgoztak együtt: Kovács Kati, Katona Klári és Zorán lemezei emelkednek ki elsőre. Külföldön is zajos sikereket értek el. A Presser-Somló-Karácsony-Solti felállás 1977-től zenélt együtt, itt már egy emblamatikus lenyomatot alkotott, maradandó lemezt készített.



Akkoriban egy nagylemez 90-120 ft volt a dupla album 190 ft-ba került. A Loksi volt az első lemez, amiért a zenekar előadóművészi jogdíjat kapott: 25 000 eladott példány felett fejenként 70 fillért. No komment.
                                                 
                                                                           
Érdekesség még, az 1980-as magyar űrrepülés tiszteletére Presser Gábor és Sztevanovity Dusán írt egy dalt, melyet az LGT a Neoton Famíliával közösen adott elő Asztronauta együttes néven. A dal kislemezen, Magyar a világűrben címmel jelent meg. Nem aratott osztatlan elismerést, az tény. 1980-ban az LGT közös turnén vett részt az Omegával és a Beatricével. A következő hazai lemezük 1982-ben a Locomotív GT X. (Zenevonat) volt. Róluk négy könyv jelent meg eddig. Kiemelném az És ilyen a boksz? Az LGT sztori Szántó Pétertől.




Az idei ősz borítékolhatóan egyik legsikeresebb kötete az októberben megjelenő Presser könyve lesz. Itt bizonyára számtalan érdekesség, titok fog még kiderülni. A személyes hangú életrajzi könyvből most új megvilágításba kerülnek egy legendás korszak ismert (és ismeretlen) történetei, beleshetünk a stúdiók, a Vígszínház kulisszái mögé, és olvashatunk a „barátok és ellenségek” közt, munkával eltöltött több, mint 50 évről.  ITT megrendelhető!                       
                                                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése