2020. augusztus 14., péntek

A fekete trikó

Jorge Zepeda Patterson: A fekete trikó 






                                                                   



"A Tour az a Tour, mindig is voltak balesetek, csapdák és csúnya játszmák."







Emberek, hegyek, gépek, sebesség, kapzsiság és gyilkosságok. Röviden ez jellemzi Jorge Zepeda Patterson sportkörnyezetbe helyezett, adrenalintól fűtött krimijét.
A jó krimik közül egyértelműen ezzel a háttérrel emelkedik ki, ez a sport pedig a legnagyobb elit kerékpárosverseny, a Tour de France. A verseny amúgy is stresszes, a kihívás élet-halálharc a versenyzők számára, ez egyértelműen kiderül, a kerékpáros verseny nem csupán látványos, de  izgalmas és vad világ.

Ezt a különös kasztot mutatja be regényében a szerző, megspékelve egy krimiszállal. A sportverseny sötét fordulatot vesz, amikor a versenyzők sorra "véletlennek tűnő", de erőszakos balesetek sorozatában kezdenek kidőlni a mezőnyből.

Valaki sorra gyilkolja a versenyzőket, véletlen balesetek, ételmérgezések tizedelik a mezőnyt. Azonban amint az áldozatok száma növekszik, a potenciális gyilkosok és a bajnokok száma csökken.
Mindenki gyanús, mindenki lehetséges elkövető vagy áldozat.
A regény szinte egy családregény is egyben. A két főhős karaktere, háttere is alapos bemutatásra kerül. Ezt is élvezettel olvastam, tetszett Marc elmerengő, filozofálása az élete dolgai felett. Jellemfejlődésük szemléletes volt mind a két versenyzőnél. Ennél nagyobb kontrasztot ritkán mutat egy sportbarátság. A francia-kolumbiai származású Marc Moreau jelenleg a világ legjobb hegyimenője, szegénysorból küzdötte fel magát, elvált szülők valóban csak "véletlen" gyermeke. Ez
a háttér izgalmas és átélhető formában jelenik meg, megismerjük gyerekkorát, kapcsolatát szüleivel, és azt, amiért és ahogyan a fiú felküzdi magát. Ez ad értelmet életének. Kiemelkedően jó az anya-fia kapcsolat mélysége, annak ábrázolása, ahogyan az erős, katonai múlttal bíró apakép is jól megformált. Marc lesz a rendőrség segítője, afféle beépített embere.



"Gondolom, a kék szemem és a kiugró arccsontom folyton a gyűlölt férfira emlékeztették.Anyám imádta a virágokat, a zenét és a mulatságokat, Moreau ezredes viszont féltékeny alkat volt, magát és másokat folyamatosan uraló, szigorú, merev ember. Kettőjük kombinációja pokollá tette az együtt töltött időt, és én lettem a visszavonhatatlan bizonyítéka annak, hogy egynémely döntés maradandó következményekkel jár."



Ellen-karakterünk a gazdag amerikai versenyző, Steve Panata kerékpáros, akivel Marc barátsága már-már testvéri szintre emelkedik. Az évek múlásával a két férfi szakmai és személyes élete egyre szorosabbá válik. A milliomos szülők egy szem fiacskája előtt az út könnyebbik része bontakozik ki, amit Marc is lelkesen segít, támogat. Steve már négy Tours-ot nyert, mint a Team Fonar sztárja, most szeretne rekordot állítani, ötödször is a dobogó első fokára állni. Ehhez elengedhetetlen Marc segítsége. Marc Moreau megpróbálja összeegyeztetni saját ambícióit a barátja igen nagy egójával, szinte beáldozza magát. Azonban ennek is ára van, egyszer benyújtják azt a bizonyos számlát..

A kérdés, érdemes volt, megéri? Steve maga is egy izgalmas karakter. Elbűvölő, kedves, simulékony, segítőkész alakja ellenére, ha csekély mértékben is, de van benne valami fölényes és titokzatos. Moreau a túra előrehaladtával rájön, hogy az események fő haszonélvezője maga Steve. A paranoia felépítése remek, amivel Moreau-nak küzdenie kell saját érzéseivel és a felfedezett bizonyítékok tekintetében. Mit és mennyit ér, bír el egy barátság?


A Tour de France világa kel életre az olvasó előtt egy barátság és a verseny adta remek háttér előtt.
A mexikói Patterson izgalmas rejtélye számtalan váratlan fordulattal büszkélkedhet, amint az Alpokon és a Pireneusokon átívelő kerékpárversenyt követhetjük nyomon. Az országúti kerékpárverseny izgalmai, háttere adja a regény sava-borsát. A siker, a győzelem mindenáron elérése olyan belső feszültségeket is generál, amit nehéz helyén kezelni. Jorge Zepeda Patterson valódi mesemondó, aki magával ragadóan vonja be az olvasóit ebbe a könyörtelen világba. A küzdelmek senkit nem kímélnek a szabályok erősek. egy lendületes tempójú krimi bontakozik ki. A rejtély, avagy a nagy dráma, a szenvedély és az árulás titokzatos hátteréből bontakozik ki, avagy mibe is kerül a siker, mennyit ér a győzelem? Ki mire képes azért, hogy övé legyen a dobogó legfelső foka? Ezek a fő kérdések Jorge Zepeda Patterson rendkívüli regényének alapjai.



"A kerékpározást nem játssza az ember, hanem megharcolja; a kerékpározás küzdelem – jelentettem ki."


A Tour de France drámai ábrázolásával és a színes családi kapcsolatok szövevényes hálójának bemutatásával egy egyedi krimit olvashattam. A regény másik nagy kérdése, vajon a barátság tiszta ereje mennyit bír el? A két barát erős és összetartó szövetsége ugyanis meginog egy ponton. Hogyan lehet ezt kiheverni, van megbocsátás? A verseny és a háttere a lényeg, ez a fő vonal, mégis számtalan érdekes fordulat épül be a regénybe. Különösen a gyilkos személyét illetően. Az ártatlan verseny véres fordulatokkal ér véget, amire a gyilkos személyét is leleplezik. Intenzív emberi drámával, életszerű helyzetekkel megírt sportkrimi ez. A rejtély, mind a kerékpáros versenyek rajongóit, mind pedig a krimi szerelmeseit megfogja, lenyűgözheti. Szívesen olvasnék még a szerzőtől, más írásait is jó lenne megismerni.



A regényt ITT tudod kedvezménnyel megrendelni a kiadótól! 

"Vannak kerékpárosok, akik meghalnának azért, hogy megnyerjenek egy etapot, kilencven kilométer per órás öngyilkos ereszkedéseket vállalva be; és ma már azt is tudom, hogy egyesek ölni is képesek a győzelemért."






Európa, Budapest, 2020
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635041664 · Fordította: Mester Yvonne

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése