2020. április 25., szombat

Könyvfesztiváli emlékmorzsák

Könyvfesztiváli emlékmorzsák 




                                                                                               




"A rendszeres olvasás nyugodtabbá, bölcsebbé formál."
Gavin Extence



                                                     


Az idei, 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal, akciókkal, találkozásokkal  - a sajnálatos és közismert tények miatt elmaradt.... Az élet felülírta programokat... A tavasz legfontosabb és legjobban várt könyves megmozdulása későbbre halasztódott, talán még lesz idén valami pótlás, bár ezt elég bizonytalannak érzem. Sőt, még a júniusi könyvhét programjai sem biztosak.

Idén a díszvendég az Európa Kiadó szerzője, a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belorusz író, oknyomozó újságíró lett volna.
Az Elhordott múltjaink regényért irodalmi Nobel-díjat kapott. ITT olvashatsz erről a kötetről. Az egységes borítókkal megjelentek a további sikerregényei is erre az alkalomra. 

Sajnálatosan a nagyon várt norvég krimikirályra, Jo Nesbø-re is várnunk kell. Íme néhány személyes, kedves emlék, kis nosztalgiázó visszatekintés az elmúlt évekből csemegézve. Hommage á könyv, szerzők és kiadók előtti főhajtás. 








2019:
A díszvendég-író a napjaink északi irodalmának nemzetközileg elismert norvég
alkotója, Karl Ove Knausgård, a Magvető Kiadó szerzője. Itt jelenik meg a saját életét megíró sorozata Harcom címmel. 2019-ben a negyedik, Élet című kötetnek örülhettünk, a szerző megtisztelő látogatása mellett. Hosszú és tömött sorokban álltunk az áhított dedikálásra várva, amit bő negyed órával korábban elkezdett és tovább is tartott a meghirdetettnél. Jó volt látni, hasonló tömeget a közelmúltból Orham Pamuk török, és Jonathan Franzen amerikai író látogatásakor tapasztaltam. Bár Knausgård és fordítója Patat Bence lenyűgözött, de a Grecsó Krisztiánnal való váratlan találkozás hatalmas élmény volt. Jó volt látni, hogy ott van velünk.



2016:

Itt több olyan emlékem is akadt, amire szívmelengetően jó visszaemlékezni. Ekkor is norvég díszvendégünk volt Jostein Gaarder személyében, de mellette Jane Teller is dedikált.
Találkozhattam a dán, nálunk első könyves Kristian Bang Foss íróval is, aki a Halál Audival jár regény szerzője. Laza és humoros, közvetlen ember benyomását keltette. ITT írtam a dán Életrevalók-ként ajánlott regényéről. Jó lenne még tőle is olvasni, szerettem a regényében leírt fricskát a halálnak.


Színvonalas és érdekes volt a Typotex Kiadó Morfium könyvbemutatója Szczepan Twardoch lengyel íróval. Itt sajnos a dedikálásra várnom kellett 2019-ig, (akkor ütközött más programmal) amikor A király című új regényének bemutatójára érkezett ismét hozzánk. Erről ITT olvashatod az ajánlóm. Erős, sötét történet, filmszerűen pörgő regény.





                                                                                 


2015:





A Könyvfesztivál vendége volt a holland író Tommy Wieringa, akinek rögtön két új kötete is megjelent. A hazai olvasók a legfrissebb Szép, fiatal feleségem és Ezek az ő neveik című regényeivel ismerkedhettek meg. Az öregedő férfi, fiatal feleség problémái izgalmas kikacsintás, míg a másik, az akkor még nálunk kevéssé érdekes migráns-kérdésről szól. ITT olvashatod az ajánlóm. A könyvbemutató kimagasló élmény volt. Remélem olvashatok még tőle, lesz hazai megjelenése.





2015-ben a hazai szerzők közül Hartay Csaba frissen megjelent tehenésznovellái érdekeltek legjobban. A megpakolt hátizsákommal hazafelé beültem a busz hátsó sorába és végig vigyorogtam a 200 km-es utat. Azóta is kedvencem a NEM BOCI!, ami egy tehenésztelep mindennapjait meséli el sok humorral a valóságról. Olvasmányos és valóban remek karakterek szórakoztatnak. Tejbe aprított irodalom az alcíme szerint. Bármikor ajánlom olvasásra! Hartay Csaba munkásságát azóta is követem, verseit is kedvelem. ITT bővebben a bocis könyvről.




"Ezeknek minden boci. A borjú is, a bika is, az üsző is, a tehén is. Lebociznak ezek az úri városiak minden marhát."







2014:

Patrick Ness angol író végtelen kedves és közvetlen csupa mosoly. A frissen megjelent Daruasszony kötetét dedikálta a Soha nincs vége mellett. Szinkrontolmács mellett is izgalmas, tartalmas bemutató volt. A Daruasszonyról ITT olvashatsz bővebben!

Ekkor a fesztivál díszvendége Sofi Oksanen volt. Különleges és igazán színes egyéniség, roppant barátságos, lendületes, aki türelmesen állta a rohamot. Nem állt fel a kiszabott idő után, dedikált, amíg volt sor dedikált. Pedig voltunk rengetegen, tényleg! Most éreztem a nyelvtudás hiányát, de odaintette a tolmácsot, aki segített. Utánozhatatlan aláírása és mosolya jött velem.




2013:

“Az író nem isten, az olvasó fejezi be a művet” – vallja Gabi Gleichmann, aki első regényében egy család 36 generációján keresztül nyolcszáz év történelmét mutatja be."


Vitán felül egyik legszebb élményem hozzá fűződik. Az egyik legérdekesebb program volt a Könyvfesztiválon: Budapesten született 1954-ben, mégis a norvég íróvendégek táborát gyarapította Gabi Gleichmann. Első regénye A halhatatlanság elixírje hetek alatt bestseller lett, több mint 14 országban jelent meg a norvég kiadást követően. Sziporkázó tollú, humanista elkötelezettségű irodalmár és kritikus, aki az 1980–90-es években a svéd kulturális élet markáns személyisége volt, majd visszavonult a nyilvánosság elől. Jelenleg Norvégiában él feleségével és három fiával. 2010-ben feleségével megalapították az Agora Kiadót, mely Norvégiában eddig nem publikált, igényes világirodalmi műveket ad ki, többek között Nádas Péter köteteit is!

ITT írtam a regényéről.




Reménykedve várom, talán az idei év még tartogathat újabb találkozásokat, tovább gyűlnek majd az emlékek, regények, olvasási élmények.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése