2020. április 30., csütörtök

Gondolatok pelenkában

Janáky Marianna: Gondolatok pelenkában 





                                                                                                     
















Janáky Marianna az első, 2008-ban Egységesülés címmel megjelent verseket tartalmazó kötete óta nem tétlenkedett. A mára már nyugdíjas pedagógus 2018-ban létrehozta az Osvát Ernő-díjat, miközben sorra jelentek meg neves lapokban írásai, verses interjúi. A Novellák regénye (2016) és a Magamba ragasztottalak (2018) kisprózák után 2019 telén ismét versekkel jelentkezett. A Paplan alatt kötethez Eifert János csodaszép fotói adnak hangulatot. Most tavaszi újdonságként az ötödik kötete néhány hete látott napvilágot.



A Gondolatok pelenkában az alcím szerint egy family-fiction. A nagyi tudása és a gyerek ráeszmélése a világra adja a hátteret. Aki végigolvassa, rá fog jönni, nem véletlen lett ide időzítve a kötet megjelenése. Milyen az, ha az irodalmár, költő egyszer csak nagymama lesz? Érdemes itt elidőzni, hiszen egy kisgyermek érkezése a családba, nyilvánvalóan öröm és boldogság. Az első benyomás a kötetről, hogy cuki. A bájosan huncut babafotó a borítón az első unokát, Samut mutatja, ami igazán jó ötlet. Hiszen róla szólnak, ő a főszereplője ezeknek a történeteknek. Ami nem jöhetett volna létre a nagyi nélkül, aki klaviatúrát ragadva és összeszövetkezve az unokával megírta ezeket.



Egy kedves, aranyos és színes történetgyűjtemény a babaélet első hónapjairól, ahogyan az apró gyermek elképzeli és érzékeli, felfedezi az őt körülvevő világot. A makói nagyi az unoka szemszögéből írja le ezt a megismert és egyre táguló világot. A gyermekirodalom mindenkinek és mindenkihez szól, ez most a felnőtt olvasókban ébresztgeti a szunnyadó gyermeket. Nem lehetne elfelejteni azt a régi igazságot, minden felnőtt volt gyerek. Telitalálat a könyv, annak ellenére, hogy rövidke. Olvastam volna még a kisfiú szemszögéből való őszinte rácsodálkozást. Izgalmas volt olvasni, hogyan látja az őt körülvevő világot, az ifjú és aggódó szülőket, a környezetét. Mitől leszünk jó szülők? A generációs harc, ha finoman is, de már itt és ekkor elkezdődik. Ez az élethelyzet is az, amit érzékletesen elénk tár a kötet. A kisded gondolatai, érzelmei, sőt mi több a véleményének is hangot adva, tökéletesen nyomon követhetőek.
Látjuk magunk előtt a gyermek életének mindennapjait a könyv oldalain, a babaélet vidám és vicces rácsodálkozásait, megható pillanatait. Kedves gyermektörténetek, apró csínytevések, jó adag humorral.

Ezek az életpillanatok változásai a világ megismerése sok gyönyörű, vicces és megható történet alapjai lettek. Bizonyára minden olvasó fog tudni hasonló és személyes élményt feleleveníteni ezek olvasása közben. Megismerjük a megfordulás szenzációját vagy a mászás pillanatát. Jó volt olvasni a két szülőről, ahogy a gyerek látja őket. Különösen tetszett benne, hogy több szemszögből is megfigyelhetjük a történéseket, bár végig a gyerek áll a középpontban. Nagyi emlékmorzsáiból is kapunk ízelítőt a sorok közt vagy a fejezetek végén. Kedvenc résznek az első nyaralás pillanatait tudom kiemelni, vagy amikor a gyerek meghallja az apja belső hangját, akinek alakja érezhetően meghatározó a kötetben. Szerintem azonban mindegyiknek megvolt a maga varázsa. A kissrác szerelmei és a tesó érkezésének pillanatai líraiságot is adnak a prózának. Ez kétségtelen a nagyi érdeme, megcsillantva verses múltját.


A családi kapcsolatok belső, néha kaotikus rendszere, és a fontossága okán a családról is szólnak ezek a történetek. Tulajdonképpen minden különbözőségünk mellett is összetartozunk. Gyerekként felnőttek lennénk, felnőttként pedig újra gyerekek. A felnőtt olvasóban felidéződhet pár órára az önfeledt, boldog gyerekkor. Szórakoztató kikapcsolódás, igényes szövegvilág jellemzi a könyvecskét, ami méretében is jól illik a babavilág képeihez. Egy üdítő színfolt a prózairodalomban.


ITT tudod megrendelni a könyvet kedvezménnyel!




Janáky Marianna (Hódmezővásárhely, 1955. február 6. –) író, költő.

53 évesen kezdett el írni. 2012-től publikál rendszeresen országos folyóiratokban. Többek között jelentek meg versei, prózái, dráma-pantomimjei, verses interjúi (utóbbi kettő új műfaj az irodalomban!) a következő lapokban: 2000, Ambroozia, Bárka online - Papírhajó, Csillagszálló, Elle, Élet és Irodalom, Életünk, Életünk Receptje, Félonline, Irodalmi Szemle, Kortárs online, KULTer.hu, Magyar Napló, Műhely, Műút, Opus, Pannon Tükör, Prae, Spanyolnátha, Szőrös Kő, Tiszatáj.

2020-ban nyert felvételt a Szépírók Társaságába

Fekete Sas, 2020


124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156168016

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése