2020. április 18., szombat

Denevérember

Jo Nesbø: Denevérember
(Harry Hole 1.)




                                                                               



"Az erőszak pont olyan, mint a Coca-Cola és a Biblia. Klasszikus."







A regény a népszerű Harry Hole-sorozat első darabja, amely 1997-ben jelent meg Norvégiában. Érdekesség, hogy idehaza a harmadik kötet, a Vörösbegy volt az első megjelenés, a Denevérember negyedikként került a boltokba. Ennek éppen ma 8 éve. Ez az apropója ennek az ajánlónak.



Anno, 2012-ben a megjelenés alkalmából Jo Nesbø, a norvég krimikirály először látogatott Budapestre, hogy az Alexandra Könyvesházban (Párizsi Nagyáruház Lotz Terem) április 18-án 15.00-16.00 óra között dedikáljon a hazai rajongóknak, és interjút adjon a médiának. Érdekesség, hogy akkor a Könyvfesztivál 19-én nyitott, ez akár egy pici előzetes is lehetett a programokból. Örülök, hogy akkor már megismerkedhettem vele és a sorozattal. Érdekes nyitás volt, mert úgy vettem részt a programon, hogy még egyetlen sort sem olvastam a szerzőtől. Tudtam, roppant népszerű, és úgy gondoltam, ez a dedikálás jó alkalom megismerkedni a szerzővel és a sorozattal. Ez egy oda-vissza 400 km-nyi utamba, időmbe került, de megérte! Több molytársammal együtt vettem részt, ennek eredményeként a frissen megjelent Denevérember mellé begyűjtöttem a másik "emberes" krimijét, a Hóembert is. Szép emlékkel lettem gazdagabb. Akkor még blog sem volt, hogy ezekről írjak, az egy évvel később indult el. Amikor az Animus Kiadó 2019. novemberében bejelentette, hogy Jo Nesbø-vel áprilisban találkozhatunk, a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, nem tudhattuk, hogy sajnos az élet (és a koronavírus) mindent felülír.




Nézzük a Denevérembert, amit sajnos sokan a sorozat egyik leggyengébb részének tartanak. Mint minden első kötetes szerzőnél, itt is akadnak persze hibák, ám érezni Nesbo igyekezetét. Azért ez még egy jó és élvezhető krimi, az átlag felett. Erős négy csillag nekem. Ha kereste is a stílusát és a karakter személyiségét Nesbo, nem rossz ez egyáltalán. Látványos befejezéséig sem unatkozunk, sőt! Már a felénél gyanakodtam a gyilkos kilétére, ám volt egy olyan megérzésem, túl sok van még hátra, és lám! A következő tippem sem igazolódott be... Nesbo valóban remekül ír. Nem csak szórakoztató, de logikus a cselekmény, gördülékeny és mozgalmas, kellően kalandos, egzotikus. Ausztráliában sem mennek a szomszédba némi bűnért.

Persze az is tény, Nesbø belendült a későbbekben, ráérzett Harry figurájára és merészen alakította sorsát. Amit furcsamód főleg hibának rónak fel: ez is inkább egy érdekesség, hogy az első és második rész (Csótányok) nem Norvégiában játszódik. Így a krimi itt az ausztrál őslakosok életéből és legendáiból merít, színesítve a sztorit. Látszik a gondos, alapos háttérmunka.

Ezt sokan lassító momentumnak ítélik, kitérőnek, ami megtöri az izgalmakat. Néha úgy látom, ahogy az életünk is ezerrel pörög, mindent rögtön, azonnal akarunk, sajnos nincs türelmük kivárni, ha egy történet mesélősebb, nem csak a véres részekre és a gyors nyomozásra koncentrál. Harry Hole alakja karizmatikus, szerethető már itt is. Ízelítőt kapunk egyedi humorából, logikus gondolkodásából, emberi esendőségéből. Hétköznapi alak, közel sem hibátlan, aki vállalja szenvedélybetegségét, hősiesen küzd démonaival, ettől emberi. A izgalmas történet egy gyilkos lelkivilágát is feltárja.

A regény két rangos díjban is részesült: 1997-ben a legjobb norvég kriminek járó Riverton-díjjal tüntették ki, 1998-ban pedig a legjobb skandináv kriminek járó Üvegkulcs-díjat is megkapta.


Harry Hole Sydneybe utazik, hogy egy megerőszakolt és meggyilkolt norvég nő halálának ügyében segítsen ausztrál kollégáinak. Bár csak jelképes szerepet szánnak neki, alaposan belekeveredik az ügybe. Miközben az őslakosok legendáiban élő, halált hozó denevérember után kutat, bepillantást nyer az ausztrál nagyváros sötétebb oldalába, a prostik, stricik és drogdílerek világába, és kénytelen rádöbbenni, hogy egy olyan veszélyes játék fontos részévé vált, amiben egyetlen célja lehet: így vagy úgy túlélni a dolgot.


"Amit az ember maga mögött tud, az nyomot hagy benne, nem igaz? Az élet, amit már leéltünk, azok szemében, akik képesek olvasni benne, olyan, mint egy nyitott könyv."



ITT tudod közvetlen az Animus Kiadótól beszerezni a Denevérembert, vagy a többi Nesbo krimit!




Állandó visszatérő kérdés: sorban kell olvasni? Az első két részt úgy vélem, bármikor... azonban a
Vörösbegy után a Nemezisszel folytasd, majd a Boszorkányszöggel, mert ez igazából egy trilógia a sorozaton belül. Érdemes A megváltóval folytatni, majd a Hóember, Leopárd a következő. A Kísértet, Police ismét összetartozó részek. Itt ismét fontos a sorrendiség. A sorban a Szomjúság következik, majd a Kés jelent meg legutóbb.






Animus, Budapest, 2012
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240687 · Fordította: Petrikovics Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése