2020. augusztus 29., szombat

Hét hazugság

Elizabeth Kay: Hét hazugság 




                                                                                           













A könyv írója Elizabeth Kay egy neves angliai könyvkiadó felelős szerkesztője. Így bizonyára rengeteg kézirat megfordult a kezeiben, amitől kedvet kapott az íráshoz. Így megírta első könyvét, amivel nem kellett házaljon sem túl sokat, azonnal talált kiadót.

A kriminek álcázott regény két barátnő szoros barátságát, életét tárja fel. Az erős barátságok nagyon különlegesek és ritkák. Nők esetében főleg, de ami még eredeti benne az, bemutatja, hogyan alakulnak a gyermekkori barátságok a felnőtt életünkben.
Természetesen lesz halott, ahogyan illik, mégsem nevezném kriminek, hiszen nyomozás nincs. A könyv elején még bizakodó voltam, hiszen az alapötlet jó.
A lélektani dráma talán közelebb lehet, bár csupán a felszínt karcolja, komoly mélységeit nem bontja ki. A háziasszonykrimik, női pszicho-trillerek áradatából különösebben nem emelkedik ki, de egy esős hétvégére vagy a strandra éppen jó. Néhány órára tökéletes kikapcsolódást ad, és már ez is valami.

Jane és Marnie iskolás koruktól elválaszthatatlan barátnők. Kapcsolatuk olyan örök barátnők módjára egy életre szól. Elválaszthatatlanok, igazi barátnők, akik mindenben számíthatnak egymásra, nincs titkuk egymás előtt. Azonban ahogy az lenni szokott, az egyiknek jobban szüksége van a másikra, míg a barátság álruhájában az irigység és féltékenység is végig ott lappang. Bár természetesen csodálja, segíti egyik a másikat, mégis nem ez az igazi barátság. A színlelés nagymestere Jane. Egyébként mindennek az oka a zaklatott gyerekkora, majd a szülők válása áll a háttérben. Jó kifogás ez, de kevés. A két nő életét követve a férfiak is megjelennek. A sors Jane boldogságát hozza el hamarabb, amit egy váratlan baleset el is visz. Marnie boldogsága egyre kiteljesedik, amíg innen már egyenes arányban növekszik az irigység Jane lelkében. A női csacsogások, sablonos párbeszédekből lassan eljutunk az első apró hazugságig. Ami szinte tényleg jelentéktelennek tűnik, ám gyorsan kiderül koránt sem az. A hazugságok hálója egyre erősebb, sűrűbb lesz. A hét hazugság lelket mérgező folyamatát, hátterét megismerve bontakozik ki a kiszámítható történet. A hét, amúgy mint meseszám elég jelképes. Hét fejű sárkány, hét pecsétes titok stb.


Charles a férj (természetesen jóképű és gazdag) azonban hamarosan kikerül a képből... Jane a gondoskodó és szerető, nélkülözhetetlen barátnő uralma ezzel tovább nő. A két nő sorsközössége még jobban közel hozza őket lelkileg. Szerelmi drámának azonban kevés a háttér, nem a cselekményen van a hangsúly, inkább a lelki folyamatokon, a hazugságok láncolatán. Felvillan a gyász és a veszteségek kezelése is. Mindezek ellenére élvezhető, függetlenül attól, hogy ennél azért könnyen találni izgalmasabb, feszültebb és nyomasztóbb történetet.

Itt jön egy pici váratlan fordulat, amitől a történések megint irányt váltanak. A további fordulatok nem túl meglepőek, amíg a színre nem lép egy pletykablogot író zugfirkász. A némi igazságmorzsákból kikerekített történet borzolja a két nő idegeit. Nem zörög a haraszt, ugye. Csak bizonyítani is kellene a vádakat. Hatalmas erkölcsi dilemma ez, amely megkérdőjelezi a jó és a rossz tényét. Sajnos igazi megoldásra-feloldásra nem számíthatunk. A két nő karaktere nem különösebben szerethető, papírvékonyak. Marnie túl jó, túl naiv, Jane pedig ügyes pozőr, végig tudatosan hazudik, de utálni sem tudtam. Ahhoz nem elég gonosz.


Minden eseményt csupán Jane elbeszéléseiből látunk, ismerünk meg, aki mindre tud csípőből magyarázatot, mindig kimenti önmagát. Hihetetlen, hogy Jane mesterkedéseit ártatlan véletlenek sorának tudják be, pedig egyértelműen kiderül, hogy csupán egy lelkiismeret nélküli, önző, szívtelen dög. A bűnös minden bűntudat nélkül éli életét. Marnie szeme nagyon későn, csupán a végére nyílik ki. Közben néhány mellékszál is feltűnik, de ezek jelentősége nem számottevő. Olvasás közben a Kéz, amely a bölcsőt ringatja című film jutott eszembe, ott találkoztam hasonló női figurával. Minden jó szándék ellenére ez egy olvasható, érdekes, de túl sok izgalmat nem rejtő, közepesnél nem jobb sztori. Nem újítja vagy váltja meg a műfajt, azonban biztos vagyok benne megtalálja olvasóit.

IDE KATTINTVA MEGVÁSÁROLHATÓ A KÖNYV! 



A Hét hazugság thrillert már több mint 25 országban értékesítették. A filmjogokat is eladták.




General Press, Budapest, 2020

318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524274 · Fordította: Pejkov Boján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése