2020. április 12., vasárnap

Senki fia

Harlan Coben: Senki fia 





                                                                                           












Harlan Coben vitathatatlanul a műfaj mestere. Az izgalmakkal teli, remek karaktereket felvonultató krimi sok meglepő fordulatot tartogatott. Szórakoztató kikapcsolódás ez, kissé nagyvonalú, hézagos történeti háttérrel. Hozza az összes bevált kelléket, sodró és olvasmányos, leköti az olvasó figyelmét.


A főszereplőnk Wilde, akit régen (30 évvel ezelőtt) fiatal fiúként találtak az erdőben. A kis Tarzan mára felnőtt, és sikeres magánnyomozó lett. Bár jelenleg is ott él az erdőben egy időkapszulában, sorsa sok titkot rejt még. Wilde jó karakter, egyéni hátteret ad a kriminek. Nos, az ő története még várat magára, nem róla szól a krimi. Bár ugye erre utalna a cím. Terhelt múltja meglepő megfejtést kínál egyszer, hogyan és miért került oda, kik a szülei. Erre ugyanis nem kapunk választ, lazán átugrottuk azt a harminc évet. Túl sok megválaszolatlan kérdést hagy ez a része is a kriminek. Azonban nem is Wildről szól a krimi, ő csupán az új karakter ebben a sorozatban. Kiváló érzékei, és egyedülálló ösztönök jellemzik a férfit. Van egy kis Superman-beütése is, de ez itt belefért. Az erdő mint háttér, fontos elem a kisvárosi kép és hangulat mellett.

Ami kissé zavart, hogy elég foghíjas válaszokat kapunk a későbbiekben is. A szinte bűntény nélküli krimi egyszerre átvált egy múltbéli tragédiára, ami mára sötét árnyékot vet több szereplő életére. Ha ez kiderül, az mára kínos lehet. Karrierek dőlhetnek romba. A politikai hatalom, pénz adja a hátteret, ami mára befolyásos életet biztosít a szereplőknek. Ide azonban sok apró és félrevezető szál után jutunk el, ami természetesen áldozatokat is követel. A sok eseményszálból mesterien sodor egy alapvetően jó krimit Coben. Akciódús történet két eltűnt tinédzserről, egy piszkos múltú politikusról és a kisvárosi titkokról. A múlt kísértete járja be a városkát. Coben ebben is profi, az amerikai kisvárosokról igazi látlelet, hangulatjelentés ez a krimi.


Wilde volt katona és biztonsági szakértő, most nyomozóként dolgozik. Jellemrajza és tudása alapos. Az erdő nem csak keret lesz. Összefognak Hester Crimstein védőügyvéddel, hogy egy eltűnt tinédzser lányt megtaláljanak. A tizenhat éves Matthew, a nő unokája indítja be az eseményeket, akinek nem mellékesen Wilde a keresztapja.
Hester Crimstein intelligens és okos nő, gyilkos humorral. Most sokkal nagyobb szerepet kap, mint az előzőekben. A védőügyvédnő zseniális, erős karakter, ami számomra zavaró volt, a hetven körüli hölgy egy harmincas energiáival rendelkezik, és úgy is viselkedik. A szerelmi részek itt inkább már kínosak, sem mint viccesek.


Coben az emberi lélek mélyére hatol. A szerző a krimit megfűszerezte az emberi élet fájdalmaival és örömeivel, drámáival. Megismerjük a szereplők sorsát, annak hátterét. Hester életének tragédiáit és örömeit. Wilde alakja mindig hangsúlyos, érzelmileg is tetszetős szereplő. Határozottan élveztem a krimit, miközben a sodró történet robogott előre.

A kamaszok szerepeltetése, a megjelenített problémáik, egymással való kapcsolataik és a felnőtt létbe tett első bizonytalan lépéseik igen jó alapot adtak kiindulásnak. Wilde nyomozásával feltárja a város sötét titkait, az unatkozó kamaszok problémáit is megoldva. Mégis, a történet itt-ott hihetetlen és a valóságtól túlságosan elrugaszkodott véleményem szerint.

Van valami azonban Coben meseszövésében, írói stílusában, ami számomra is egy jó krimit eredményezett. Pillanatok alatt teremt feszült, drámai jeleneteket, amit sodró akciók, humor színesít. Vegyesek ugyan az érzéseim, de nem bánom az időt, amit rászántam. Könnyed, igazán szórakoztató kikapcsolódást adott. Kíváncsian várom, Wilde további sorsa érdekel.

Hiányzott a jól megszokott fordítói hang és stílus, hová lett Coben eddigi két legjobb magyar hangja Illés Róbert és Galambos Zoltán? Az utóbbi néhány Coben-krimit mindig más-más fordította. Ez bizony megtöri a hatást, ront az élményen, összképen, szerintem zavaró. Többek közt ezért is hagytam ki az utóbbi két Coben történetet. Így visszagondolva Az idegen és a Hiányzol volt az, ami maradéktalan élményt nyújtott. Tetszett a könyv, de azért nem sorolnám a legjobbak közé. Volt már, tud ennél jobbat Coben mester.


ITT tudod megrendelni a krimit! 



HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. 1962. január 4-én született a New Jersey állambeli Newarkban.

Több mint húsz nagy sikerű regényt írt, közülük az utolsó hat felkerült a The New York Times bestsellerlistájának első helyére. Műveit negyvenhárom nyelvre fordították le, és közel hetvenmillió példányt adtak el belőlük. Az idegenből a Netflix készített sorozatot. Jelenleg Ridgewood városkában él, feleségével és gyermekeivel.



Jaffa, Budapest, 2020
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634752424 · Fordította: Dési András György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése