2020. április 14., kedd

A tűz tanúja

Lars Kepler: A tűz tanúja 


                                                                                         















A zsáner műfaján belül az Ahndoril házaspár Joona Linna-ról szóló harmadik krimije ismét mindent visz. Ma talán ők a legújabb sztárok, most ért be a sorozatba vetett profizmusuk. Bevallom, én is akkor figyeltem fel rájuk, amikor az Animus néhány éve átvette ezt a sorozatot és elkezdte újra kiadni a régebbi történeteket is. Addig valahogy nem is kerültek a látóterembe, hiába skandináv krimi. Most az új és egységes borítóval ismét egy remek sorozat jutott a polcomra. Ez a harmadik történet öt év után került újra a boltokba. A legújabb, hetedik rész őszre várható idehaza.




A kezdetektől senki sem tudta, ki is áll a Lars Kepler írói álnév mögött. Kepler krimijeiben van valami olyan mesteri, ami ritka még a skandináv íróknál is. Amit szeretek náluk, a szöveg végig érezhetően egységes, nem törik meg, a történet felépítése különleges. Ez elég nagyfokú kreativitást igényel tőlük. Szövevényes, bonyolult és brutális, véres krimik ezek, pedig látszólag egyszerűnek tűnnek. Igazából azt is jónak tartom, hogy itt nincsenek tájleírások, a hangulatot más eszközökkel érik el. Egyből az események sűrűjében vagyunk, izgalmas és sodró a krimi. Legtöbbször egy őrült hajsza, véres macska-egér játék az elkövető és a nyomozó, Joona Linna között. Az általam eddig olvasott részek közül talán ez volt a legmegdöbbentőbb. A tűz tanúja kiemelkedő mögöttes történettel rendelkezik, de erről a spoiler veszélye miatt nem írok. Aki olvassa, megérti majd. Minden fejezet rövid, tömény izgalommal, ami váratlan véget ad. Ez is hozzájárul, hogy az izgalmakat ügyesen fokozza és végig fenntartja a regény. A rideg és részletes leíró nyelv, szenvtelen ábrázolás még komorabbá teszi a krimit. A szövegre a hűvös tárgyilagossá jellemző. A végső lezárás pedig máris előrevetíti a következő részt. Igazi svédcsavar ez a befejezés. Ezzel elérik, hogy azonnal olvasnám a folytatást. Ahogyan az előző két rész (Hipnotizőr és a Paganini szerződés), úgy ez a krimi is lehengerlő. A szövevényes és kemény történetből egy igazi skandináv krimi bontakozik ki. Tény, hogy jól írnak Keplerék. A stílusuk adott, a kivitelezés ezúttal is mesteri. Sötét, vérbeli skandináv thrillert kaptam tőlük most is. 


Egy lánynevelő otthonban indul a krimi, ahol mentális problémákkal küzdő fiatalokat gondoznak.
Ez már önmagában egy szokatlan, eredeti helyszín. Az éjszakás nővér és az egyik lány kegyetlen gyilkos áldozatául esik, míg Vicky Bennet, az otthon legújabb lakója pedig eltűnik. Vicky élete és sorsa folyamatosan bontakozik ki a sötét történetből. A hányatott gyermekkorát erőszak és öncsonkítás jellemzi. A mentálhigiénés problémákkal küzdő lányok élete is nagy teret kap a krimiben.

Joona nem hisz a tényeknek, miszerint Vicky áll a bűnügy hátterében. Linna karaktere okos és tökéletlen egyszerre, ami még hitelesebbé teszi őt. A felügyelő múltjának tragédiája is hangsúlyt kap. Megismerhetjük a súlyos magánéleti és egzisztenciális problémái hátterét. A nyelvezete kemény, durva, már-már személytelenül mesélnek Keplerék. Szexjelenetek is akadnak a véres ámokfutás mellé. Most volt először, hogy a gyanúsítottam lett a hunyó. Az utólag látszólag egyszerű megoldás lekötött, végig vártam a magyarázatot a miértre. A borzalmak lapról lapra fokozódnak, a nyomasztó légkört, a történéseket megspékeli némi misztikummal egy halottlátó megjelenése. Flora Hansen médiumnak kiemelt szerepe lesz, hogy Flora kapcsolatba tud lépni a halottakkal. A történet eredeti és érzékeny pontja a pszichiátria és a hipnózis. Ez a misztikus momentum elég váratlan, meglepő pillanatokat eredményez. Itt már némi tartózkodással, de rettegve olvastam a krimit.
Ahogyan a rendőrség butaságainak is akad szerepe. Gunnarsson alakja főleg kiemelkedőt "alakít".
A történet mozgalmas és komor dráma. Vitathatatlanul a keményebb skandináv krimik közé tartozik a szerzőpáros alkotása.





Alexandra Coelho Ahndoril (1966) és Alexander Ahndoril (1967) már hét közösen jegyzett bestsellert alkottak együtt. 1994 óta házasok, három lányuk van.
Lars Kepler álnév a házaspárt takarja. Az egyik legnépszerűbb skandináv krimiszerző, akinek tíz éve futó Joona Linna-sorozatát 40 nyelvre lefordították és 12 millió példány fogyott belőle világszerte

A sorozat részei: A hipnotizőr, A Paganini-szerződés, A tűz tanúja, A bosszúálló, Lesben és a Nyúlvadász jelent meg eddig idehaza.




Animus, Budapest, 2020
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247464 · Fordította: Papolczy Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése